Pensioenkeuzes
U gaat straks met pensioen. Natuurlijk wilt u dat uw pensioenuitkering aansluit bij uw nieuwe leven. Heeft u genoeg inkomen om al die leuke dingen te doen? Een goed pensioen regelen begint met drie simpele vragen. De antwoorden daarop bepalen voor een belangrijke deel welk pensioen bij u past.
U moet 3 keuzes maken als u met pensioen gaat
Voor u stopt met werken, is het handig om eens te kijken waar u allemaal pensioen heeft opgebouwd. En wanneer die pensioenen ingaan. Want door alle veranderingen van de afgelopen jaren, gaan pensioen en AOW vaak op verschillende tijdstippen in. Kijk eens hoe dat bij u zit. Zo komt u na uw pensioendatum niet onverwacht zonder geld te zitten. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vindt u uw pensioenen en AOW overzichtelijk bij elkaar.
U kunt uw pensioen eerder of later laten ingaan
Wilt u stoppen met werken voor uw pensioen ingaat? Dan kunt u uw pensioen ‘vervroegen’. Maar het kan ook een mogelijkheid zijn om nog even door te werken. Omgekeerd kan ook: dat u nog werkt terwijl u pensioen al ingaat. Dan kunt u uw pensioen ‘uitstellen’. Het is handig dat al enige tijd voor uw pensioneren te regelen.
Geef op tijd aan wanneer u pensioen wilt
Als u later met pensioen wilt, bijvoorbeeld omdat u blijft doorwerken, dan heeft u alle tijd om uw pensioen te regelen. Maar als u uw pensioen wat eerder wilt krijgen, geef dat dan op tijd door. Dat geeft ons de tijd uw pensioen goed te regelen.
U krijgt straks een pensioen. Maar hoe zit het met uw partner? Als u overlijdt, heeft die dan nog een inkomen? Dat regelt u met een ‘partnerpensioen’. Dat is een pensioen dat uw partner krijgt als u overlijdt. U heeft op uw pensioendatum de keuze of u alleen een pensioen voor uzelf wilt, of dat u een deel van uw pensioen wilt gebruiken voor een partnerpensioen. Heeft u geen partner? Dan is deze keuze eenvoudig: dan kiest u natuurlijk alleen een pensioen voor uzelf.
Handige tips voor het partnerpensioen
Het valt niet altijd mee om te bedenken wat een goede keuze is. Maar we helpen u graag een eindje op weg met wat praktische tips.
- Heeft uw partner zelf altijd gewerkt? Dan heeft hij of zij zelf misschien ook een goed pensioen opgebouwd. Maar in de traditionele gezinnen waarin de man werkte en de vrouw thuis was, daar is een partnerpensioen juist erg nodig. Als de man overlijdt, heeft de vrouw immers geen inkomsten meer.
- Heeft u of uw partner spaargeld? Dan is een partnerpensioen misschien ook niet nodig. U kunt dan kiezen voor een zo hoog mogelijk pensioen om leuke dingen te doen. Na uw overlijden, kan uw partner leven van het spaargeld.
- Hoeveel pensioen heeft uw partner nodig? De leeftijd en de hobby’s van uw partner spelen mee bij de keuze die u maakt. Is uw partner al wat ouder en houdt hij vooral van lezen? Of is uw partner 15 jonger dan u en verzamelt ze exotische vazen? Dat maakt natuurlijk uit bij uw keuze.
De hoogte van uw partnerpensioen vindt u in Mijn Aegon
In Mijn Aegon ziet u de hoogte van uw ouderdomspensioen en uw partnerpensioen. Ook vindt u hier een keuzehulp: de pensioenplanner. De pensioenplanner laat zien welke keuzes u heeft en wat de gevolgen zijn voor de hoogte van uw pensioen. Bouwt u ergens anders pensioen op? Dan ziet u de hoogte van uw partnerpensioen op uw jaarlijks pensioenoverzicht (UPO) en www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Op uw pensioendatum berekenen we hoeveel pensioen u per maand krijgt. En dat bedrag krijgt u tot u overlijdt. Maar u kunt ook kiezen om te beginnen met een hoger pensioen. U krijgt dan bijvoorbeeld de eerste 5 of 10 jaar meer.
De voordelen van een tijdelijk hoger pensioen
Het voordeel daarvan is dat u in de periode net na uw pensioneren, als u vol plannen zit, wat meer te besteden heeft. Dat maakt het makkelijker om bijvoorbeeld met de kleinkinderen een weekendje naar de Efteling te gaan. Ook kunt u met een tijdelijk hoger pensioen de tijd overbruggen tot uw AOW ingaat.
De nadelen van een tijdelijk hoger pensioen
Het nadeel is natuurlijk dat u na de periode van een hoger pensioen juist minder pensioen ontvangt. Terwijl u in de tijd misschien aan dat hogere pensioen gewend bent. Het is belangrijk dat u inschat of uw inkomen dan ook nog aansluit bij de lasten die u dan heeft. En gebruikt u uw pensioen om de tijd tot uw AOW te overbruggen? Dan betaalt u meer belasting over het hogere deel. Dat komt omdat de belastingtarieven omlaag gaan zodra u AOW krijgt.
Zo berekenen we ‘hoog/laag’
U mag niet onbeperkt een hoog pensioen nemen. De verhouding tussen het hoge en lagere pensioen moet in de verhouding 100:75 zijn. Dus als het hoge pensioen bijvoorbeeld € 1000,- per maand is, dan moet het lagere pensioen minimaal € 750,- zijn.
Gebruik de pensioenplanner bij het maken van uw keuzes
Het is niet voor iedereen even makkelijk om keuzes te maken. Dat snappen we. Daarom hebben we een keuzehulp ontwikkeld: de pensioenplanner. U kunt spelen met de verschillende keuzes en zien welk effect deze hebben op de hoogte van uw pensioen. U vindt de pensioenplanner in Mijn Aegon.
Veelgestelde vragen
Het antwoord op deze vraag is dan ook voor iedereen anders. Als je nog veel wilt reizen, heb je meer geld nodig dan wanneer je dat niet doet. Weet je niet zeker of je genoeg pensioen hebt? Of heb je een overbrugging nodig tot je AOW-datum? Dan is het goed om na te denken over aanvullingen op je pensioen. Goed om te weten: je betaalt ná je AOW-datum minder belasting. Dat betekent dat je netto meer overhoudt dan vóór je pensioen.
Welke mogelijkheden zijn er om mijn pensioen aan te vullen?
Het is belangrijk om ruim vóór je pensioendatum een aanvulling op je pensioen te regelen. Je hebt dan nog genoeg tijd om extra pensioen te 'sparen'. Een aantal mogelijkheden zijn:
- Bijsparen in de pensioenregeling van je werkgever: In het pensioen 1-2-3 in Mijn Aegon Pensioen zie je in laag 2 of je kan bijsparen in je pensioenregeling.
- Zelf een aanvulling op je pensioen regelen.
- Hulp inschakelen van een adviseur: Wil je dat een adviseur contact met je opneemt? Laat je gegevens achter op ons webformulier. Of vind een adviseur bij u in de buurt.