De werking van het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen samengevat

Ons variabele pensioen, het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen, wordt alleen nog via een adviseur aangeboden. Het is voor klanten niet meer mogelijk om het product zonder advies online aan te kopen. Om uw klanten nog beter te adviseren zullen we u regelmatig informeren over de werking van het product. Dit keer staan de factoren centraal die een belangrijke invloed hebben op de pensioenuitkering en het pensioenkapitaal.

De pensioenuitkering uit het UBP kan van jaar tot jaar sterk verschillen

De pensioenuitkering van het UBP staat niet vast. De pensioenuitkering kan van jaar tot jaar zelfs sterk verschillen. Dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren die we hieronder nog eens extra uitleggen.

Ook al verschilt de pensioenuitkering van jaar tot jaar, het maandelijkse pensioen staat vast tot het einde van het jaar. Wat er daarna gebeurt hangt af van verschillende factoren. Elk jaar op 1 januari berekenen we het pensioen opnieuw. De klant hoort dan van ons hoe hoog de pensioenuitkering voor dat jaar zal zijn. De pensioenuitkering hangt niet alleen af van het beleggingsresultaat op het pensioenkapitaal. Ook de veranderingen in de marktrente, de vaste daling en de gemiddelde levensverwachting spelen een belangrijke rol bij de bepaling van de pensioenuitkering.

Het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen is meer dan alleen beleggen

De naam ‘Beleggingspensioen’ zegt het al: beleggingen spelen een belangrijke rol in het resultaat van dit product. Maar naast het beleggingsresultaat zijn er ook andere factoren die grote invloed hebben op de hoogte van de pensioenuitkering. Dit maakt dat de bewegingen in het pensioenkapitaal, zeker die als gevolg van rentebewegingen, niet een-op-een terugkomen in de nieuw vastgestelde pensioenuitkering. Daarnaast hebben de verschillende factoren ook invloed op elkaar. De resultaten van deze factoren in een jaar worden direct meegenomen in de berekening van de pensioenuitkering. Het gaat om de volgende factoren:

Beleggingsresultaat

De ontwikkeling van de pensioenuitkering is afhankelijk van het beleggingsresultaat. Het beleggingsresultaat kan mee- of tegenvallen. We beleggen op basis van het beleggingsprofiel dat is vastgesteld in de Profielwijzer. We beleggen in zakelijke waarden zoals aandelen en vastgoed en in vastrentende waarden zoals obligaties en hypotheken, maar ook rentederivaten om het renterisico af te dekken. Hoe offensiever het beleggingsprofiel, hoe groter de allocatie aan zakelijke waarden en hoe kleiner de allocatie aan vastrentende waarden. Het totale beleggingsresultaat bestaat niet alleen uit resultaat op aandelen of vastgoed, maar ook uit resultaat op rente. Een verhoging van de marktrente heeft in de regel een negatief effect op het beleggingsresultaat. Een daling van de markrente heeft in de regel een positief resultaat.

De marktrente en de pensioenuitkering

De marktrente heeft niet alleen gevolgen voor het pensioenkapitaal, maar ook voor de pensioenuitkering. Met de marktrente berekenen we de hoogte van het pensioen dat we uitkeren uit het pensioenkapitaal. Bij een hogere marktrente wordt de pensioenuitkering bij eenzelfde pensioenkapitaal hoger dan bij een lagere marktrente. De marktrente die wij hanteren is afgeleid van de rentetermijnstructuur gepubliceerd door DNB. Met deze rentetermijnstructuur bepalen wij de contante waarde van de verwachte uitkeringen per beleggingsprofiel van een 66-jarige maatman zonder partner. Vervolgens stellen we vast met welk constant rentepercentage dezelfde uitkeringen tot dezelfde contante waarde leiden als bij gebruik van de rentetermijnstructuur. Dit resulteert in een rentepercentage per beleggingsprofiel. Dit percentage wordt toegepast voor alle deelnemers binnen het beleggingsprofiel.

Renteafdekking

De schommeling in de pensioenuitkering die door wijziging van de marktrente kan ontstaan, beperken we door een renteafdekking via de beleggingen. Dit doen we door te beleggen in het Aegon Diversified Bond Fund en het Aegon Liability Matching Fund. In het Aegon Diversified Bond Fund zitten vastrentende beleggingen zoals obligaties en hypotheken. In het Aegon Liability Matching Fund wordt gebruik gemaakt van rentederivaten, hierdoor is het Aegon Liability Matching Fund extra gevoelig voor rentebewegingen. Dat stelt ons in staat om met een relatief klein deel van het pensioenkapitaal het gevolg van een rentewijziging op de hoogte van de pensioenuitkering te beperken: het afdekken van het renterisico. De mate waarin het renterenterisico afgedekt wordt, hangt af van het risicoprofiel en de leeftijd van de deelnemer.

De rente heeft dus impact op zowel het kapitaal als de pensioenuitkering. Een hogere rente betekent bij een zelfde hoeveelheid kapitaal een hogere pensioenuitkering. Het kapitaal daalt echter als gevolg van de rentestijging. De waarde van de beleggingen in het Aegon Diversified Bond Fund en het Aegon Liability Matching Fund neemt af. Door de beweging in het kapitaal is de gecombineerde impact op de nieuw vast te stellen pensioenuitkering beperkt. Dit noemen we renteafdekking. Hoe hoger de renteafdekking hoe minder invloed de rente heeft op de pensioenuitkering. Door de afdekking van het renterisico zal het pensioenkapitaal sterker reageren op rentebewegingen. De pensioenuitkering reageert juist minder sterk op de rentebeweging.

Bij een hogere afdekking van het renterisico, zoals bij het neutrale en defensieve profiel, blijft de pensioenuitkering dus relatief stabiel bij rentebewegingen, maar hier staat tegenover dat er grote schommelingen kunnen zijn in het pensioenkapitaal. Bij het offensieve profiel is het renterisico minder afgedekt. Dat betekent dat de pensioenuitkering in ruime mate meebeweegt met de rente. Als de rente stijgt, dan stijgt de pensioenuitkering. Daar staat echter tegenover dat de pensioenuitkering daalt als de rente daalt. Andere factoren kunnen er voor zorgen dat de beweging in de uitkering, veroorzaakt door rente, versterkt of afgezwakt wordt. In onze beleggingsbeginselen leest u hoe we rentedekking vormgeven in ons UBP.

Het Aegon Liability Matching Fund maakt gebruik van rentederivaten

Het gebruik van rentederivaten zorgt er voor dat wij een buffer moeten aanhouden binnen het Aegon Liability Matching Fund. Als de rente zich lange tijd in dezelfde richting ontwikkelt, dan moet deze buffer herzien worden. Bij een rentestijging gaat de buffer omhoog en bij een rentedaling gaat de buffer omlaag. Als de buffer omhoog moet, dan wordt er een bijstorting (capital of cash call) in het Aegon Liability Matching Fund gedaan. Het geld dat hiervoor nodig is wordt beschikbaar gemaakt door participaties in het Aegon Diversified Bond Fund te verkopen. De klant zal in dit geval zien dat het aantal participaties in het Aegon Diversified Bond Fund afneemt en dat de waarde in het Aegon Liability Matching Fund toeneemt. Gaat de buffer omlaag, dan volgt de omgekeerde route (capital of cash redemption). Dit proces waarborgt de afdekking van het renterisico.

De vaste daling

We berekenen elk jaar op 1 januari een pensioenuitkering met een vaste daling. Door gebruik te maken van een vaste daling krijgt de klant bij aanvang een hogere pensioenuitkering. Dat betekent wel dat het pensioen elk volgend jaar iets minder stijgt (of iets meer daalt) dan als we zonder vaste daling zouden rekenen. We gebruiken een vaste daling op basis van het uitgangspunt dat beleggingen in aandelen op de lange termijn een rendement opleveren dat hoger is dan de marktrente. Het overrendement kan de door ons berekende vaste daling weer goed maken. Zodat het pensioen zich op de lange termijn geleidelijk ontwikkelt. Of dat inderdaad gebeurt is afhankelijk van de daadwerkelijke beleggingsresultaten, en de invloed van de andere factoren. De vaste daling die wij mogen gebruiken is gebonden aan een Aegon maximum en een wettelijk maximum. Het wettelijk maximum1 voor de vaste daling is afhankelijk van de marktrente, hoeveel in zakelijke waarden wordt belegd en de wettelijk vastgelegde parameter voor aandelenrendement.

Per 1-1-2023 en 1-10-2023 waren de volgende percentages van toepassing voor nieuwe deelnemers per die datum:

Image
werking ubp samengevat

 

Bij de jaarlijkse herziening van de hoogte van het pensioen wordt de hoogte van de vaste daling getoetst aan actuele omstandigheden. Als de maximaal toegestane vaste daling lager is dan de vaste daling in het jaar ervoor, dan betekent dat dat de eerstvolgende pensioenuitkering hierdoor meer daalt, of minder stijgt. De pensioenuitkeringen moeten dan namelijk gelijkmatiger verdeeld worden over de resterende looptijd van de pensioenuitkeringen. Als de vaste daling omhoog kan, dan zorgt dat voor een verhoging van de eerstvolgende pensioenuitkering. Een wijziging van de vaste daling heeft een groot effect; als de gebruikte vaste daling een half procent lager is, dan is de nieuwe pensioenuitkering in het eerstvolgende jaar rond de 5% lager. In de berekening van de nieuwe pensioenuitkering wordt uitgegaan van een in het vervolg ongewijzigde daling. Dit is geïllustreerd in onderstaande grafiek. In de praktijk zal de daling wél regelmatig aangepast worden, wat op dat moment leidt tot een stijging of daling van de eerstvolgende uitkering.

Image
Effect vaste daling.

Zie artikel 63a PW - wetten.nl - Regeling - Pensioenwet - BWBR0020809 (overheid.nl), en toelichting DNB Het toepassen van een periodieke vaste daling bij een variabele pensioenuitkering (dnb.nl)

De gemiddelde levensverwachting

We leven gemiddeld steeds langer. Dat betekent ook dat we gemiddeld steeds langer pensioen uitbetalen aan onze klanten. En dat kost geld. We noemen dit ook wel het macro-langlevenrisico. We houden al rekening met een stijgende levensverwachting. Maar natuurlijk kan dit in werkelijkheid anders verlopen. Stijgt de gemiddelde levensverwachting sneller dan verwacht? Dan heeft dit een negatief effect op de pensioenuitkering. Blijft de levensverwachting achter op onze eerdere verwachting? Dan heeft dit een positief effect op de pensioenuitkering.

Meer weten?

Heeft u vragen over het Aegon Uitkerend Beleggingspensioen? Onze medewerkers van de DIP-desk staan voor u klaar. Zij zijn het vaste aanspreekpunt waarmee u snel kunt schakelen en sparren. Maak kennis met de DIP-desk.