Wijzigingen voor NHG in 2022

Het einde van het jaar is in zicht en de NHG heeft haar nieuwe Voorwaarden & Normen voor de eerste helft van 2022 in kaart gebracht. Wij passen de meeste van deze wijzigingen op dezelfde manier toe. Hieronder ziet u een overzicht met de belangrijkste informatie, welke wijzigingen wij wel of niet overnemen in ons beleid en vanaf welke datum bepaalde wijzigingen ingaan. Zo bent u in één keer op de hoogte.

Beleidswijzigingen NHG per 1 januari 2022

Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)

Zijn er klanten die het WSNP-traject succesvol hebben doorlopen? Dan geeft NHG deze klanten toestemming voor het aanvragen van NHG. Ongeacht de eerdere BKR-codering(en) waarvoor het traject is ingezet. Eén jaar na afgifte van het vonnis kunnen klanten een hypotheek met NHG aanvragen.

Wij nemen deze wijziging niet over in ons acceptatiebeleid.

Echtscheidingsdocumenten

NHG-hypotheek aanvragen en gescheiden? Bij klanten die voor 2010 gescheiden zijn, vraagt NHG voortaan om een recent uittreksel van de burgerlijke stand en de meest recente belastingaangifte. Een echtscheidingsconvenant en de beschikking zijn hierdoor niet meer nodig.

Wij nemen de voorgenomen wijziging over voor NHG-leningen. Voor leningen zonder NHG blijft het huidige beleid van toepassing.

Schuldhulpverlening

Gemeenten registreren de toegang tot schuldhulpverlening met de soortcode SR. Vanaf 1 januari 2022 worden de nieuwe soortcode SH (schuldhulp) en SK (saneringskrediet) in gebruik genomen. De huidige SR (schuldregeling) wordt dan door BKR omgezet naar:

  • SR zonder een bedrag wordt SH (schuldhulp)
  • SR met een bedrag wordt SK (saneringskrediet)

De wijziging in soortcodes heeft geen invloed op ons acceptatiebeleid. Hier zijn verder geen wijzigingen in.

Toetsing werkelijke last

Per 1 januari 2022 moeten private-autolease en aflopende kredieten getoetst worden op 2%, maar minimaal met de werkelijke last als die hoger is.

Deze wijzigingen in de toetsing van private-autolease en aflopende kredieten nemen wij over voor zowel NHG als niet-NHG leningen. Ons huidige beleid is dat wij toetsen op 2%. Het toetsen op minimaal de werkelijke last gaan wij inbouwen in onze systemen.

Private-autolease

Per 1 april 2022 gaat het BKR private-autolease (OA) voor het volledige bedrag inschrijven in plaats van de 65% daarvan. Dit betekent dat uw klant minder kan lenen. Op onze website hebben wij een informatief artikel voor consumenten over dit onderwerp geplaatst. De tegenhanger van dit artikel, voor u als adviseur vindt u hier op AIP.

Einddatum hypotheekrenteaftrek

Wil uw klant een verhoging op een bestaand contract? Dan neemt u voortaan de einddatum van de hypotheekrenteaftrek van bestaande leningdelen mee in de berekening van de maximale verstrekking. Deze einddatum vult u in bij de aanvraag.

Deze wijziging geldt voor zowel NHG-leningen als leningen zonder NHG.