Verduidelijking consumptieve bestedingen 

Omdat wij merken dat de financiering van consumptieve bestedingen soms vragen oplevert, lichten we dit onderwerp graag nog een keertje toe. 

Wat verstaan wij onder een consumptief bestedingsdoel? 

Wordt de hypothecaire lening niet gebruikt voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning, maar bijvoorbeeld voor de aanschaf van andere goederen? Zoals een auto of een boot? Dan spreken we over een consumptief bestedingsdoel. Niet alle consumptieve bestedingsdoelen kunnen gefinancierd worden met een Aegon-hypotheek. 

Welke consumptieve bestedingen staan we niet toe?

Beleggingen

Bijvoorbeeld om aandelen of andere financiële instrumenten, waaronder crypto, te kopen. Of andere zaken met het oog op het realiseren van inkomsten en/of waardestijging. Daaronder ook begrepen de aankoop van (onroerende) zaken met (mede) als doel deze te verhuren (buy to let). 

Zakelijke doeleinden 

Bijvoorbeeld voor :

  • het starten van, participeren of investeren in een onderneming; 
  • het verbeteren van de liquiditeit en/of solvabiliteit van een onderneming en/of; 
  • de aanschaf van goederen ten behoeve van een onderneming of;  
  • het uitvoeren van werkzaamheden als zelfstandige.  

Overige 

Een bedrag waarvoor niet een concreet en toegestaan bestedingsdoel (zie hierna) wordt aangegeven, kan niet worden meegefinancierd. Bijvoorbeeld aanvullen spaargeld, toekomstige uitgaven, verzilveren overwaarde e.d. zijn niet acceptabel. 

 

Welke consumptieve bestedingen staan we wel toe?

De aankoop van een tweede woning

Voorwaarden:  

  • De woning mag alleen worden gebruikt door de klant(en), zijn gezin of familie (geen buy-to-let). Verhuur is niet toegestaan.
  • De woning is in Nederland gelegen.
  • De koopovereenkomst moet aangeleverd worden. 
  • Aangetoond moet worden dat het verschil tussen de koopsom en het bedrag van de aangevraagde lening uit eigen middelen kan worden voldaan. 
  • De klant verklaart dat geen andere lening wordt afgesloten voor de aankoop van de tweede woning. 

 

Overige consumptieve bestedingen

Voorwaarden: 

  • Het betreft de bijkomende kosten voor het afsluiten van de nieuwe hypothecaire financiering voor de eigen woning. Voorbeelden zijn advieskosten en notariskosten. 
  • Het betreft de aankoop van consumptiegoederen voor privégebruik in de sfeer van de huishouding (voorbeelden zijn: auto, motor, boot, caravan, stacaravan). 
  • Het betreft consumptieve uitgaven. Voorbeelden zijn studiekosten (van kinderen), vakantie, medische kosten.

Waar moet ik bij een aanvraag met een consumptief bestedingsdoel rekening mee houden? 

Wij stellen als voorwaarde dat het bedrag voor consumptieve besteding(en) in een afzonderlijk leningdeel wordt geplaatst. Wij gaan ervan uit dat u de klant(en) adviseert over een  looptijd en aflosvorm die past bij het bestedingsdoel. Omdat wij niet op de hoogte zijn van de financiële situatie en wensen van de klant, stellen wij daar geen eisen aan.    

Heeft u op dit moment een financieringsaanvraag zonder vastgesteld bestedingsdoel al in behandeling? 

Omdat u daarbij bent uitgegaan van ons huidige beleid, zullen we in elk geval tot 1 juli soepel omgaan met de volgende (aangescherpte) beleidsregels:

  • Een verhoging voor een tweede woning wijzen we niet af als deze in het buitenland staat;
  • Als de klant nog niet een concreet bestedingsdoel heeft, wijzen we de aanvraag niet af, op voorwaarde dat de klant verklaart dat het bestedingsdoel niet ‘beleggen’ of een ‘zakelijke investering’ is.

Voorwaarde hierbij is dat de aanvraag voor de financiering vóór 1 juli 2024 bij ons binnen moet zijn.

Is het niet mogelijk om voor consumptieve besteding(en) een apart leningdeel aan te vragen? Hiervoor geldt dat we de aanvraag ook na 1 juli niet op dit punt afwijzen.

Vragen? 

Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag!