Wijzigingen Aegon beleid op basis van NHG Voorwaarden en Normen juli 2021

NHG heeft onlangs de nieuwe Voorwaarden en Normen voor juli 2021 gepubliceerd. Wij passen de voorwaarden op dezelfde wijze toe als NHG. Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen van begin dit jaar die ook per 1 juli 2021 bij ons ingaan. Hier een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Hybride taxatie

Zodra er meer duidelijkheid is over de hybride taxatie informeren wij u over ons nieuwe taxatiebeleid voor nieuwe aanvragen en bestaande hypotheken.

Vervallen hypotheekrenteaftrek binnen 10 jaar

Sinds de invoering van de Wet inkomstenbelasting 2001 heeft een klant nog maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Vanaf 2031 zullen klanten hiermee te maken krijgen. Door de toetsing van betaalbaarheid van hypotheeklasten binnen 10 jaar heeft dit al vanaf 1 januari 2021 impact op klanten met een lening die niet volledig is afgelost aan het einde van de looptijd, en waarbij sprake is van een bindend toetsmoment.

Om deze situatie op te vangen worden per 1 juli 2021 twee wijzigingen doorgevoerd in de Voorwaarden en Normen:

  • Het vervallen van de hypotheekrenteaftrek moet meegenomen worden in de financieringslast.
  • Een niet-fiscaal (box 3) leningdeel wordt alleen in deze situatie toegestaan (vanaf het moment dat er sprake is van het vervallen van de hypotheekrenteaftrek).

Goed om te weten: Aegon is NHG-volgend en neemt dit beleid ook over voor hypotheken op Aegon-norm (niet NHG).

Aanvragen met BKR-codering RN-3 + PLA met dezelfde datum

Volgens BKR-regelgeving wordt bij elke afboeking van €250,- of meer een code 3 geregistreerd. Als zo’n afboeking plaatsvindt en de consument hoeft niets meer te betalen (finale kwijting), dan wordt tegelijkertijd met deze code een praktisch laatste aflossingsdatum (PLA) gemeld. Daarom vormt een BKR-registratie RN-3 + PLA met dezelfde datum in sommige situaties geen belemmering om voor NHG in aanmerking te komen. Dat is het geval wanneer de consument een brief kan overleggen waaruit blijkt dat er sprake is van afboeking van de restschuld tegen finale kwijting door NHG.

Goed om te weten: Aegon is NHG-volgend en neemt dit beleid ook over voor hypotheken op Aegon-norm (niet NHG).

Overige wijzigingen van Aegon die ook per 1 juli 2021 ingaan

Meefinancieren vergoedingsrente onder NHG

In de Voorwaarden en Normen 2021-1 maakt het qua mogelijkheden met NHG niet uit of de klant bij de huidige geldverstrekker blijft of oversluit naar een andere geldverstrekker. In beide situaties is het straks mogelijk om bijvoorbeeld de vergoedingsrente mee te financieren. ​

Combineren van verschillende financieringsdoelen

Vanaf 2021 is het mogelijk om de financieringsdoelen die in Norm 3 worden beschreven (kwaliteitsverbetering, echtscheiding, afkoop erfpacht, SVn Starterslening) met elkaar te combineren. Hierdoor kan de financieringsbehoefte van een klant in één financieringsaanvraag worden gerealiseerd.