Brondata Service: Hypotheekacceptatie op basis van de Ockto dataset

Steeds meer partijen binnen de hypotheekketen bieden mogelijkheden aan om digitaal informatie te delen. Via de Brondata Service wordt de dataset van een klant veilig digitaal gedeeld met verschillende partijen binnen de hypotheekketen. Ook Aegon Hypotheken is aangesloten op deze nieuwe standaard.

Minder losse documenten

Voor een goed adviesgesprek heb je als adviseur veel gegevens nodig van je klant. Wanneer je de klant vraagt deze gegevens aan te leveren via de Ockto-app kunnen deze gegevens zowel door jou voor het adviesgesprek gebruikt worden, als door ons voor de hypotheekacceptatie. Hierdoor hoeven er minder losse documenten aangeleverd te worden bij een hypotheekaanvraag. De werkgeversverklaring en het pensioenoverzicht hoeven zo bijvoorbeeld niet meer als los document aangeleverd te worden.

Sneller & makkelijker

Bij een hypotheekaanvraag worden de opgehaalde gegevens via de Brondata Service veilig als dataset gedeeld met de hypotheekverstrekker. Hier zorgt je adviessoftware voor. Het hypotheekproces wordt zo een stuk makkelijker en sneller voor alle partijen. Doordat er wordt gewerkt met gevalideerde gegevens direct uit de overheidsbron worden er geen verkeerde gegevens of onvolledige documenten aangeleverd. Je hebt dus vaker in één keer een compleet dossier. En de gegevens worden digitaal ingelezen in de systemen. Dit scheelt alle partijen in de keten veel tijd.

Onderstaande video legt uit hoe de Brondata Service hypotheekacceptatie op basis van de Ockto dataset mogelijk maakt:

Voordelen van een hypotheekaanvraag met Ockto data en de Brondata Service:

  • Door gebruik van de Ockto data hoeven er minder losse documenten opgevraagd en aangeleverd te worden.
  • Het hypotheektraject gaat sneller waardoor jouw klant eerder uitsluitsel krijgt.
  • Jouw klant is sneller klaar zijn/haar gegevens te verzamelen. Een Ockto-sessie duurt slechts 5 minuten.
  • Adviessoftware kan de Ockto data inlezen, overtypen is niet meer nodig.
  • Daarnaast ontvang je een verzamel-PDF met alle gegevens en de oorspronkelijke brondocumenten
  • Je werkt met gegevens direct uit de overheidsbron. Er worden zo geen verkeerde gegevens of onvolledige documenten aangeleverd. Dit scheelt veel tijd.
  • Het is veiliger om financiële gegevens aan te leveren via de beveiligde verbindingen van Ockto dan bijvoorbeeld via e-mail te versturen.

Alles binnen de strikte normen van wet- en regelgeving

De Brondata Service zorgt ervoor dat Aegon de dataset van Ockto ook op kan halen voor de hypotheekacceptatie. Uiteraard alleen na toestemming van jouw klant en binnen de strikte normen van wet- en regelgeving. Na aanlevering geeft Ockto hypotheekverstrekkers 90 dagen de tijd om deze gegevens voor de acceptatie op te halen.

Steeds meer partijen sluiten zich aan

De Brondata Service is de nieuwe standaard in de keten voor gegevensuitwisseling. En dit doen we samen; steeds meer geldverstrekkers, adviespakketten en andere partijen in de keten sluiten zich aan. Bekijk hier het overzicht van alle aangesloten partijen.

Meer weten?

Neem dan contact op met je accountmanager van Aegon Hypotheken.