Stappenplan bij nieuwbouw
Waar moet je op letten bij de aankoop van een nieuwbouwwoning? Wij helpen je met een stappenplan.
Stap 1: Inventariseer je woonwensen en financiële mogelijkheden
Zet je woonwensen op papier. Denk aan de volgende vragen:
- In welke buurt wil je wonen? En in welke buurt juist niet?
- Wil je een huis, appartement of kavel om zelf te bouwen?
- Wel of geen tuin (op het zuiden)?
- Hoeveel kamers?
- Heeft het huis uitbreidingsmogelijkheden?
- Hoe ver zijn de winkels?
- Welke woonwensen hebben prioriteit?
Stap 2: Start de huizenjacht naar nieuwbouw
Tips voor het zoeken naar de nieuwbouwwoning van je dromen zijn:
- Kijk op www.bouwfonds.nl, de site van de grootste projectontwikkelaar van Nederland. Of kijk bijvoorbeeld op sites met het aanbod van nieuwbouw, zoals www.nieuwbouw.com
- Houd de advertenties van makelaars en projectontwikkelaars in de lokale kranten in de gaten.
- Bekijk regelmatig de etalages van de plaatselijke makelaars.
Stap 3: Nieuwbouwwoning gevonden?
Heb je het huis van je dromen gevonden? Vraag dan aan de verkoper of makelaar om een optie. Dan heb je meestal 1 week de tijd om alles op een rijtje te zetten en een beslissing te nemen. Belangrijke punten zijn:
- Verkoopbrochure
- Lijst met meer- en minderwerk
- Informatie over de wijk
- Bestemmingsplan
Stap 4: Kopen nieuwbouwwoning en tekenen koopovereenkomst
Je hebt de koop van je nieuwbouwwoning bezegeld met een handtekening onder de koopovereenkomst. Denk aan de ontbindende voorwaarden, zoals onder voorbehoud van financiering. Krijg je de financiering niet rond, dan heb je het recht om de overeenkomst te ontbinden.
Stap 5: De notaris
Na het tekenen van de koopovereenkomst ga je naar de notaris. Hij zorgt ervoor dat je officieel eigenaar van de grond wordt. Denk eraan dat bij deze overdracht je hypotheek geregeld moet zijn. Check ook of het geld voor de grond bij de notaris gestort is. Anders kan de overdracht niet doorgaan.
Stap 6: Bouw van je woning
De bouw van je woning start als de eerste heipaal geslagen is. Je zult dan vaak op de bouwplaats gaan kijken hoe je droomhuis vordert. Bij het verlopen van de bouwtermijnen, zoals genoemd in de koopovereenkomst, ontvang je van de aannemer een factuur. In de tussentijd ben je druk in de weer met voorbereidingen voor het inrichten van je huis en eventuele tuin. Op de bouwplaats leg je waarschijnlijk de eerste contacten met je nieuwe buren.
Stap 7: Vooroplevering en eindoplevering
Net voor de eindoplevering krijg je een uitnodiging van het bouwbedrijf om de woning te bekijken en gebreken te melden. Deze mankementen worden dan voor de eindoplevering verholpen.
Bij de eindoplevering, ook wel bouwkundige keuring, van je nieuwbouwhuis is het verstandig om een expert mee te nemen. Een voorbeeld hiervan is een inspecteur van Vereniging Eigen Huis.
De mankementen die bij de eindoplevering naar voren komen, worden in het opleveringsrapport gezet. Deze punten worden dan binnen een bepaalde termijn verholpen. Dan is het grote moment aangebroken waarop je zo lang hebt gewacht: de overdracht van de sleutel. Nu kun je eindelijk genieten van je nieuwe huis en beginnen met klussen en inrichten.
Ken je de 5% regeling?
Belangrijk is dat de aannemer je nieuwbouwwoning goed oplevert. Om dit te regelen wordt 5% van de aanneemsom (de helft van de laatste bouwtermijn) geblokkeerd zolang de oplevering niet geheel akkoord is.