Have you been pwned?

Recent heeft een hacker via een speciale zoekmachine alle gebruikersnamen en wachtwoorden die ‘op straat liggen’ toegankelijker gemaakt. Meer dan 1 miljard e-mailadressen en wachtwoorden uit de hele wereld liggen op straat. De gegevens zijn waarschijnlijk afkomstig uit tientallen grote datalekken van de afgelopen jaren. Onder meer van LinkedIn, Dropbox, Playstation en eBay is bekend dat gegevens zijn gelekt.

Hoe weet u of uw wachtwoorden zijn gelekt?

Op de website haveibeenpwned.com kunt u controleren in welke lekken en hacks uw e-mailadres voorkomt. Wilt u ervoor zorgen dat uw gegevens veilig zijn? Op laatjeniethackmaken.nl staan goede tips.

Hoe kiest u een sterk wachtwoord?

Het is belangrijk om een veilig wachtwoord te kiezen, maar vergeet niet dat zelfs het sterkste wachtwoord vroeg of laat via een hack op straat kan komen te liggen. Neem dus altijd extra maatregelen, zoals tweestapsverificatie als dit wordt aangeboden.

  • Hoe meer tekens, des te veiliger. 8 tekens is aan de korte kant. Een wachtwoord met 12 tekens of meer is veel sterker. Een wachtwoord van 12 in plaats van 8 tekens maakt het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk.
  • Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.) versterken het wachtwoord.
  • Of gebruik een wachtzin, dat is makkelijker te onthouden: IkHeb100Fietspompen. Vermijd het gebruik van persoonlijke informatie die andere op social media terug kunnen vinden, zoals de naam van uw kind, huisdier of geboortedatum.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst. Een wachtwoordmanager zoals KeePass helpt de wachtwoorden onthouden. Gebruik oude wachtwoorden niet opnieuw.
  • Als u denkt dat uw wachtwoord niet meer veilig is, verander het dan direct.