Kwartaalverslag Aegon Hypotheken Q2 2021

De kwartaalcijfers zijn weer bekend gemaakt. Deze delen we natuurlijk graag met u! Ook hebben we een aantal interessante trends en inzichten uit de woningmarkt voor u verzameld. In de infographic ziet u de resultaten uit verschillende rapportages van het afgelopen kwartaal in één overzicht. Handig! Zo bent u snel up-to-date.

Algemene trends en inzichten

Goed vooruitzicht: economisch herstel na COVID-pandemie op komst

Nu de overheid druk bezig is allerlei coronamaatregelen te versoepelen, herstelt onze economie. Na een daling van het BBP (Bruto Binnenlands Product: de totale geldwaarde van alle in Nederland geproduceerde goederen en diensten) met 3,7% in 2020, verwachten De Nederlandse Bank (DNB) en Centraal Plan Bureau (CPB) in 2021 en 2022 een stijging van ongeveer 3%. Verder verwachten ze dat de economie in het vierde kwartaal van 2021 zelfs boven het niveau van maart 2020 zal uitkomen. Ter vergelijking: dit was het begin van de pandemie. Het CPB voorspelt in de juniraming een vergelijkbare stijging van het BBP in 2021 met een groei van 3,2%. En in 2022 een groei van 3,3%.

Prijzen in 2021 omhoog

Dit komt door de stijging van de olieprijs en andere grondstoffen. Het CPB verwacht dat de inflatie in 2021 zal oplopen met zo’n 1,5 tot 2%. Daarna blijft het naar verhouding stabiel.

Aantal werklozen in verhouding laag

Tijdens de coronacrisis heeft de overheid vele steunmaatregelen gegeven aan bedrijven en ondernemers. Dit heeft effect gehad. Het werkloosheidspercentage in juni 2021 is met 3,2% relatief laag. Dit zal waarschijnlijk niet zo blijven. De steunmaatregelen worden in het derde kwartaal van 2021 langzaam afgebouwd. Hierdoor wordt in de loop van 2021 een stijging van de werkloosheid verwacht. Van 3,6% eind 2021 naar een stijging tot 4,1% in 2022.

Huizenprijzen: sterkste stijging in meer dan 20 jaar

Weinig woningaanbod en een lage rente: het recept voor een explosieve stijging van de huizenprijzen. In deze grafiek ziet u de stijging van de gemiddelde huizenprijs in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens het CBS de sterkste stijging in meer dan 20 jaar.

[[{"fid":"197714","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen"},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen","title":"Prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/29/prijsstijging-koopwoningen-opnieuw-groter

Cijfers uit de woningmarkt

  • Nieuwbouwwoningen eerste helft 2021: 3,4% gestegen.
  • Aanbod koopwoningen 2e kwartaal 2021: 50% lager dan zelfde periode 2020.
  • Verkochte woningen 1e kwartaal 2021: hoger dan zelfde periode 2020.
  • Verkochte woningen 2e kwartaal 2021: gelijk aan zelfde periode 2020.

De stijging van het aantal verkochte woningen in het 1e kwartaal komt door de gewijzigde overdrachtsbelasting. Het aanhoudende woningtekort zorgt ervoor dat de huizenprijzen op korte termijn blijven stijgen. Op lange termijn zouden huizenprijzen kunnen dalen door bijvoorbeeld stijging van de werkloosheid, als er meer nieuwbouwwoningen gebouwd worden of als de overheid besluit in te grijpen met maatregelen.

Het bestaande woningmarktbeleid heeft renovatie nodig

Met de verkiezingen van 17 maart - en daarmee een nieuwe regering op komst – stellen toezichthouders beleidswijzigingen voor op onze woningmarkt. Het doel is de oververhitte woningmarkt afkoelen en daarmee beter toegankelijk maken voor starters, ZZP’ers en minder vermogende woningzoekers. Voorbeelden van voorgestelde beleidswijzigingen:

1. Versoepelen aflossingseis en overwaarde verzilveren

Volgens een recente beleidsbrief van het CPB spaart de gemiddelde Nederlander veel, maar is het direct beschikbare spaargeld laag. Hierdoor hebben mensen weinig tot geen buffer om financiële tegenvallers mee op te vangen. Om een betere verdeling van het vermogen te krijgen, stelt het CPB twee beleidsaanpassingen op de woningmarkt voor. Eén daarvan is de aflossingseis van 30 jaar voor hypotheekschulden versoepelen. Daarnaast willen ze dat de overheid meer aandacht besteed aan verzilverhypotheken. Met een verzilverhypotheek kan iemand de overwaarde die is opgebouwd uit de eigen woning verzilveren.

2. Geleidelijk minder belastingvoordeel voor kopers

DNB stelt voor om het eigen woningbezit van box 1 naar box 3 te verplaatsen en zo de afbouw van hypotheekrenteaftrek te versnellen. In box 3 betalen alle huiseigenaren namelijk hetzelfde belastingtarief. Ook stellen zij voor om de belastingvrijstelling voor schenkingen bij de aankoop van een woning op te heffen. Zo wil DNB de kloof tussen de Nederlandse huur- en koopwoningmarkt verkleinen.

EU-taxonomie: wat gaat dit betekenen voor de Nederlandse hypotheekmarkt?

Deze nieuwe verordening heeft als doel duidelijk te krijgen wat duurzame activiteiten precies zijn. Zo zal er overeenstemming moeten komen over welke hypotheken geclassificeerd gaan worden als ‘duurzaam’. Het uiteindelijke doel is de broeikasgasemissie in 2050 naar nul te krijgen. De invoering gebeurt per land. Bijvoorbeeld doordat er verschillen zijn in bouwbesluiten. De komende tijd zal duidelijk worden wat de impact van deze verordening gaat zijn op onze hypotheekmarkt. Natuurlijk houden we u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen.

Hypotheekmarktontwikkelingen

[[{"fid":"197738","view_mode":"media_original","fields":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Facts and figures hypotheekmarkt","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Facts and figures hypotheekmarkt"},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"media_original","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Facts and figures hypotheekmarkt","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Facts and figures hypotheekmarkt"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Facts and figures hypotheekmarkt","title":"Facts and figures hypotheekmarkt","class":"media-element file-media-original","data-delta":"4"}}]]

Klik voor de grote versie van de infographic

 

Hypotheekrente stabiel

Geen grote daling: de hypotheekrentes zijn in het tweede kwartaal van 2021 gelijk gebleven. Dit betekent dat de hypotheekrente historisch gezien op het laagste punt ooit staat.

Aegon nieuws

Extra tariefklassen in onze hypotheken

Wij hebben een nieuwe tariefklassenstructuur ingevoerd. Voorheen hadden we 4 verschillende risicocategorieën. Nu hebben wij dat uitgebreid naar 7 tariefklassen én natuurlijk NHG. De nieuwe tariefstructuur geldt vanaf 14 juli 2021 voor alle nieuwe aanvragen. Voor bestaande hypotheken blijft de oorspronkelijke tariefstructuur gelden. Op het moment van renteherziening gaan die hypotheken naar de nieuwe structuur. Met deze nieuwe tariefklassenstructuur hebben wij de volgende LTV (Loan to Value)-categorieën:

  • NHG
  • LTV <= 50%
  • LTV > 50% en LTV <= 60%
  • LTV > 60% en LTV <= 70%
  • LTV > 70% en LTV <= 80%
  • LTV > 80% en LTV <= 90%
  • LTV > 90% en LTV <= 95%
  • LTV > 95%

Met deze nieuwe structuur berekenen wij het risico van de onderliggende lening nauwkeuriger in het rentetarief. Voor de klanten betekent dit dat de rente die zij betalen preciezer aansluit bij het risico van hun hypotheek. Daarnaast verbetert met deze extra tariefklassen onze prijsstrategie doordat wij accuratere prijsschema’s gebruiken.

Marktaandeel Aegon Hypotheken

Ons marktaandeel in de eerste helft van 2021 is 6,6%. Daarmee staan wij op de vierde plaats. Net achter de drie grote banken. Onze productie is in de eerste helft van 2021 nog steeds 4,5% hoger dan in de eerste helft van 2020. Bron: Kadaster.

 


Disclaimer

Dit nieuwsbericht is opgesteld door Aegon Hypotheken B.V. ("Aegon"). Hierin zijn wij uitgegaan van de juistheid en volledigheid van alle informatie die uit verschillende bronnen beschikbaar is. Daarop hebben wij vertrouwd. De informatie is niet geverifieerd, goedgekeurd of bevestigd door een onafhankelijke derde. Historische informatie is niet indicatief voor toekomstige prestaties. De complete disclaimer in het Engels staat hier.

Aegon Hypotheken B.V. is een dochteronderneming van Aegon Nederland N.V. en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 52054454. Aegon Nederland staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten in Nederland.