Staatsleningenfonds wijzigt in Saferendement

Half april 2017 zetten we de beleggingen in het Staatsleningenfonds om naar het stabielere Saferendement. Het Saferendement is een rendementstoezegging in plaats van een belegging in een fonds.

Het Saferendement berekenen we op basis van het u-rendement. Het u-rendement is een naam voor het rendement dat het Verbond van Verzekeraars iedere maand bepaalt. Dit doet ze aan de hand van het rendement op staatsleningen. Op de website van het Verbond van Verzekeraars vindt de klant de u-rendementen. Daarnaast ontvangt de klant een extra percentage. Welk extra percentage de klant ontvangt, is vooraf vastgesteld maar verschilt per jaar. De klant kan dit inzien in Mijn Aegon. U ontvangt nadat de omzetting naar het Saferendement is doorgevoerd van ons opnieuw een bericht en daarin nemen we ook deze extra percentages op.

Welke producten hebben een Safe systeem?

Het Staatsleningenfonds is een onderdeel van het Safe systeem in onderstaande producten:

Levenproducten Pensioenproducten
Safe Pensioen Aegon Safe Pensioen (individueel)
Safe Hypotheek Aegon MKB Pensioen (collectief)
Safe Rendementsplan Aegon MKB Groei Pensioen (collectief)
Aegon Safe systeem Aegon Pensioenbeleggingsplan (collectief)
Aegon Safe Fund  
Aegon Safe pensioen  
Safe winst  
Aegon Safe Koopsom  
Aegon 55+ Pensioen  
Aegon VrijetijdsPlan  
Aegon DUTY-FREE  

 

Sinds het begin van deze eeuw verkopen wij deze producten niet meer.

Wat is het Safe systeem?

Een verzekering met een Safe systeem betekent dat de waarde in eerste instantie wordt belegd in het Aegon Equity Fund. Telkens wanneer de opbrengst van de belegde waarde in dit fonds 5% of meer uitstijgt boven de totaal belegde inleg wordt dit meerdere overgeheveld naar het Aegon Staatsleningenfonds. In de laatste 5 jaar van de premiebetaling worden de te beleggen bedragen direct belegd in het Aegon Staatsleningenfonds.

Bij een aantal Safe producten van Leven wordt op de einddatum van de premiebetaling de totale belegde waarde van beide fondsen overgeheveld naar de GarantiePlusRekening. Deze GarantiePlus Rekening is gelijk aan het Aegon Deposito Fund.

TOP 5 Q&A’s

1. Waarom stopt Aegon met het Staatsleningenfonds?
Het Staatsleningenfonds stond bekend als een fonds met een stabiel rendement. Nu verwachten we dat het rendement hiervan in de toekomst sterk gaat schommelen. Dat komt door de lage rente en doordat er steeds minder klanten in het fonds beleggen. Daarom stoppen we met het Staatsleningenfonds en gaat de waarde van de beleggingen over in het stabiele Saferendement.

2. Hoe wordt het Saferendement berekend?

Het Saferendement is een rendementstoezegging. Dit berekenen we op basis van het u-rendement en een extra percentage. Het u-rendement is het rendement op een pakketje Nederlandse staatsobligaties met een gemiddelde duur van 8 jaar. Het Verbond van Verzekeraars bepaalt deze rendementsmaatstaf maandelijks. We geven daarnaast een extra percentage. Met dit extra percentage zorgen we ervoor dat het verwachte rendement voor en na omzetting gelijk is. Alleen dan stabieler. Willis Towers Watson - een externe partij - heeft de omzetting gecontroleerd en goedgekeurd.

3. Waarom geeft Aegon een extra percentage op het u-rendement?

We geven een extra percentage, zodat na de omzetting van het Staatsleningenfonds in het Saferendement (u-rendement met extra percentage) het verwachte rendement gelijk is. Alleen dan stabieler.

De huidige beleggingen in het Staatsleningenfonds zijn Europese staatsobligaties die een hoge couponrente hebben. Dit komt doordat er een hogere markrente was toen deze werden afgesloten. Daarom is het huidige rendement op het Staatsleningenfonds hoger dan de marktrente. Dit rendement zal bij ongewijzigde voortzetting in de toekomst dalen. Dit komt doordat expirerende obligaties herbelegd worden in obligaties met een lagere couponrente, omdat de huidige rentestand lager is. Met het extra percentage zorgen we ervoor dat het verwachte rendement voor en na omzetting gelijk is. De klant behoudt hierdoor een stabiel rendement. Heeft de klant een garantie in zijn product? Dan blijft deze onverminderd van kracht.

4. Kan de klant in het staatsleningenfonds blijven of kan hij zijn product stoppen?

De klant kan niet in het Staatsleningenfonds blijven. Dit fonds hebben we opgeheven.

We raden de klant aan zich goed te laten adviseren. Wij vinden het belangrijk dat hij een juiste beslissing neemt. U kunt de klant een persoonlijk advies geven, dat past bij zijn situatie.

Voor individuele levensverzekering:
De klant kan zijn individuele levensverzekering wel kosteloos afkopen. Meer informatie staat op Aegon.nl – Service & Contact – Product opzeggen. De klant ontvangt dan eerst een voorstel met akkoordverklaring van ons. Hierin leest hij de gevolgen.

Voor individuele pensioenpolis:
Als de klant nog premie betaalt, kan hij daarmee stoppen. De polis wordt dan premievrij gemaakt. De opgebouwde waarde blijft belegd in het Safe systeem. De klant kan wel een verzoek indienen bij zijn nieuwe pensioenverzekeraar om de waarde over te dragen.

Voor actieve pensioenpolis in collectieve regeling:
Over de klant zijn pensioen zijn afspraken gemaakt met de werkgever. De klant kan daar niet zelfstandig mee stoppen.

Voor premievrije pensioenpolis in collectieve regeling:
Over de klant zijn pensioen zijn afspraken gemaakt met de werkgever. Als de klant uit dienst is, kan hij een verzoek indienen bij zijn nieuwe pensioenverzekeraar of pensioenfonds om de waarde over te dragen.

5. Wie betaalt de verkoopkosten van de participaties Staatsleningenfonds?
Aegon betaalt de verkoopkosten die gemaakt worden bij het opheffen van het fonds.