Samenwonen of trouwen?

Gefeliciteerd, jullie gaan samenwonen of trouwen! Of allebei. Als jij en je geliefde gaan samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan, denken jullie waarschijnlijk niet meteen aan afspraken rondom jullie geldzaken. Het is een feestelijke gebeurtenis en vaak gaat de aandacht naar andere dingen. Dat begrijpen we. Soms is het ook best spannend. Want wat moeten jullie allemaal regelen en vastleggen? We helpen jullie op weg.

Image
Samenwonen of trouwen

Samen geldzaken regelen

Afspraken maken en vastleggen van jullie geldzaken, zoals de hypotheek, verzekeringen en pensioenen is belangrijk. Zowel voor jezelf als voor elkaar. Daarnaast kunnen jullie op sommige zaken ook kosten besparen.

Hypotheek

Samen een huis kopen. Hoe werkt dat precies?

Lees er hier meer over

Verzekeren

Pas op voor dubbele verzekeringen en kosten.

Lees er hier meer over

Pensioen

Als je je pensioen wilt delen met jouw grote liefde, dan moet je dat soms zelf regelen.

Lees er hier meer over
Image
4 tips voor jullie geldzaken

4 tips voor jullie geldzaken

Samen onder één dak wonen betekent dat twee financiële huishoudens bij elkaar komen en dat jullie gezamenlijke kosten hebben. Dat geeft soms uitdagingen bij het verdelen van de inkomsten en de uitgaven. We hebben een aantal tips op een rij gezet.

Tips om jullie geldzaken te regelen
Image
Een goed gesprek over geld

Gezamenlijke belastingaangifte?

Samenwonen betekent niet automatisch dat jullie samen belastingaangifte doen. De belangrijkste vraag hierbij is: zijn jullie fiscaal partners? Dat hoeft namelijk niet als jullie samenwonen. Samenwonen kan wel gevolgen hebben voor toeslagen. Bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap zijn jullie wel fiscaal partners.

Samen belastingaangifte doen
Image
Stel gaat samenwonen en bekijkt op tablet geldzaken

Regels?

In 2018 zijn de regels over bezittingen en schulden, die beide partners inbrengen in het huwelijk of geregistreerd partnerschap aangepast. Wonen jullie ongehuwd samen? Dan is er volgens de wet niets geregeld. Jullie kunnen wel een samenlevingscontract laten opstellen waarin jullie afspraken vastleggen.

Bezittingen en schulden
Image
Een goed gesprek over geld

Een goed gesprek over geld

Het praten over geldzaken kan soms moeilijk zijn. Benieuwd hoe jullie ervoor kunnen zorgen dat het een gesprek blijft en jullie elkaar geen verwijten maken? We hebben een aantal tips opgesteld hoe jullie een goed gesprek hierover kunnen hebben. Zonder elkaar in de haren te vliegen.

Lees onze vijf tips
Image
Stel legt zaken vast voordat ze gaan samenwonen

Afspraken vastleggen

Het is verstandig om afspraken over jullie geldzaken op papier te zetten. Want stel dat jullie financiële situatie verandert, jullie ooit uit elkaar gaan of één van jullie overlijdt. Zo hebben jullie in moeilijke tijden een zorg minder. Afspraken vastleggen kan bijvoorbeeld in een samenlevingscontract bij een notaris.

Voor een oriënterend gesprek worden vaak geen kosten gerekend. Voor het opstellen van een contract wel. Informeer hiernaar bij de notaris.

Image
Stel bekijkt op Aegon.nl advies over samenwonen of trouwen

Advies nodig?

Sommige beslissingen kunnen gevolgen hebben. In een oriënterend gesprek kunnen jullie de wensen en mogelijkheden met een adviseur bespreken. Hiervoor worden geen kosten gerekend.

Bij een adviesgesprek heeft een adviseur inzicht in jullie persoonlijke financiële situatie. De adviseur kan jullie helpen met het maken van de juiste keuzes. Voor een adviesgesprek worden wel kosten gerekend. De tarieven zijn per adviseur verschillend. Informeer hiernaar bij de adviseur.

Maak een afspraak

Jullie werken allebei en willen samen een huis kopen? Als twee verdieners verwachten jullie misschien dat het mogelijk is om een dubbel zo hoge hypotheek af te kunnen sluiten. Zo eenvoudig ligt het echter niet. De normen voor tweeverdieners zijn de laatste jaren wel soepeler geworden. Maar dat betekent niet dat beide salarissen volledig meetellen.

Toen jullie nog apart woonden en leefden, hebben jullie elk eigen verzekeringen afgesloten. Jullie gaan nu samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Het is dan slim om deze verzekeringen en de dekkingen onder de loep te nemen. Misschien kan een aantal verzekeringen wel samengevoegd worden. Zo voorkomen jullie dubbele kosten. Dat scheelt geld.

  • Inboedel- en opstalverzekering Als jullie onder één dak wonen, hebben jullie geen aparte inboedel- en opstalverzekeringen meer nodig.  
  • Aansprakelijkheidsverzekering Hebben jullie allebei een aansprakelijkheidsverzekering? Dan kunnen jullie hiervan één opzeggen en bij de andere verzekering de dekking aanpassen naar een zogenaamde gezinsdekking.  
  • Langlopende reisverzekeringen Hebben jullie allebei een aparte langlopende reisverzekering, dan is het mogelijk goedkoper om deze om te zetten naar één reisverzekeringpolis. Denk ook aan de dekking van jullie reisverzekering.  
  • Zorgverzekering Kijk ook eens naar jullie zorgverzekeringen. Een zorgverzekering sluit je in principe per individu af, maar het is wel mogelijk om jouw partner op jouw polis bij te schrijven. Dat kan kosten schelen. Let op: wanneer jullie zorgbehoeften (erg) verschillen, is het beter dat jullie elke een eigen zorgverzekering afsluiten. (Aegon biedt geen zorgverzekeringen aan.)  
  • Overlijdensrisicoverzekering Met een overlijdensrisicoverzekering kiezen jullie voor financiële zekerheid wanneer één van jullie overlijdt. Zorg bij het afsluiten ervoor dat jullie dit ‘kruislings’ doen. Jullie kunnen dan allebei op één polis verzekerd zijn. Hiermee voorkomen jullie het betalen van erfbelasting. (Aegon biedt per 1 maart 2020 geen overlijdensrisicoverzekering meer aan.)

Voor veel mensen is trouwen en/of samenwonen ongeveer hetzelfde. En toegegeven, in de dagelijkse praktijk zijn er tussen beide manieren van samenleven niet zulke grote verschillen. Maar wél als het om jullie pensioen gaat.