Regelgeving inzake invoering controle buitenlands belastingplichtig (FATCA en CRS)

De regelgeving inzake controle buitenlands belastingplichtig valt uiteen in:

  • Belastingplichtig in de Verenigde Staten (FATCA)
  • Belastingplichtig in een ander land dan Nederland (CRS).

Deze verplichting hebben we vanuit de wet. In dit artikel leest u hier meer over.

Wat is de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA)?

Vanaf 1 januari 2013 is de FATCA gefaseerd in werking getreden. In deze wet staat dat alle financiële instellingen in de wereld, die (in)direct met de Verenigde Staten (VS) zaken doen, na moeten gaan of hun klanten (particulier en zakelijk) belastingplichtig zijn in de VS.

De Amerikaanse overheid wil met deze regelgeving belastingontwijking door Amerikaanse belastingplichtigen voorkomen. Vanaf juni 2014 vragen wij particuliere en zakelijke klanten of zij belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten (VS).

Voor welke klanten geldt FATCA?

  • FATCA geldt voor bestaande en nieuwe klanten en
  • is van toepassing op natuurlijke-(consument) en rechtspersonen (N.V./ B.V).

Voor welke producten geldt FATCA?

Deze wetgeving geldt voor bepaalde producten die vallen onder Aegon Levensverzekering N.V. (individueel Leven), Aegon Bank N.V. en Knab en het Pensioenproduct Aegon Netto Pensioen. De overige Pensioen- en de Schadeproducten zijn uitgesloten onder FATCA.

Wat betekent FATCA voor uw klanten?

Als een klant (particulier of zakelijk) een aanvraag bij ons indient moet hij een extra vraag beantwoorden. In hoofdlijnen identificeert Aegon al klanten op basis van de Customer Due Dilligence/Wwft/Sanctiewet vereisten. Echter, FATCA verlangt meer gegevens dan op basis van deze regelgeving wordt gevraagd.

Natuurlijke personen

Bekijk de criteria of een particuliere klant belastingplichtig is in de Verenigde Staten.

Rechtspersonen

Bepaalde producten kunnen niet worden afgesloten indien uw organisatie dan wel uiteindelijk belanghebbenden belastingplichtig zijn in de VS en/of ook belastingplichtig zijn in een ander land dan Nederland. Met dit Engelse formulier, of met dit Nederlandse formulier kan de klant zelf bepalen of zijn organisatie en/of de uiteindelijk belanghebbenden belastingplichtig is/zijn in de Verenigde Staten.

Daarnaast benaderen we in 2016 klanten actief waarvan we een indicatie hebben dat ze belastingplichtig in de VS zijn. Het gaat om klanten met een zogenaamde 'US indicia' zoals woonplaats in de Verenigde Staten of telefoonnummer in de Verenigde Staten.

Als klant belastingplichtig is in de VS, welke producten kan hij/zij afsluiten?

Als een klant (zakelijk) in het aanvraagproces voor Leven- en Hypotheekproducten aangeeft belastingplichtig te zijn in de VS dan wel in een ander land dan Nederland, dan kan hij het product niet afsluiten.

Als de klant (particulier en zakelijk) in het aanvraagproces voor Bankproducten en/of Pensioenproduct 'Aegon Netto Pensioen' aangeeft belastingplichtig te zijn in de VS, dan kan hij/zij het product niet afsluiten.

Een klant kan wel andere Pensioen- en/of Schadeproducten afsluiten. Deze producten vallen niet onder FATCA.

Vanaf 1 januari 2016 is het weer mogelijk om als klant die belastingplichtig is in de VS een Levenproduct (excl. beleggingsverzekeringen) af te sluiten. Dit was tijdelijk niet mogelijk tussen 1 juli 2014 en 1 januari 2016.

FATCA is van toepassing op zowel bestaande als nieuwe klanten. En is van toepassing voor natuurlijke en rechtspersonen.

Wat is Common Reporting Standard (CRS)?

Op 21 juli 2014 heeft de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) in samenwerking met de G20-landen een mondiale standaard ontwikkeld voor de automatische uitwisseling van gegevens van financiële producten. Deze wetgeving vloeit voort uit de eerder ontwikkelde FATCA wetgeving en is gericht op het voorkomen van belastingontwijking. Onder CRS worden financiële instellingen verplicht om hun klanten te identificeren en na te gaan in welk land zij belastingplichtig zijn. Daarnaast moet de financiële instelling informatie over buitenlandse belastingplichtigen rapporteren aan de nationale belastingautoriteiten.

Een groep van tot nu toe meer dan 90 landen heeft zich gecommitteerd aan de invoering van de CRS om via CRS onderling gegevens automatisch te gaan uitwisselen vanaf 2017. Vanaf 1 januari 2016 dienen in Nederland de nieuwe klantidentificatieprocessen operationeel te zijn.

Voor welke klanten geldt CRS?

  • CRS geldt voor bestaande en nieuwe klanten en
  • is van toepassing op natuurlijke-(consument) en rechtspersonen (N.V./ B.V).

Voor welke producten geldt CRS?

Deze wetgeving geldt voor bepaalde producten die vallen onder Aegon Levensverzekering N.V. (individueel Leven en het Pensioenproduct 'Aegon Netto Pensioen'), Aegon Bank N.V. en Knab. Het betreft onze Leven-, Hypotheek-, Bankproducten en het Pensioenproduct Aegon Netto Pensioen. De overige Pensioen- en de Schadeproducten zijn uitgesloten onder CRS.

Wat betekent CRS voor uw klanten?

Als een klant (particulier of zakelijk) een aanvraag bij ons indient moet hij een paar extra vragen beantwoorden. In hoofdlijnen identificeert Aegon al klanten op basis van de Customer Due Dilligence/Wwft/Sanctiewet vereisten. Echter, CRS verlangt meer gegevens dan op basis van deze regelgeving wordt gevraagd.

Natuurlijke personen

Bekijk de criteria of een particuliere klant buitenlands belastingplichtig is.

Rechtspersonen

Met dit Engelse formulier, of dit Nederlandse formulier kan de klant zelf bepalen of zijn organisatie en/of de uiteindelijk belanghebbenden buitenlands belastingplichtig is/zijn.

Daarnaast benaderen we vanaf 2016 klanten actief waarvan we een indicatie hebben dat ze buitenlands belastingplichtig zijn. Het gaat om klanten met een zogenaamde 'buitenlands belastingplichtig indicia' zoals woonplaats of telefoonnummer in het buitenland.

Als een zakelijke klant belastingplichtig is in het buitenland, welke producten kan hij/zij niet afsluiten?

Als een zakelijke klant in het aanvraagproces voor de Leven- en Hypotheekproducten aangeeft belastingplichtig te zijn in de VS dan wel in een ander land dan Nederland, dan kan hij het product niet afsluiten.

Acceptatieproces voor nieuwe klanten buitenlands belastingplichtig (samenvatting)

  FATCA   CRS  
  Natuurlijke persoon Zakelijk Natuurlijke persoon Zakelijk
Leven/Hypotheken Ja Nee Ja Nee
Bank/Knab/Pensioenproduct Netto Pensioen Nee Nee Ja Ja

Aanpassing aanvraagproces en systemen

Onze aanvraagprocessen en systemen voor nieuwe producten op aegon.nl, Mijn Aegon, Europort/Eurofront, Servicenet (AIP) en Knab.nl zijn aangepast.

Renseigneringsproces Belastingdienst

De financiële gegevens van klanten met bepaalde Levenproducten, Hypotheekproducten, Pensioenproduct ('Aegon Netto Pensioen') of Bankproducten die ook belastingplichtig zijn in een ander land dan Nederland zullen we in het kader van CRS vanaf 2017 doorgeven aan de Nederlandse Belastingdienst. Deze wisselt de gegevens uit met de buitenlandse Belastingdiensten. Dit deden we vanaf 1 januari 2015 onder voorwaarden al voor klanten die belastingplichtig zijn in de Verenigde Staten.

Meer informatie?

Meer informatie over FATCA en CRS vindt u op www.aegon.nl/buitenlands-belastingplichtig, op www.nvb.nl of op de website van de IRS (voor FATCA). Uw vragen over de wijze waarop wij met deze regelgeving omgaan kunt u stellen aan uw accountmanager. Hij/zij beantwoordt uw vragen graag.