Zo zit het met je elektrische step en verzekeringen

Ze zijn helemaal ‘hot en happening’: elektrische steps (e-step). Handig om snel van A naar B te gaan - je hebt zo’n step zo gepakt én geparkeerd. Maar welke verzekeringen heb je nodig voor een e-step? En kun je de e-step eigenlijk wel verzekeren? We vroegen het aan Richard Buijs, verzekeringsspecialist bij Aegon. Hij heeft tips!

Image
Zo zit het met je elektrische step en verzekeringen

1. Allereerst: ben je in Nederland verplicht om je e-step te verzekeren? Richard: “Ja, om op de openbare weg te rijden met een elektrische step moet je een Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) hebben. En ben je kentekenplichtig – dat betekent dat de step een kentekenplaatje moet hebben. De e-step is een Licht Elektrisch Voertuig (LEV) en valt bij de RDW in de categorie ‘bijzondere bromfiets’.” Ok, prima. Dus dan vraag je bij de RDW een kentekenplaat aan? Richard: “Helaas is het niet zo simpel. In Nederland mag een LEV alleen op de openbare weg rijden als de minister van Infrastructuur en Waterstaat het heeft aangewezen als bijzondere bromfiets. En laat dat voor de meeste e-steps (nog) niet zo zijn. Hierdoor krijg je voor de meeste steps géén kentekenplaat en dus ook geen WAM. Dus hoe leuk zo’n step ook is, ren niet gelijk naar de winkel om er één te kopen.”

2. Komen de aansprakelijkheids- en inboedelverzekering van pas bij een e-step? “Dat hangt af van je verzekering en de maximale snelheid van je step. Bij Aegon zit het zo: gaat je elektrische step niet harder dan 16 kilometer per uur en kan je dat aantonen? Dan dekt de Aegon Aansprakelijkheidsverzekering (AVP) en de – Inboedelverzekering schades. Wat precies verzekerd is, hangt natuurlijk af van je dekking. Of je basis of allrisk hebt bijvoorbeeld. Heb je een ongeluk gehad met de step en houd je daar blijvende beperkingen (letsel) aan over? Dan krijg je ook een eenmalige uitkering als je de Aegon Ongevallenverzekering hebt – deze staat los van andere verzekeringen. Goed om te weten: de meeste e-steps die je bij de gemiddelde elektronicawinkel koopt, gaan harder dan 16 kilometer per uur. En zijn dus niet verzekerd.”

3. En hoe zit het met rechtsbijstand?

“Bij de e-step kan een kan de rechtsbijstandverzekering van pas komen, als je een juridisch conflict hebt bijvoorbeeld. Over wie verantwoordelijk is voor een ongeluk bijvoorbeeld. Of over de aankoop van je elektrische step. Mijn tip: bel je rechtsbijstandverzekeraar of de uitvoerder daarvan altijd even. Want elke situatie is anders, dus goed om na te gaan wanneer juridische hulp verzekerd is.”

4. Heb je een paar voorbeelden geven van verzekerde schade? “Zeker. Ik geef er drie voor e-steps die niet harder gaan dan 16 kilometer per uur:

  • Inboedelverzekering: staat de step binnen in je huis of schuur? En wordt deze gestolen? Dan ben je daarvoor verzekerd. Heb je binnen schade aan de step gekregen, bijvoorbeeld door brand- of waterschade? Ook dan dekt je inboedelverzekering schade. Met allrisk zit je ook goed als je de step omstoot of laat vallen.
  • Heb je buiten een ongeluk of schade en veroorzaak je schade aan iets of iemand anders? Dan is het niet je inboedel, maar bijvoorbeeld je aansprakelijkheidsverzekering. Een voorbeeld: rij je met de step zo’n 10 kilometer per uur? En rij je iemand aan of bots je tegen iets aan waardoor schade ontstaat? Dan kan je een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering. Want met deze verzekering ben je verzekerd als je per ongeluk spullen van anderen beschadigt. Of iemand anders verwondt.
  • Heb je een ongeluk gehad met de step en kan je je arm bijvoorbeeld blijvend niet meer gebruiken of maar gedeeltelijk? Dan krijg je een uitkering vanuit je ongevallenverzekering. De hoogte van het bedrag hangt af van de mate van blijvende invaliditeit.”

5. En als ik ga steppen in het buitenland? Richard: “Als je je eigen elektrische step wilt gebruiken in het buitenland, is mijn belangrijkste tip om te controleren welke wetten en regels daar gelden. Hoe hard e-steps mogen rijden bijvoorbeeld. En of er een kenteken- en verzekeringsplicht is: in België is dat bijvoorbeeld geen verplichting, maar een advies. De regels verschillen per land. Huur je een elektrische step? Dan zit daar vaak een aparte verzekering bij - en is het goed om na te gaan wat gedekt is bij het verhuurbedrijf en wat bij je ‘eigen’ verzekeraar. Is je eigen elektrische step – die niet harder gaat dan 16 kilometer per uur – gestolen? Dan valt dat bij Aegon onder de doorlopende reisverzekering. Want ook je e-step is bagage. Zorg wel dat je de step altijd uit het zicht opbergt in een afgesloten ruimte. Neem ‘m bijvoorbeeld mee naar je hotelkamer. Of doe je step in de achterbak van je auto, met kofferbakafdekking.”

6. Wil je tot slot nog iets kwijt? “Het klinkt misschien betuttelend, maar denk goed na voordat je een e-step aanschaft of ermee gaat rijden. Zoals gezegd gaan de meeste exemplaren die nu in de winkel staan harder dan 16 km/h. Wat betekent dat ze bij ons niet verzekerd zijn via de aansprakelijkheids-, woonhuis- of inboedelverzekering. En ze zijn niet goedkoop. Dus dan is het best vervelend als je niks terugkrijgt als je step wordt gestolen. Wat ook kan gebeuren is het volgende: je rijdt iemand aan die daar blijvend letsel aan overhoudt. Los van het feit dat dit een zeer vervelende situaties is, loopt dat flink in de kosten. Natuurlijk ga ik er niet vanuit dat dit dagelijks bij iedereen gebeurt. Maar het zal maar net jou overkomen. Dan baal je flink als je geen beroep kunt doen op je aansprakelijkheidsverzekering.”

Schade? We helpen je graag

Ben je klant van Aegon? Als je online je schade indient, weet je op werkdagen binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd! Direct hulp nodig? Bel het Aegon-noodnummer: 088 344 00 00 (lokaal tarief).

Author Image

Sanne Steensma

19 September 2022 15:52

Fijn en veilig wonen

Of je nu brand wil voorkomen, thuis van het gas af wil of zonnepanelen op je dak legt… met onze woonverzekeringen kun je alle kanten op. Zodat je fijn en veilig kunt wonen.

Alles over fijn en veilig wonen

Schade? We helpen je graag

Schade? En heb je een verzekering van Aegon? We helpen je graag. Als je online je schade indient, weet je op werkdagen zelfs binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd! Direct hulp nodig? Bel het Aegon-noodnummer: 088 344 00 00 (lokaal tarief).