Restschuld

In populaire steden zijn de huizenprijzen de laatste tijd ongelofelijk gestegen. Maar helaas is het niet voor iedereen zo'n feest. In sommige plaatsen staan er nog steeds huizen 'onder water'. Oftewel de hypotheek is hoger dan de verkoopopbrengst van de woning. Als je zo'n huis wilt verkopen, blijf je waarschijnlijk met een restschuld zitten. Kun je met die restschuld nog wel een ander huis kopen? Wij zetten de mogelijkheden op een rij.

1. Financier de restschuld mee in je nieuwe hypotheek

Wil je een ander huis kopen, maar staat je huis 'onder water'? Dan is de verkoopopbrengst van je huidige huis niet hoog genoeg om je hypotheek af te lossen. Het gevolg is dat je een nieuwe hypotheek nodig hebt die hoog genoeg is om het nieuwe huis te betalen, maar ook om de restschuld mee te financieren. Hiervoor moet je inkomen hoog genoeg zijn. Je moet namelijk de maandlasten kunnen betalen voor de rente en het aflossen van de lening van het nieuwe huis. Maar ook voor de rente en aflossing van de restschuld. 

Goed om te weten: het is alleen mogelijk om je restschuld mee te financieren als je je hypotheek bij Aegon hebt afgesloten.

Tip! Staat je huis 'onder water' en wil je een ander huis kopen? Neem dan eerst contact op met je hypotheekadviseur. De naam van je adviseur staat in Mijn Aegon.

2. Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Misschien heb je nu een hypotheek met NHG, maar dreigt er een restschuld. Wist je dat je bij je nieuwe hypotheek wel opnieuw NHG kan afsluiten? Voorwaarde is wel dat je nieuwe hypotheek binnen de kostengrens van NHG blijft. De kosten voor je nieuwe huis én de restschuld moeten hierbij inbegrepen zijn. Onder bepaalde voorwaarden kan NHG de restschuld kwijtschelden. Je hypotheekadviseur kan je hierover meer vertellen.

3. De restschuld voorkomen

De beste optie is de mogelijk restschuld te beperken door extra af te lossen op je hypotheek. Slim, want zo dalen je maandelijkse hypotheeklasten. Als je geen restschuld hebt, hoef je deze niet in je nieuwe hypotheek mee te financieren. Is extra aflossen geen optie voor je? Misschien kunnen je ouders bijspringen. Dat kan in de vorm van een schenking of een lening. Eén van de voorwaarden is wel dat dit bedrag wordt gebruikt voor een koophuis of het aflossen van een restschuld.

Image
Hypotheekadvies

Laat je adviseren over de beste keuze

Een wijziging op je hypotheek kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. Het is verstandig om je te laten adviseren en goed te kijken naar de voor- en nadelen. De kosten die je betaalt voor advies verschillen per adviseur. Vraag daarom vooraf naar de kosten. 

    Bekijk de adviesmogelijkheden Vind je adviseur in Mijn Aegon

    Veelgestelde vragen

    Nee, de rente van je restschuld is niet aftrekbaar. Alleen voor restschulden die zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 1 januari 2018 is de rente 15 jaar aftrekbaar. 
    Een extra aflossing doe je via Mijn Aegon of de Mijn Aegon app
    Hiervoor klik je op je hypotheek in Mijn Aegon. Kies daarna onder 'Zelf regelen' voor 'Extra aflossen'. Je kan in de meeste gevallen gelijk via iDeal betalen.

    Je kiest zelf of je een lagere maandlasten of een kortere looptijd wil
    Tijdens je aflossing laten we je zien welke gevolgen dit heeft op je maandlasten en je looptijd. Zo kun jij bepalen wat het beste bij jou past. Het inkorten van de looptijd is mogelijk bij annuïtaire en lineaire leningdelen. 

    Zijn er aflossingskosten?
    Dat zie je ook via 'Extra aflossen'. Hier vind je ook terug hoeveel je nog kosteloos kunt aflossen. Meer aflossen? Dan gaan wij de aflossingskosten voor je berekenen en ontvang je een betaalinstructie in Mijn Aegon. Als de extra aflossing (fiscale) gevolgen voor je heeft bellen we je even.

    Alle info over extra aflossen op je hypotheek vind je op onze pagina: ‘Extra aflossen op uw hypotheek’.
    Je mag elk jaar tot 10% van het oorspronkelijk geleende bedrag van elk leningdeel kostenvrij aflossen
    Dit is het bedrag dat je kosteloos kunt aflossen en noemen we ook wel je ‘vergoedingsvrije ruimte’. Valt je aflossing binnen je vergoedingsvrije ruimte? Dan hoef je geen aflossingskosten te betalen. Hoeveel je nog kosteloos kunt aflossen vind je terug in Mijn Aegon door onder 'Zelf regelen' te kiezen voor 'Extra aflossen'.

    We kennen daarnaast ook een aantal vrijgestelde situaties
    Je hoef dan geen aflossingskosten te betalen. De meest voorkomende zijn:
    • Als je aflost op de einddatum van de rentevaste periode van het leningdeel;
    • Bij een aflossing op een leningdeel met variabele rente;
    • Als je aflost omdat je woning is verkocht.

    Wil je aflossen op een aflossingsvrij leningdeel?
    Dan mag je de (nog niet gebruikte) vergoedingsvrije ruimte van alle actieve leningdelen samen hiervoor gebruiken.  

    Lees alle informatie over Extra aflossen op je hypotheek.