Wat moet je regelen na trouwen of geregistreerd partnerschap?

Image
Wat moet je regelen na een huwelijk?

Jij en je partner gaan het avontuur aan: jullie registreren je als partners of gaan trouwen! Je ziet de wereld door een roze bril. En bent vooral met je huwelijk bezig. Maar ook na het feestelijke moment moet je een hoop regelen. Zoals registraties en verzekeringen. Wat verandert er? En wat moet je regelen bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap? We helpen je op weg.

Geregistreerd partnerschap of getrouwd: wat verandert er?

Heb je jouw huwelijk gevierd met een bruiloft? Dan heb je al veel moeten regelen. Ook na je bruiloft kan je aan een hoop denken. Bijvoorbeeld:

1. Je achternaam veranderen

Kies je ervoor om de achternaam van je partner over te nemen? Vraag dit dan schriftelijk, online of bij de gemeente aan. En pas je Basisregistratie Personen (BRP) aan.

2. Wijziging huwelijkse staat doorgeven

Aan de Belastingdienst geef je de wijziging van je burgerlijke staat door. Dit is belangrijk voor de inkomenssituatie en de inkomstenheffing. Wanneer je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, is je partner ook je toeslagpartner.

Het inkomen van je partner wordt voortaan meegerekend bij de berekening van een toeslag. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag. Ontving je huurtoeslag voordat je trouwde of registeerde? Dan is het niet zeker dat je dit hierna blijft ontvangen, omdat jullie gezamenlijk inkomen waarschijnlijk hoger is.

3. Veranderen van adres

Koop je samen een huis of trek je bij je partner in? Je komt te wonen op een ander adres. Geef je adreswijziging door aan de gemeente en andere belangrijke organisaties en bedrijven, zoals je werkgever. Post komt zo aan op het juiste adres.

En hoe zit dit met trouwen en de hypotheek? Je nieuwe woning is automatisch ook jouw bezit wanneer je trouwt of registreert in gemeenschap van goederen. Daarom ben je vanaf nu ook verantwoordelijk voor de hypotheek. Bij trouwen of registreren met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bepaal je zelf welke bezittingen en schulden je met elkaar deelt. En welke je niet deelt.

4. Verzekeringen aanpassen

Hebben jij en je partner allebei een koophuis en gaan jullie nu samenwonen? Het is overbodig om twee woonverzekeringen te hebben. Zoals een opstalverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Bij veel verzekeringen pas je eenvoudig je samenstelling aan. Bekijk welke verzekeringen jullie wel en niet hebben en verzeker je partner mee. Zo voorkom je onnodige extra kosten.

Image
Echtpaar

Sluit de juiste verzekeringen af

Het is goed om na te denken over de toekomst. Je kijkt uit op een lang en gelukkig leven samen. Toch kan er iets gebeuren waardoor jullie scheiden. Kom je er samen niet uit? Bijvoorbeeld als je het niet eens wordt over de verdeling van meubilair. Of over de alimentatie. En wil je hulp inschakelen voor het gedoe tijdens je scheiding, zoals mediation? Voorkom dan hoge kosten. Met een rechtsbijstandverzekering met de aanvullende dekking Inkomen & Arbeid ontvang je tot €3000,- vergoeding voor mediation van ARAG.

Usabilla Feedback