Update afwijking in rekentool bij Inkomensbepaling Loondienst mét leaseauto

Vrijdag 5 februari 2021 deelden we dit bericht over de IBL-rekentool. Deze week hebben wij alle dossiers met IBL vanaf 13 augustus 2020 t/m 27 januari 2021 onder de loep genomen. Eerst hebben we bekeken welke daarvan IBL mét leaseauto waren. Dit omdat de IBL tool voor de situatie mét leaseauto een te hoog toetsinkomen uitrekende. In die periode is de bijtelling van de leaseauto voor privégebruik niet verrekend. Vanaf 28 januari 2021 is de berekening voor IBL mét leaseauto goed.

Ons onderzoek is afgerond deze week

Hoe zijn we te werk gegaan vanaf vrijdag 5 februari? Onze analyse verliep zo:

1. We hebben alle hypotheekaanvragen vanaf 13 augustus 2020 t/m 27 januari 2021 met IBL (groep 1) verzameld en bekeken. We hebben de IBL dossiers mét leaseauto verder onderzocht.

2. Van die dossiers met leaseauto (groep 2) hebben we het juiste toetsinkomen bepaald. Nu met de gegevens voor de leaseauto. Vervolgens hebben wij deze dossiers getoetst op de standaardnormen en een toetsing op werkelijke last uitgevoerd. Een groot deel valt binnen deze toetsing.

3. Een klein deel valt erbuiten (groep 3). Voor deze klanten is zeker sprake van overschrijding van de verstrekkingsnorm. Dit is op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn.

Onze eerste aandacht gaat naar de groep 3. Die is het meest urgent. Daar is sprake van een te hoge hypotheek.

Groep 3: Klanten met een overschrijding op de verstrekkingsnorm

De IBL mét leaseauto valt niet binnen de verstrekkingsnorm. Deze klantdossiers hebben extra aandacht nodig. Is dit voor uw klanten het geval? Dan krijgt uw organisatie vandaag – vrijdag 12 februari 2021 - een telefoontje van uw accountmanager.

Groep 2: Hypotheek valt na herberekening mogelijk buiten de verstrekkingsnorm

In deze groep zitten de klantdossiers die binnen of buiten de standaardnormen vallen. In ieder geval zal de passendheid van de financiering aandacht verdienen. Heeft u klantdossiers in deze groep 2? Dan hoort u binnen twee weken meer van ons. Deze groep 2 is ook belangrijk, maar minder urgent dan groep 3.