Zo beveilig je je huis tegen inbraak

Ze zijn sneller dan het geluid en ze komen altijd onverwacht. Inbrekers. Wat kan je doen om inbraak te voorkomen? We geven je een paar slimme tips om inbrekers buiten je deur te houden. Hier komen ze…

Toch schade? Meld het ons

Een schat vol tips om je huis te beschermen (en jezelf)

Houd je buren te vriend

Je kent de gezegde vast: beter een goede buur, dan een verre vriend. En dat is echt zo! Sociale controle in een wijk is ontzettend belangrijk. Want de beste beveiliging tegen inbraak zijn (andere) mensen. Heb je al een wijk-app met buren? Doen! Zo kan je elkaar waarschuwen – als je iets verdachts ziet.  

Laat je huis bewoonbaar achter

Zet een koffiekopje op tafel bijvoorbeeld. Of zorg dat je lichten aangaan als het donker wordt, met een tijdschakelaar. Goud zo’n schakelaar. Want als lampen de hele dag aanstaan, is dat natuurlijk slecht voor je portemonnee én het milieu. Vraag desnoods aan je buren of zij ’s avonds de gordijnen dichtdoen en het koffiekopje verplaatsen. Zo lijkt het net alsof je thuis bent.

Volg je gevoel

Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Een onbekende die rondhangt bijvoorbeeld. Bel dan de politie. Beter één keer te veel, dan te weinig. Politiemedewerkers zijn getraind voor dit soort situaties en verwachten zulke telefoontjes. Veel mensen zeggen na een inbraak dat ze al iets vermoedden. Niet twijfelen dus: pak die mobiel!

Let op tekens of ongebruikelijke voorwerpen op of rond je huis

Inbrekers gebruiken vaak markeringen om te kijken of je onlangs nog thuis bent geweest. Een kruisje op de bel of een doosje tegen de voordeur bijvoorbeeld. Wees daar alert op. Ook goed om te doen: spreek voorbijgangers aan die je niet kent. Een simpele ‘hallo’ is al genoeg. Zo laat je zien dat je die persoon hebt gezien.

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Laat bijvoorbeeld geen ramen en deuren open. Zet je fiets op slot, ook in de tuin of garage. Zorg voor voldoende verlichting in en om het huis. En laat vooral geen briefjes achter voor de pakketbezorger, dat is vragen om problemen. Tot slot: ook inbrekers kennen de ‘geheime plekken’ voor (reserve)sleutels. Onder die deurmat bijvoorbeeld. Geef je sleutel aan iemand die je kent, veel beter.

Wacht even met social media

Het is misschien verleidelijk om je vakantiekiekjes direct op social media te plaatsen. Maar doe dat ná je vakantie, niet tijdens. Ook inbrekers kijken online mee.

Houd sleutels op veilige afstand

Veel mensen doen bij thuiskomst hun deur op slot en laten de sleutel in het slot. Je bent thuis, de deur zit dicht. Wat kan er gebeuren? Nou veel! Inbrekers zijn slim. Zo kunnen ze gaatjes boren in de deur of een raampje inslaan, om bij de sleutels te komen. Maak het ze moeilijk en berg sleutels op. Uit het zicht.

Verzekerd tegen inbraakschade

Inbraakschade of gestolen spullen? De kosten lopen al snel flink op. Met onze opstalverzekering (of woonhuisverzekering, net hoe je het noemt) ben je verzekerd voor schade aan je huis. Met de inboedelverzekering verzeker je je spullen.  

Onze 24-uursbelofte aan jou

Heb je online een schade ingediend? Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur een eerste reactie van ons. Je hoort dan of we je schade herstellen, een bedrag vergoeden (en hoeveel natuurlijk, niet onbelangrijk) of dat je schade helaas niet is verzekerd (en waarom niet). Misschien hebben we nog aanvullende documenten nodig om jouw schade te kunnen beoordelen. Zoals foto's of een nota. Zodra we deze informatie hebben ontvangen, nemen we jouw schademelding verder in behandeling. Binnen 10 werkdagen hoor je dan alsnog of jouw schade wel of niet wordt hersteld en/of vergoed.