Pensioenpremie valt onder Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud
Het coronavirus heeft een grote impact op het bedrijfsleven. Sommige werkgevers krijgen zelfs te maken met acute financiële problemen. En kunnen hierdoor bijvoorbeeld hun pensioenpremie niet meer betalen. De pensioenuitvoerders hebben dit besproken met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en de Nederlandsche Bank (DNB). SZW heeft nu bekendgemaakt dat het werkgeversdeel van de pensioenpremie ook onder de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) zal vallen. Dat is goed nieuws. Hieronder leest u de hoofdlijnen van de regeling.
Wat houdt de NOW in?
De NOW is een van de maatregelen die de overheid neemt om ondernemers te steunen. Verwachten uw klanten dat hun omzet met meer dan 20 procent daalt door de coronacrisis? Dan kunnen zij een tegemoetkoming aanvragen voor de loonkosten en het werkgeversdeel van de pensioenpremie. Een flink deel hiervan wordt als voorschot uitgekeerd. Hiermee kunnen werkgevers hun werknemers gewoon doorbetalen. En blijven werknemers pensioen opbouwen. Het maakt daarbij niet uit of ze een vast of een flexibel contract hebben. De tegemoetkoming geldt in ieder geval voor 3 maanden, met de mogelijkheid tot verlenging met nog eens 3 maanden.
De NOW is ook van toepassing als de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Denk aan werknemers met een oproepcontract en uitzendkrachten (ook met uitzendbeding). En aan werkgevers die hun zaak uit voorzorg hebben gesloten, zoals kapperszaken en orthodontisten. Zo kunnen werkgevers deze heftige periode overbruggen zonder dergelijk personeel te hoeven laten gaan.
Welke voorwaarden zijn van toepassing?
Een werkgever die een beroep doet op de NOW moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder ziet u de belangrijkste op een rij:
- De werkgever mag geen werknemers ontslaan op grond van bedrijfseconomische redenen in de periode waarover hij de tegemoetkoming ontvangt.
- De werkgever verwacht ten minste 20 procent omzetverlies vanaf 1 maart 2020.
- De aanvraag geldt voor 3 maanden en kan eenmalig verlengd worden met nog eens 3 maanden. Aan de verlenging kunnen nadere voorwaarden worden gesteld.
- De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de terugval in omzet. Hieronder enkele voorbeelden:
- Valt 100 procent van de omzet weg? Dan bedraagt de tegemoetkoming 90 procent van de loonsom en pensioenpremie.
- Valt 50 procent van de omzet weg? Dan is de tegemoetkoming 45 procent.
- Valt 25 procent van de omzet weg? Dan is de tegemoetkoming 22,5 procent.
- Het UWV verstrekt een voorschot van 80 procent van de verwachte tegemoetkoming.
- Achteraf wordt vastgesteld wat de werkelijke omzetdaling is geweest.
Werkgevers kunnen binnenkort een aanvraag indienen bij het UWV
Werkgevers kunnen een aanvraag indienen via een formulier dat beschikbaar komt op www.uwv.nl. De periode voor het indienen van een aanvraag bij het UWV loopt van 14 april tot en met 31 mei 2020. Maar het UWV streeft er naar om de startdatum te vervroegen tot 6 april a.s.. Of deze datum gehaald zal worden is nog niet bekend. Houd hiervoor de site van het UWV en de Rijksoverheid in de gaten. Overigens hangt de periode waarover de werkgever een tegemoetkoming krijgt niet af van deze datum. Omzetverlies vanaf 1 maart 2020 komt in aanmerking voor een tegemoetkoming.
We hanteren de betalingsregels zo soepel mogelijk
Lukt het onder deze omstandigheden niet om de pensioenpremie op tijd te betalen? Dan willen we daar natuurlijk zo soepel mogelijk mee omgaan. Maar let op: we zijn op dit moment nog verplicht om de wettelijke regels over premiebetaling te volgen. Ook in deze uitzonderlijke situatie. Wel vindt er overleg plaats met de overheid en DNB. Daarbij wordt bekeken of deze regels tijdelijk soepel mogen worden uitgelegd. Zodra dit is afgerond, kunnen we hierop voortbouwen. We zullen dan met concrete oplossingen komen voor uw klant en zijn werknemers.
Meer weten?
U leest meer over de NOW en de voorwaarden op de site van de overheid. Hier vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over de regeling en de voorwaarden waaraan een werkgever moet voldoen om voor de regeling in aanmerking te kunnen komen.