Update Inkomensbepaling Loondienst (IBL) mét leaseauto voor groep 2

Nu een update voor groep 2: Hypotheek valt na herberekening mogelijk buiten de verstrekkingsnorm. In deze groep zitten de klantdossiers die binnen (a) of buiten (b) de standaardnormen vallen. In ieder geval zal de passendheid van de financiering aandacht verdienen. Heeft u klantdossiers in deze groep 2b? Dan krijgt uw organisatie uiterlijk vandaag – vrijdag 26 februari 2021 - een telefoontje van uw accountmanager.

Hoe zat het ook alweer met IBL mét leasauto?

Vanaf 13 augustus 2020 t/m 27 januari 2021 heeft de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) rekentool een te hoog toetsinkomen afgegeven voor klanten met een leaseauto. Door een wijziging in het UWV verzekeringsbericht werd de bijtelling van de leaseauto in die periode ten onrechte niet in mindering gebracht op het toetsinkomen. In ons bericht van 12 februari 2021 las u meer over onze afgeronde analyse.

Onze indeling in drie groepen

1. We hebben alle hypotheekaanvragen vanaf 13 augustus 2020 t/m 27 januari 2021 met IBL (groep 1) verzameld en bekeken. We hebben de IBL dossiers mét leaseauto verder onderzocht.

2. Van die dossiers met leaseauto (groep 2) hebben we het juiste toetsinkomen bepaald. Nu met de gegevens voor de leaseauto. Vervolgens hebben wij deze dossiers getoetst op de standaard-normen en een toetsing op werkelijke last uitgevoerd. Een groot deel valt binnen deze standaardtoetsing.

3. Een klein deel valt erbuiten (groep 3). Voor deze klanten is sprake van overschrijding van de verstrekkingsnorm. Dit is op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn.

Groep 3: Klanten met een overschrijding op de verstrekkingsnorm

De afgelopen weken ging onze aandacht naar deze groep 3. Die was het meest urgent. De IBL mét leaseauto valt niet binnen de verstrekkingsnorm. Deze klantdossiers hebben wij samen met de desbetreffende advieskantoren opgepakt en zijn in de afrondende fase.

Groep 2: Hypotheek valt na herberekening mogelijk buiten de verstrekkingsnorm

In deze groep zitten de klantdossiers die binnen (a) of buiten (b) de standaardnormen vallen. In ieder geval zal de passendheid van de financiering aandacht verdienen. Heeft u klantdossiers in deze groep 2b?

Dan krijgt uw organisatie uiterlijk vandaag – vrijdag 26 februari 2021 - een telefoontje van uw accountmanager.

Heeft u een klantdossier in groep 2a – binnen de standaardnormen? Dan ontvangt u binnen twee weken een overzicht waarin u ziet om welke klanten het gaat. Vervolgens informeren wij u én deze klanten hier verder in detail over.