Alles wat je wilt weten over voogdij
Tijdens de zwangerschap en de eerste weken na de bevalling ben je er misschien nog niet zo mee bezig. Maar iedere ouder kent dat gevoel: wat gebeurt er met mijn kind als ik er niet meer ben?
Wat is een voogd?
Een voogd is iemand die het kind van een ander opvoedt. Voogd word je niet zomaar. Dat gebeurt pas als de ouders van het kind er niet meer zijn. Of als ze niet meer voor het kind kunnen zorgen. Bijvoorbeeld door een ernstige ziekte. Een voogd is vaak een familielid. Dat kunnen de grootouders van het kind zijn. Of een oom en tante. Maar een voogd kan ook iemand van buiten de familie zijn. Zoals een goede vriend.
Wat doet een voogd?
Een voogd doet eigenlijk hetzelfde als de ouders. Het kind opvoeden en liefdevol verzorgen. Zodat het niets tekortkomt. Maar een voogd kan de opvoeding ook aan een ander overlaten en zich alleen bekommeren om de praktische dingen. Dan gaat het vaak om de geldzaken van het kind. Als ouder maak je hier duidelijke afspraken over. Deze afspraken kun je laten vastleggen in een testament. De voogdij stopt als het kind achttien wordt. Zo staat het in de wet.
Wat gebeurt er als je niets regelt?
Als ouder ben je niet verplicht om een voogd aan te wijzen. Maar het is wel verstandig. Veel mensen denken dat de zorg automatisch naar de grootouders gaat als er iets met hen gebeurt. Maar dat is niet zo. Als je niets regelt, beslist de rechter. De rechter bekijkt dan samen met de familie wat het beste is. Zijn er meerdere personen die in aanmerking komen voor het voogdijschap? Dan kan de rechter advies vragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.
Denk goed na wie je als voogd wilt
Sommige ouders weten meteen wie de voogd van hun kindje moet worden. Maar er zijn ook veel ouders die worstelen met de vraag. Begrijpelijk, want het is geen eenvoudige beslissing. De zorg voor een kind is nogal een verantwoordelijkheid. Je wilt er zeker van zijn dat je kind op jouw manier in een liefdevolle omgeving wordt opgevoed. En dat het je kind aan niets ontbreekt. Zekerheid en vertrouwen, dát is wat je zoekt in een voogd. Neem dus de tijd om alles goed af te wegen. En kies met je hart én je hoofd.
Misschien heb je iemand in je naaste familie op het oog. Je ouders, bijvoorbeeld. Of de ouders van je partner. Ga wel na of zij dat aankunnen. Misschien zijn ze nu nog fit. Maar wat als je kind straks in de puberteit zit? Kunnen ze je kind dan nog bieden wat het nodig heeft? En hoe moet het als een van beide grootouders overlijdt? Kan de ander het dan alleen af? Dat zijn vragen om rekening mee te houden.
Heb je iemand in gedachten? Dan is het goed om eens om de tafel te gaan zitten met de potentiële voogd. Want misschien zit diegene helemaal niet te wachten op de verantwoordelijkheid van het voogdijschap. Is de persoon die je op het oog hebt enthousiast? Mooi! Maar vraag wel goed door. Bijvoorbeeld of er verhuisplannen zijn. Of zelfs emigratieplannen. Dat zou namelijk een grote verandering betekenen voor je kind. En hoe zit het eigenlijk met de waarden van de voogd? Kijkt hij of zij op dezelfde manier tegen het leven aan als jij? Ook belangrijk: kan de voogd het financieel aan?
Leg vast wie de voogd van je kind wordt
Met het kiezen van een voogd ben je er nog niet. Het is namelijk verstandig om je keuze vast te leggen. Dat is niet verplicht. Maar als je niets vastlegt, beslist de rechter wat er met je kind gebeurt. De rechter zal natuurlijk zorgvuldig bekijken wat het beste is voor het kind. Toch wil je zo’n belangrijke beslissing vast niet overlaten aan een vreemde.
Notaris of online: de keuze is aan u
Gelukkig kost het weinig moeite om de keuze voor het voogdijschap vast te leggen. Vroeger moest je naar de notaris voor het aanwijzen van een voogd. Je keuze werd dan opgenomen in je testament. Ook nu nog kun je het voogdijschap op deze manier regelen. Maar sinds een paar jaar kan het ook online. Dat gaat met een aanvraagformulier op www.rechtspraak.nl. Bijkomend voordeel is dat je geen kosten betaalt.