De voordelen en nadelen van een overbruggingshypotheek
Yes! Je hebt je droomhuis gevonden. Snel, toeslaan! Er is één probleempje… je oude huis is nog niet verkocht. Dan kan een overbruggingshypotheek (ook wel: overbruggingslening of overbruggingskrediet) de oplossing zijn. Wat zijn de voordelen en de nadelen?
Zo werkt een overbruggingshypotheek
Als je verhuist naar een ander koophuis, heb de overwaarde uit je oude huis vaak nodig om je nieuwe huis te financieren. Maar als je oude huis nog niet verkocht is, is dat bedrag nog niet vrijgekomen. Met een overbruggingshypotheek leent de bank je alvast (een deel van) de overwaarde. Tijdens de looptijd betaal je hiervoor rente. Op het moment dat je je oude huis verkoopt, los je het hele bedrag af.
De voordelen van een overbruggingshypotheek
Het allergrootste voordeel: je hoeft niet te wachten met kopen! Het oude huis hoeft niet verkocht te zijn voor je je nieuwe huis koopt. Zo gaat je droomhuis niet aan je neus voorbij.
Je kunt de rente voor je overbruggingshypotheek aftrekken van de belasting. Dat betekent dat je dus wel meer rente betaalt, maar ook een stukje meer belastingvoordeel hebt.
De nadelen van een overbruggingshypotheek
Je betaalt (hoge) rente over de overbruggingshypotheek
Ook voor een overbruggingshypotheek betaal je rente. Vaak is deze rente best hoog, want de bank loopt veel risico. Daarom mag je vaak ook maar een bepaald deel van de verwachte overwaarde lenen (bijvoorbeeld 90%).
Je hebt drie hypotheken tegelijk, dus je betaalt hoge maandlasten
De rente voor je overbruggingshypotheek betaal je náást de lasten voor je oude en je nieuwe hypotheek. Je maandlasten gaan dus flink omhoog. Dat moet je wel kunnen ophoesten. Met je inkomen of je spaargeld.
Wat als je je huis niet verkoopt of de opbrengst tegenvalt?
Een overbruggingshypotheek heeft vaak een korte looptijd. Bij de ene hypotheekverstrekker 2 jaar, bij de ander zelfs maar 6 maanden. Je moet je huis dus binnen die tijd verkopen mét genoeg overwaarde. Lukt dat niet, dan moet je de hypotheek op een andere manier aflossen.
Hoe werkt een overbrugging nu bij Aegon Hypotheken?
Welke regels wij hebben voor een overbrugging lees je bij Overbruggingslening. En natuurlijk kent jouw adviseurs álle details en kan je vertellen of een overbruggingshypotheek in jouw geval een goed idee is.