Aflossingskosten bij Hypotheken

De AFM publiceert vandaag (20 maart 2017) een leidraad voor hypotheekaanbieders voor de kosten (‘boeterente’) die mogen worden berekend bij vroegtijdige aflossing. De leidraad bevestigt dat de in de Nederlandse markt gebruikelijke methodiek (netto contante waarde (NCW) methode) om de aflossingskosten te bepalen, voldoet aan de wettelijke vereisten. De AFM benadrukt dat het een leidraad betreft en dat de aanbieders zelf de vertaling naar de dagelijkse praktijk moeten maken.

De methode die wij als Aegon hanteren bij de berekening van de aflossingskosten voldoet al sinds jaar en dag aan de wettelijke vereisten. Ook onze informatieverstrekking voldoet daaraan. De berekeningsmethodiek is transparant; voor de klant is duidelijk hoe de aflossingskosten worden berekend en wat de daarbij gehanteerde uitgangspunten zijn. Als wij aflossingskosten in rekening brengen, ontvangt de klant een (pro forma) aflosnota. Op de aflosnota worden de berekening en de gehanteerde uitgangspunten duidelijk aangegeven.

De AFM staat in haar leidraad niet stil bij álle uitgangspunten die in de NCW-methode een rol spelen. Daarnaast betreft de leidraad een interpretatie van de AFM, die ons niet op alle punten helemaal duidelijk is. Wij zullen de AFM op die punten om een nadere toelichting vragen. Wij gaan beoordelen of wij op basis van de AFM leidraad iets in ons beleid aanpassen. Als dat het geval is, zullen we vervolgens bepalen wat dat betekent voor aflossingskosten die we na 14 juli 2016 in rekening hebben gebracht. Heeft dit effect op de persoonlijke situatie van uw klant? Dan nemen wij contact met de klant op.