We krijgen een nieuwe tariefklassenstructuur

Binnenkort nemen wij een nieuwe tariefklassenstructuur in gebruik. Heeft u klanten die na invoering van de nieuwe tariefklassenstructuur een nieuwe hypotheekofferte of verhoging tekenen? Dan worden de nieuwe tariefklassen gehanteerd. Dit geldt ook voor bestaande klanten die na invoeringsdatum een voorstel ontvangen voor renteherziening of het omzetten naar marktrente. Ook klanten met variabele rente krijgen meteen te maken met een nieuwe tariefklassenstructuur.

Nieuwe tariefklassenstructuur

  • ≤ 50% van de woningwaarde
  • ≤ 60% van de woningwaarde
  • ≤ 70% van de woningwaarde
  • ≤ 80% van de woningwaarde
  • ≤ 90% van de woningwaarde
  • ≤ 95% van de woningwaarde
  • > 95% van de woningwaarde

 

Zodra de definitieve invoeringsdatum bekend is, ontvangt u een mail van uw accountmanager

Wij kunnen ons voorstellen dat deze verandering vragen bij u oproept. Daarom ter voorbereiding hier alvast de meest voorkomende scenario’s.

Wat betekent dit voor de aanvragen die u nu heeft lopen?

De hoofdlijn is dat bij een aanvraag van een hypotheekofferte het renteoverzicht wordt gehanteerd dat op het moment van ontvangst van de aanvraag van kracht is. Conform hoofdstuk 10 van de acceptatiehandleiding.                                                                            

Offerte aanvraag ingediend, maar nog geen voorlopige offerte ontvangen

Bij een aanvraag voor een hypotheekofferte wordt het renteoverzicht met de tariefklassenstructuur gehanteerd dat op het moment van ontvangst van de aanvraag van kracht is. Alle aanvragen die binnenkomen vanaf de invoeringsdatum worden uitgebracht op basis van het dan geldend renteoverzicht inclusief de nieuwe tariefklassenstructuur.

Voorlopige offerte ontvangen op basis van oude tariefklassenstructuur, maar nog niet getekend door klanten en nog niet ontvangen door Aegon

De offerte kan op verzoek opnieuw worden aangevraagd (overdraaien). Deze wordt dan uitgebracht op basis van het dan geldend renteoverzicht inclusief de nieuwe tariefklassenstructuur.

Getekend voorstel ontvangen door Aegon vóór de invoering van de nieuwe tariefklassenstructuur

Er kan geen nieuwe offerte worden uitgebracht binnen de geldigheidstermijn van de offerte op basis van de nieuwe tariefklassenstructuur. Wordt binnen de geldigheidstermijn een wijziging van de offerte aangevraagd, dan wordt deze uitgebracht op basis van het oorspronkelijk renteoverzicht en met dezelfde geldigheidstermijn als de oorspronkelijke offerte.

Getekend voorstel waarvan de geldigheidstermijn verlengd moet worden

Deze kan tot maximaal een jaar verlengd worden en hierbij geldt het oorspronkelijke renteoverzicht. Wilt u een nieuwe offerte op basis van het actuele renteoverzicht? Dan kunt u de oude offerte annuleren. Nadat de geldigheidstermijn is verstreken, kunt u een nieuwe aanvraag indienen, waarbij het proces geldt voor een nieuwe aanvraag.

Wat betekent dit voor uw bestaande Aegon-hypotheekklanten?

De hoofdlijn is: wordt het rentecontract gewijzigd of gaat de nieuwe rentevaste periode in? Dan krijgt de klant het aanbod op basis van de nieuwe tariefklassenstructuur. Goed om te weten: de LTV bepalen we op onderpandniveau. De tariefklasse stellen we vast per leningdeel. Uw klant met meerdere leningdelen kan daardoor te maken krijgen met oude en nieuwe tariefstructuur. De klant kan dit per leningdeel zien in Mijn Aegon. U kunt dit zien in AIP per leningdeel.

Renteherziening

Bij voorstellen vanaf de invoeringsdatum geldt de nieuwe tariefklassenstructuur. Dat betekent dat het leningdeel in het renteherzieningsvoorstel in een nieuwe tariefklasse valt. Welke tariefklasse dat is, leest u in het voorstel. Voor de leningdelen waar de rente niet wordt herzien, blijven de oude tariefklassen van toepassing. Daalt de rente van de door de klant gekozen rentevaste periode voor datum renteherziening? Dan geldt het lagere rentepercentage en is het daarbij behorende renteoverzicht van die gedaalde rente van toepassing.           

Omzetten naar marktrente

Bij voorstellen vanaf invoeringsdatum geldt de nieuwe tariefklassenstructuur. Dat betekent dat het leningdeel in het omzettingsvoorstel in een nieuwe tariefklasse valt. Welke tariefklasse dat is, leest u in het voorstel. Voor de leningdelen waar de rente niet wordt omgezet, blijven de oude tariefklassen van toepassing.

  • Voor het berekenen van de omzettingskosten kijken we onder meer naar de vergelijkingsrente op basis van de nieuwe tariefklassenstructuur (dit ziet u in de toelichting bij de berekening van de omzettingskosten in het omzettingsvoorstel). Belangrijk daarbij is de LTV van de hypotheek op het moment dat de omzettingskosten worden berekend.
  • Voorstellen die al geoffreerd zijn voor de invoeringsdatum geldt het volgende: binnen de geldigheidstermijn wordt het geoffreerde geeffectueerd. Als de geldigheidstermijn is verstreken, kan een nieuwe opgave aangevraagd worden. De nieuwe opgave is dan op basis van de nieuwe tariefklassenstructuur.

Verhogen van de hypotheek

De nieuwe tariefklassestructuur is van toepassing als de aanvraag voor de verhoging na invoeringsdatum wordt gedaan. De nieuwe tariefklassenstructuur geldt alleen voor de verhoging. Niet voor de bestaande lening, zolang de renteafspraak op de bestaande lening niet wijzigt. Het maakt niet uit of de verhoging onderhands of via een notaris wordt gedaan.

Wijzigen productvorm

Bij het wijzigen van een productvorm wordt de oorspronkelijke tariefklassenstructuur aangehouden.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Wordt bij ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid ook de rente omgezet en/of de hypotheek verhoogd? Dan geldt per invoeringsdatum de nieuwe tariefklassenstructuur (zie hierboven bij omzetten naar markrente en verhogen van de hypotheek voor het beleid).

Extra aflossen of algehele aflossing

Is er sprake van een aflossingsvergoeding? Dan wordt het percentage van de vergelijkingsrente bepaald op basis van de nieuwe tariefklassestructuur. Voor het berekenen van de aflossingskosten kijken we onder meer naar de vergelijkingsrente op basis van de nieuwe tariefklassenstructuur (dat ziet u in de toelichting van de berekening van de aflossingskosten). Belangrijk daarbij is de LTV van de hypotheek op het moment dat de aflossingskosten worden berekend.

Tariefklassenmigratie

Bij automatische tariefklassemigratie kijken we naar de tariefklassenstructuur zoals die geldt op het moment dat de rente is vastgezet voor een bepaald leningdeel. Dit geldt ook voor een tariefklassewijziging als gevolg van aantonen woningwaarde door de klant.

Variabele rente

Klanten met een leningdeel met een variabele rente krijgen na invoeringsdatum direct te maken de nieuwe tariefklassenstructuur. Of dit ook een rentewijziging tot gevolg heeft, blijkt uit het gepubliceerde rentetarief.

Vragen?

Mist u iets in de lijst met scenario’s of heeft u een andere vraag over de nieuwe tariefklassenstructuur? Neem dan contact op met uw accountmanager.