Inkomensbepaling Loondienst (IBL) rekentool tijdelijk niet beschikbaar

In week 7 van 2021 heeft HDN geconstateerd dat de IBL rekentool, sinds de eerste loonstrook over januari 2021, door een niet ingevuld veld op het UWV verzekeringsbericht van een beperkte groep klanten, een te laag toetsinkomen heeft afgegeven.

U kunt tijdelijk geen aanvragen met IBL rekentool indienen

Ondanks de beperkte omvang van dit voorval heeft HDN in overleg met IBL stakeholders besloten om de rekentool vanaf 23 februari vanaf 14.00 uur niet meer beschikbaar te stellen voor nieuwe aanvragen met UWV verzekeringsbericht. Heeft u nog een aanvraag in behandeling maar nog niet aan ons verzonden? Doe uw aanvraag dan uiterlijk 23 februari voor 14.00 uur.

Heeft u voor 23-02-2021 een hypotheekaanvraag met IBL ingediend? Dan handelen wij deze volgens het gebruikelijke proces af.

De IBL rekentool blijft beschikbaar voor herberekeningen en voor IBL aanvragen met een UWV verzekeringsbericht met een uiterste datum van 23-02-2021. De feitelijke afhandeling van deze aanvragen vindt plaats conform het acceptatiebeleid van de individuele geldverstrekker.

Hoe nu verder?

De komende periode zullen verbeteringen aan governance, processen en controls rond de IBL rekentool worden doorgevoerd. Zodra de betrouwbaarheid volgens de deelnemende geldverstrekkers en extern deskundigen op een goed niveau is, komt de IBL rekentool weer online.

HDN heeft de Autoriteit Financiële Markten over het nieuwe voorval en de genomen maatregelen geïnformeerd.

Wij vinden het buitengewoon spijtig dat de IBL rekentool tijdelijk niet kan worden aangeboden en we zetten ons dan ook samen met de IBL stakeholders ten volle in om de tool weer zo spoedig mogelijk beschikbaar te maken.

Vragen en antwoorden

Op de site van HDN leest u vragen & antwoorden