Rentemiddeling

Wij bieden geen rentemiddeling aan. De regelgeving rondom rentemiddeling is sinds 2019 aangepast. Nu kunnen we ons rentemiddelingsbeleid aanpassen, maar dan worden onze hypotheken duurder. En dat willen we niet. Daarom bieden wij geen rentemiddeling meer aan.
Image
Man op tablet

Toch je hypotheekrente aanpassen?

Wanneer de hypotheekrente in de markt daalt, kan het aantrekkelijk zijn om de rente van je hypotheek aan te passen. Een lagere hypotheekrente betekent meestal ook lagere maandlasten. Je kan de hypotheekrente aan het einde van de rentevaste periode wijzigen. In veel gevallen is het ook mogelijk om dit tijdens de looptijd te doen. Dit heet ‘tussentijds wijzigen’.

Bekijk de mogelijkheden

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende manieren om zelf je contractrente aan te passen
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je rente om te zetten naar de marktrente. Op onze pagina 'je hypotheek aanpassen' vind je alle opties op een rij. Een wijziging aan je hypotheek kan financiële gevolgen hebben. Vraag je adviseur om je te helpen een bewuste keuze te maken. Kijk op onze pagina 'Hypotheekadvies' voor meer informatie. 

Als je recht hebt op een lagere rente doordat je in een andere tariefklasse komt, passen wij dit automatisch voor je aan
Los je maandelijks of eenmalig (extra) af op je hypotheek? Dan kan het zijn dat je in een lagere tariefklasse komt te vallen. Als je hierdoor recht hebt op een lagere rente, passen wij de rente automatisch voor je aan. Je kunt dit ook zelf versnellen door extra af te lossen op je hypotheek. Hoe dit allemaal precies werkt vind je terug op onze pagina 'Tariefklassen en je hypotheek'. 
 

 

 

Je kunt je rente openbreken
De kans is groot dat wij hiervoor omzettingskosten in rekening brengen. Je adviseur helpt je met de vraag of het omzetten van de hypotheekrente voordelig voor je is. Omzetten kan voordelig zijn als je de omzettingskosten tijdens de looptijd weer terugverdient. Houd er ook rekening mee dat je voldoende eigen middelen nodig hebt om de kosten (in één keer) te betalen.

In 
Mijn Aegon of MijnHypotheek vind je een indicatie van de omzettingskosten 

Ziet dit er goed uit? Dan regel je een aanvraag voor omzetting naar de marktrente via je adviseur.  
Wij kunnen jouw financiële situatie niet beoordelen. Het openbreken van je rente is een complexe wijziging. Zo kunnen er bijvoorbeeld fiscale consequenties zitten aan een lagere rente. 
Van een variabele rente naar een vaste rente
Wil je je variabele rente vastzetten? Dan kan dat kosteloos. Wij houden het rentebericht aan dat geldt op de dag dat wij je verzoek ontvangen. Een renteaanbod vraag je gemakkelijk zelf aan.
 Je kunt je verzoek 'Aanvragen variabele rente omzetten naar een vaste rente' via Mijn Aegon indienen. In MijnHypotheek ga je naar het tabblad 'Renteherziening'. Als wij je gegevens via Mijn Aegon hebben ontvangen krijg je binnen 10 werkdagen van ons een voorstel met onze vaste rentetarieven. De datum waarop wij je verzoek ontvangen is leidend voor de rente die wij je aanbieden. Het voorstel dat je van ons ontvangt is twee weken geldig. Houd er rekening mee dat je bij een vaste rente niet in alle gevallen kosteloos kunt aflossen. Heb je MijnHypotheek? Dan kun je direct ons rentevoorstel zien en je keuze doorgeven. 

Van een vaste rente naar variabele rente
Via 
je adviseur kan je een voorstel aanvragen. Een Spaar- en Bankspaarhypotheek en Levensloop Hypotheek kun je niet omzetten naar een variabele rente. Is de huidige marktrente lager dan de rente die je nu betaalt? Dan brengen we omzettingskosten in rekening. Een indicatie van deze omzettingskosten kan je in Mijn Aegon of MijnHypotheek terugvinden via ‘Rente aanpassen’.
Je mag elk jaar tot 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag van elk leningdeel kostenvrij aflossen
Dit is het bedrag dat je kosteloos kunt aflossen en noemen we ook wel je ‘vergoedingsvrije ruimte’. Valt je aflossing binnen je vergoedingsvrije ruimte? Dan hoef je geen aflossingskosten te betalen. Hoeveel je nog kosteloos kunt aflossen vind je terug in Mijn Aegon of Mijn Hypotheek.

We kennen daarnaast ook een aantal vrijgestelde situaties
Je hoef dan geen aflossingskosten te betalen. De meest voorkomende zijn:
  • Als je aflost op de einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
  • Bij een aflossing op een leningdeel met variabele rente;
  • Als je aflost omdat je woning is verkocht.

Lees alle informatie over Extra aflossen op je hypotheek.

We checken maandelijks of je recht hebt op een lager rentetarief
Dit doen we op basis van de woningwaarde die bij ons bekend is. Als je hypotheek in een lagere tariefklasse komt, verlagen wij de rente voor je. Heb je een (Bank)Spaarhypotheek of een Levensloop hypotheek? De premie of inleg van de gekoppelde polis/rekening gaat door een daling van de hypotheekrente omhoog. 

Goed om te weten: heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is je rente niet afhankelijk van de tariefklasse. De verhouding tussen je lening en de marktwaarde van je woning heeft geen invloed op je rente. 

In Mijn Aegon of MijnHypotheek zie je in welke tariefklasse je valt
Hiervoor ga je naar je hypotheekoverzicht. Hier zie je ook gelijk op basis van welke woningwaarde wij je tariefklasse berekenen. En welke acties je zelf kunt ondernemen om je tariefklasse te verlagen. 

Is de waarde van je woning gestegen?
Geef het aan ons door via Mijn Aegon of MijnHypotheek. Na een controle passen wij de woningwaarde aan in onze administratie. Als het invloed heeft op je tariefklasse, passen we die ook aan. Deze aanpassingen gaan in vanaf de eerstvolgende hypotheekbetaling. 

Alle informatie over tariefklasse vind je op onze pagina 'Tariefklassen, en je hypotheek'.