Arbeidsmarktscan nu mogelijk voor flexwerkers

Sinds 1 januari 2020 is het mogelijk om met een Arbeidsmarktscan een hypotheek aan te vragen bij Aegon. Het doel van de Arbeidsmarktscan is om de afstand van flexwerkers tot de woningmarkt te verkleinen en op een verantwoorde wijze in aanmerking te laten komen voor een hypotheek.

Voorwaarden

Aegon accepteert de Arbeidsmarktscan voor aanvragen onder NHG als de scan is afgegeven door Arbeidsmarktkansen.nl. De Arbeidsmarktscan mag op datum bindend aanbod niet ouder dan 6 maanden zijn.

Wie kan er gebruikmaken van de Arbeidsmarktscan?

Een klant met een flexibele arbeidsrelatie, die in de laatste 14 maanden minimaal 12 maanden arbeidshistorie heeft. De Arbeidsmarktscan wordt door de klant (eventueel samen met zijn of haar adviseur) aangevraagd op arbeidsmarktkansen.nl. De klant beantwoordt een aantal vragen en uploadt zijn of haar diploma. Aan de hand daarvan wordt een score gegeven. De score moet minimaal 70 punten zijn. Onder de 70 punten stopt het proces en kan de klant geen Arbeidsmarktscan aanvragen. Indien de score hoger is dan 70 punten en de klant gebruik wil maken van de Arbeidsmarktscan, kan worden overgegaan tot betaling. De kosten bedragen € 110,00 en zijn voor rekening van de klant.

Vaststellen toetsinkomen

Aegon vergelijkt het actuele inkomen (op basis van de werkgeversverklaring en de salarisspecificatie) met de verdiencapaciteit op de Arbeidsmarktscan. Als toetsinkomen geldt de laagste van de twee. Het toetsinkomen wordt voor de hele looptijd meegenomen. 

Verschil Perspectiefverklaring en Arbeidsmarktscan

  Perspectiefverklaring Arbeidsmarktscan
Doelgroep Werknemers die werken via een uitzendbureau. Flexwerkers in loondienst, uitgezonderd uitzendkrachten.
Arbeidshistorie 12 maanden in dienst bij hetzelfde uitzendbureau. Afgelopen 14 maanden , waarvan tenminste 12 maanden in loondienst gewerkt.
Toetsinkomen Huidig inkomen werkgeversverklaring. Laagste bedrag van huidig inkomen werkgeversverklaring of verdiencapaciteit uit de scan.
Kosten Kosten worden betaald door uitzendbureau. Kosten worden betaald door de consument.
Proces De Perspectiefverklaring vraagt een consument aan bij het uitzendbureau. Deze is gebaseerd op een Arbeidsmarktscan en het oordeel van een perspectieftaxateur. De onsument vult online de Arbeidsmarktscan in.

 

Meer weten? Bekijk de infographic.