Samenwonen: zo zit het met je pensioen
Ga je samenwonen? Wat leuk! Je zit misschien al tussen de verhuisdozen. Of je bent druk bezig met de meubeljacht. Maar vergeet niet om ook even naar je pensioen te kijken. Je weet dan hoe het zit met je geld voor later. Bovendien voorkom je administratieve rompslomp voor je partner als je overlijdt. Met de 5 stappen hieronder helpen we je op weg.
-
1
Samenlevingscontract? Maak ook afspraken over je pensioen
Ben je van plan om een samenlevingscontract op te stellen? Leg dan vast wat er met het pensioen moet gebeuren als je ooit uit elkaar gaat. Dat is niet verplicht. Maar het geeft wel duidelijkheid. Lees meer over pensioen en uit elkaar gaan.
-
2
Stel je werkgever op de hoogte
Geef aan je werkgever door dat je gaat samenwonen. Je werkgever meldt dit dan bij ons. En wij zorgen ervoor dat alles netjes wordt vastgelegd. Dat is vooral belangrijk voor het geval je overlijdt. Want je partner heeft dan vaak recht op partnerpensioen. Zo is hij of zij verzekerd van een inkomen na je overlijden.
Belangrijk om te weten: voor samenwoners geldt meestal een wachttijd van 6 maanden. Wonen jullie minder dan 6 maanden samen en overlijd je? Dan ontvangt je partner geen partnerpensioen. Het gaat natuurlijk maar om een korte periode. Maar het is wel belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent. Weten hoe dit bij jou zit? Je ziet het in je Pensioen 1-2-3.
-
3
Licht je andere pensioenuitvoerders in
Ook ergens anders pensioen opgebouwd? Geef aan al je pensioenuitvoerders door dat je gaat samenwonen. Het kan namelijk zijn dat je partner ook daar recht heeft op partnerpensioen als jij overlijdt. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vind je de contactgegevens van je pensioenuitvoerders.
-
4
Bekijk hoeveel pensioen jullie hebben opgebouwd
Samenwonen verandert niets aan je eigen pensioen. Toch is het slim om eens naar het pensioen van jou en je partner te kijken. Je weet dan hoeveel jullie allebei hebben opgebouwd. En wat er gebeurt als een van beiden overlijdt.
Benieuwd hoe dit bij jou zit? En of je misschien in actie moet komen? Kijk dan eens in Mijn Aegon. Je ziet daar ook of je werkgever extra mogelijkheden biedt. Bijvoorbeeld een Anw-hiaatpensioen. Je partner krijgt hiermee een extra uitkering als je overlijdt voor je pensioendatum. Vaak mag je zelf beslissen of je meedoet. Wacht in dat geval niet te lang. Want je moet je dan aanmelden binnen 3 maanden nadat je bent gaan samenwonen. Meer weten? Kijk onder het kopje ‘Anw-hiaatpensioen: extra zekerheid voor je partner’ op de pagina over pensioen voor je partner en kinderen als je overlijdt.
Een andere handige website is www.mijnpensioenoverzicht.nl. Daar vind je niet alleen het pensioen dat je nú opbouwt, maar ook je pensioen bij vorige werkgevers. Zo zie je in één oogopslag wat je later kunt verwachten.
-
5
Uit dienst? Check je pensioen dan opnieuw
Veel pensioenregelingen kennen een partnerpensioen. Je partner krijgt dit partnerpensioen als je overlijdt. Ga je in de toekomst uit dienst bij je huidige werkgever? Dan heeft dat effect op het partnerpensioen. Dat kan lager worden. Of zelfs helemaal verdwijnen. Controleer dus goed hoe dit bij jou zit. Lees meer over je pensioen als je uit dienst gaat.
Al met pensioen?
Misschien ben je al van je pensioen aan het genieten. Heerlijk, natuurlijk. Maar het betekent ook dat je aanstaande partner géén partnerpensioen krijgt als je overlijdt. Bekijk dus samen of je partner kan rondkomen als je er niet meer bent.
Let op de rechten van uw ex-partner
Misschien bent u eerder getrouwd geweest. Of heeft u een geregistreerd partnerschap gehad. Uw ex-partner heeft dan recht op een deel van uw pensioen. Het gaat daarbij om het deel dat u opbouwde tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat betekent dat u later minder pensioen krijgt. Omgekeerd geldt trouwens hetzelfde: u heeft recht op een deel van het pensioen van uw ex-partner. Heeft u hier afwijkende afspraken over gemaakt? Dan gaan die natuurlijk voor.
Er verandert daarnaast ook iets voor het partnerpensioen. In sommige gevallen ook als u alleen maar heeft samengewoond. Partnerpensioen is het pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt. Uw ex-partner heeft recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tot het moment dat u uit elkaar ging. Komt u te overlijden? Dan blijft er dus minder over voor uw huidige partner. Bekijk samen of u hier iets voor moet regelen.
Advies nodig?
Een adviseur kan u helpen. Maak een afspraak met een adviseur van Aegon. Of vind een onafhankelijk adviseur bij u in de buurt.
Veelgestelde vragen
Het is belangrijk dat je eerst aan ons doorgeeft dat je uit elkaar bent met je ex-partner. Op de webpagina 'uit elkaar gaan', lees je hoe je dit eenvoudig doet.
Je kan je nieuwe partner aanmelden via je werkgever
Je werkgever heeft de volgende gegevens van je nodig:
- De naam en voorletters van de partner
- De geboortedatum van de partner
- Het geslacht van de partner
- Het BSN van de partner
- De ingangsdatum van het samenlevingsverband
- Het soort samenlevingsverband (samenwonen met of zonder akte, huwelijk/ geregistreerd partnerschap)
Want het is noodzakelijk dat we eerst het einde van je vorige samenlevingsverband goed verwerken in onze administratie. Een deel van je partnerpensioen moet worden afgesplitst voor je ex-partner. Je krijgt van ons bericht als dit is verwerkt. Dit kan enkele maanden duren.
Het antwoord op deze vraag is dan ook voor iedereen anders. Als je nog veel wilt reizen, heb je meer geld nodig dan wanneer je dat niet doet. Weet je niet zeker of je genoeg pensioen hebt? Of heb je een overbrugging nodig tot je AOW-datum? Dan is het goed om na te denken over aanvullingen op je pensioen. Goed om te weten: je betaalt ná je AOW-datum minder belasting. Dat betekent dat je netto meer overhoudt dan vóór je pensioen.
Welke mogelijkheden zijn er om mijn pensioen aan te vullen?
Het is belangrijk om ruim vóór je pensioendatum een aanvulling op je pensioen te regelen. Je hebt dan nog genoeg tijd om extra pensioen te 'sparen'. Een aantal mogelijkheden zijn:
- Bijsparen in de pensioenregeling van je werkgever: In het pensioen 1-2-3 in Mijn Aegon Pensioen zie je in laag 2 of je kan bijsparen in je pensioenregeling.
- Zelf een aanvulling op je pensioen regelen.
- Hulp inschakelen van een adviseur: Wil je dat een adviseur contact met je opneemt? Laat je gegevens achter op ons webformulier. Of vind een adviseur bij u in de buurt.