Per 1 juli 2015 is een tractorrijbewijs verplicht

Heeft u klanten met een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) of een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS)? Dan is per 1 juli 2015 een tractorrijbewijs, het T-rijbewijs, nodig. Alleen dan is uw klant verzekerd voor schade tijdens het rijden op de openbare weg.

Zonder T-rijbewijs geen dekking voor schade

De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Het T-rijbewijs geeft aan of de bestuurder wettelijk bevoegd is om het verzekerde object te bedienen. Dit is van belang voor de dekking op de polissen Aegon Werkmaterieel op Maat. Heeft een bestuurder geen T-rijbewijs? Dan is er geen dekking als hij schade veroorzaakt op de openbare weg. Bestuurders of machinisten moeten tractor certificaat omzetten of bijschrijven op het rijbewijs Er zijn vier situaties die bepalen wat uw klant moet doen:

  • Uw klant heeft een certificaat van vakbekwaamheid

Het T-rijbewijs vervangt het huidige certificaat van vakbekwaamheid. Dit certificaat was voor jongeren vanaf 16 jaar die met een tractor betaalde arbeid verrichtten. Heeft uw klant zo'n certificaat, dan kan dit binnen 1 jaar omgezet worden naar een T-rijbewijs bij zijn gemeente (hieraan zijn kosten verbonden).

  • Uw klant heeft geen certificaat van vakbekwaamheid en geen rijbewijs B

Vanaf 18-jarige leeftijd was het, in de oude situatie, niet verplicht over een certificaat van vakbekwaamheid te beschikken. Nu is per 1 juli 2015 een T-rijbewijs verplicht vanaf 16-jarige leeftijd. Het theorie-examen mag vanaf 15,5 jaar worden afgelegd.

  • Uw klant heeft een rijbewijs B

Als uw klant een rijbewijs B heeft (gehaald voor 1 juli 2015), dan kan hij tot 1 juli 2025, bij zijn gemeente, categorie T bij laten schrijven op zijn rijbewijs (hieraan zijn kosten verbonden). Dit is echter niet verplicht gedurende de overgangsperiode (tot 1 juli 2025). Bij het vernieuwen van het B rijbewijs zal categorie T automatisch worden bijgeschreven.

  • Uw klant gaat een rijbewijs C halen

Toekomstige houders van een rijbewijs C (vrachtwagen) mogen per 1 juli 2015 ook een LBT en MMBS besturen. De categorie T wordt dan automatisch bijgeschreven.

    Heeft u nog vragen?

    Op de site van de overheid vindt u meer informatie. Heeft u nog vragen? Belt u dan gerust met onze afdeling Aegon Schade Zakelijk. U bereikt ons op werkdagen, tussen 8.00 uur en 17.30 uur, via telefoonnummer 088-3440050 (optie 2 en daarna optie 6). Gebruikt u liever e-mail? Mail dan uw vraag naar Werkmaterieel@aegon.nl.