Mijn hypotheek bij een echtscheiding

Een relatie beëindigen is emotioneel een moeilijk onderwerp maar ook een die behoorlijk wat impact op financiële zaken kan hebben. Want wat moet er met het huis en de hypotheek gebeuren als jullie besluiten uit elkaar te gaan? En hoe maak je goede afspraken in een emotioneel turbulente tijd? Onze adviseurs zijn er om jou en je (ex)partner in deze lastige periode te ontzorgen. 

Image
Stel overlegt in de voortuin

We gaan scheiden. En nu?

Ineens moet je beslissen of het huis verkocht moet worden of dat één van jullie er kan blijven wonen. Maar wat betekent dit voor de hypotheek en verzekeringen of spaarrekeningen die hieraan gekoppeld zijn. Het is een stuk simpeler als het huis op naam van één van de partners staat of als er huwelijkse voorwaarden van toepassing zijn: de eigenaar beslist wat er met de woning gebeurt.

Beiden huiseigenaar? Dan zijn er twee mogelijkheden

Het huis wordt verkocht en de hypotheek wordt afgelost

Is de verkoopopbrengst hoger dan het af te lossen bedrag? Dan heet dit overwaarde. Bij een lagere verkoopprijs ontstaat er een restschuld. Zowel de overwaarde als de restschuld die bij een hypotheekaflossing ontstaat, wordt onderling verdeeld.

Een van jullie wil in het huis blijven wonen

Degene die blijft kan de hypotheek overnemen als het inkomen toereikend is. Maar omdat jullie beiden voor de helft eigenaar van de woning zijn, moet de blijvende partij de ex-partner uitkopen. De uitkoopsom hangt af van de taxatiewaarde van het huis en de hypotheek. Is het huis meer waard dan de hypotheek, dan is er overwaarde. Is het huis minder waard dan de hypotheek, dan heet dit onderwaarde.

Diegene die in het huis blijft wonen, neemt als blijvende partner de woning en de bestaande hypotheek over. Bij het overnemen van de hypotheek ontslaan wij de vertrekkende partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit noemen we Ontslag uit Hoofdelijke aansprakelijkheid (OHA). Bij OHA kijken we naar het actuele inkomen van alleen de blijvende persoon. Zodat we kunnen beoordelen dat de hypotheeklasten voor diegene betaalbaar zijn. Nu en in de toekomst. Ook kijken we dan naar het betaalgedrag en BKR-noteringen. Zoals we dat ook bij nieuwe hypotheekaanvragen doen. Jouw adviseur vertelt graag meer over het overnemen van de hypotheek.

Let op: koop je na de verkoop binnen drie jaar een andere woning? Dan beperkt je deel van de overwaarde de hypotheekrenteaftrek voor de lening op je nieuwe woning. De Belastingdienst gaat er namelijk van uit dat je deze overwaarde gebruikt voor de aankoop en verbetering van je nieuwe woning. Lees meer over deze zogenaamde Bijleenregeling.

Image
Op je mobiel

Bespreek je situatie met een adviseur

Een adviseur kan je meer inzicht geven in de gevolgen en mogelijkheden voor jouw situatie.

Neem contact op met een adviseur van Aegon Vind je adviseur in Mijn Aegon

Restschuld

Is de opbrengst van je huis lager dan je hypotheek? Dan houd je samen een restschuld over. Je moet dan allebei nog een deel bijbetalen om de hypotheek af te lossen. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie? Dan kan NHG je de restschuld kwijtschelden. Maar alleen als je aan de criteria voldoet die NHG hieraan stelt. 

Blijft een van jullie tot aan de verkoop in het huis wonen? En blijft de ander meebetalen aan de hypotheek? Dan mag je van de Belastingdienst allebei nog twee jaar gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Heb je het huis na twee jaar nog steeds niet verkocht? Dan stopt de hypotheekrenteaftrek voor degene die niet in het huis woont. Meer hierover lees je op www.belastingdienst.nl.

Wat Aegon verder voor je kan doen

Adviseren en zaken uit handen nemen. Zo hebben wij een dienst die ‘Financiële Vooruitblik bij Scheiden’ heet waarbij je vooraf inzicht in de financiële en fiscale gevolgen van een scheiding krijgt. Zo berekenen we onder andere we wat de gevolgen zijn als de hypotheek gewijzigd wordt en checken we of woningbehoud haalbaar is als blijkt dat het huis met een schuld verkocht zal worden. Daarnaast geven we inzicht op inkomsten en lasten vlak na de scheiding, maar ook voor momenten in de toekomst als bijvoorbeeld alimentatie wegvalt of je ex-partner met pensioen gaat.

In een persoonlijk traject, wat je alleen of met je (ex)partner samen kunt volgen, helpt een adviseur om alle cijfers en berekeningen begrijpelijk te maken en eventuele zorgpunten en mogelijkheden te signaleren. Zo stellen we je in staat om goede afspraken met elkaar, voor nu en in de toekomst te maken.

Veelgestelde vragen

Je mag je rente meenemen naar je nieuwe hypotheek
Dit noemen we de verhuisregeling. Dit kan alleen als je nieuwe hypotheek ook weer bij ons wordt afgesloten. De meeneemrente geldt tot einddatum van de rentevasteperiode van je huidige hypotheek bij ons.

Heb je voor je nieuwe woning een hogere hypotheek nodig?
Dan geldt voor het meerdere het actuele rentetarief. Je kan tot zes maanden na de aflossing van je oude hypotheek gebruik maken van deze meeneemregeling. 

Of valt je nieuwe hypotheek in een andere tariefklasse?
Bij het bepalen van je tariefklasse kijken we naar de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van je woning. Val je in een andere tariefklasse dan passen we je rente aan op basis van het historische rentebericht.

Ook als je van mét naar zonder NHG gaat kun je je rente meenemen
Heb je nu een hypotheek met NHG en straks niet meer? Je kan je basisrente mee nemen. Dit betekent dat alleen de NHG korting vervalt. De nieuwe financiering valt in een andere tariefklasse die door een opslag aangepast wordt.  Deze opslag baseren we op basis van het renteverschil tussen de NHG rente en de rente passend bij je huidige tariefklasse volgens het historisch rentebericht met de daarbij behorende tariefklassen.

Nieuwe woning gekocht maar je oude nog niet verkocht? 
Ook dan kan je gebruik maken van de meeneemregeling.

Je kan je hypotheekrente niet doorgeven

 
 

Fijn dat je je huidige voor- of achternaam aan ons wilt doorgeven
Dit kan als je levensverzekering of je hypotheek op je eigen naam blijft staan. Dus bijvoorbeeld als je je naam wilt wijzigen na echtscheiding of een na een huwelijk. 

Je geeft je naamswijziging door via Mijn Aegon
Heb je een levensverzekering? Ga dan naar 'Overige wijzigingen'. 
Heb je een hypotheek? Geef het door via: Meer regelen 

Wij passen je naam binnen 10 werkdagen aan. Je krijgt een bevestiging!

Nog niet ingelogd?
Dat kan hier: Mijn Aegon