Update Inkomensbepaling Loondienst (IBL) mét leaseauto - laatste groep

Nu een update voor de laatste groep: Hypotheek valt na herberekening binnen de verstrekkingsnorm. Heeft u klantdossiers in deze groep? Dan krijgt uw organisatie van uw accountmanager 24 maart 2021 een mail. U ontvangt het overzicht met de details van deze dossiers uiterlijk 26 maart 2021.  

Hoe zat het ook alweer met IBL mét leasauto?

Vanaf 13 augustus 2020 t/m 27 januari 2021 heeft de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) rekentool een te hoog toetsinkomen afgegeven voor klanten met een leaseauto. Door een wijziging in het UWV verzekeringsbericht werd de bijtelling van de leaseauto in die periode ten onrechte niet in mindering gebracht op het toetsinkomen. In ons bericht van 12 februari 2021 las u meer over onze afgeronde analyse.

Onze indeling in drie groepen

1. We hebben alle hypotheekaanvragen vanaf 13 augustus 2020 t/m 27 januari 2021 met IBL (groep 1) verzameld en bekeken. We hebben de IBL dossiers mét leaseauto verder onderzocht.

2. Van die dossiers met leaseauto (groep 2) hebben we het juiste toetsinkomen bepaald. Nu met de gegevens voor de leaseauto. Vervolgens hebben wij deze dossiers getoetst op de standaardnormen en een toetsing op werkelijke last uitgevoerd. Een groot deel valt binnen de standaardtoetsing (groep 2a). U ontving 26 februari 2021 een bericht van uw accountmanager als u een klantdossier heeft in de groep die buiten de standaardnorm valt (groep 2b). Eerder algemene bericht op AIP.

3. Een klein deel valt erbuiten (groep 3). Voor deze klanten is sprake van overschrijding van de verstrekkingsnorm. Dit is op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn. Deze klantdossiers hebben wij samen met de desbetreffende advieskantoren opgepakt en afgerond.

Groep 2a: Hypotheek valt na herberekening binnen de verstrekkingsnorm

Heeft u een klantdossier in groep 2a – binnen de standaardnormen? Dan ontvangt u woensdag 24 maart een mail hierover. U ontvangt het overzicht met de details van deze dossiers uiterlijk 26 maart 2021.