UPDATE - Standpunt Aegon rondom de Mortgage Credit Directive (MCD)

Update 11-03-2016

Op 2 maart zijn de wetsvoorstellen behandeld in de Tweede Kamer rondom de invoering van de MCD richtlijn. De deadline voor implementatie wordt vermoedelijk uitgesteld. Aegon heeft besloten dat we MCD volgens planning op 21 maart in productie gaan nemen. In de besluitvorming hebben we het risico meegewogen dat we op de onderdelen moeten finetunen.

De wetgeving wekt bij alle marktpartijen vragen op omdat verschillende artikelen openstaan voor diversie interpretaties. Deze vragen moeten door de wetgever worden beantwoord.

Vorig jaar is er met betrekking tot hypotheekverstrekking een nieuwe Europese richtlijn van kracht geworden, de Mortgage Credit Directive (MCD)

Op dit moment is er een voorstel voor invoering van de MCD in de Nederlandse wetgeving ingediend bij de Tweede Kamer. Dit voorstel roept bij alle marktpartijen vragen op omdat verschillende artikelen openstaan voor diverse interpretaties. Deze vragen moeten door de wetgever worden beantwoord. Omdat er in de richtlijn wordt gesproken over een implementatiedatum van 21 maart 2016, is Aegon nu alvast gestart met de voorbereidingen voor deze implementatie in haar beleid en processen.

Een belangrijk aspect binnen het huidige wetsvoorstel is de eis dat de consument, na beoordeling van alle voorbehouden door de geldverstrekker, een bindend voorstel moet ontvangen

Onderdeel van dit voorstel is het zogenaamde ESIS formulier, waarin gespecificeerde informatie op een uniforme manier moet worden gepresenteerd. Na ontvangst van dit bindend aanbod met ESIS formulier geldt voor de consument een bedenktermijn van 2 weken. De huidige tekst van het wetsvoorstel laat ruimte om het voorgaande op verschillende manieren te interpreteren. Afhankelijk van de interpretatie kan de impact op de huidige werkwijze/processen meer of minder ingrijpend zijn.

Op dit moment streeft Aegon ernaar om het huidige proces zoveel mogelijk ongewijzigd te laten

Ons beeld is dat de consument een (voorlopige) offerte op prijs stelt. We stellen daarmee bovendien de onafhankelijke adviseur in staat om eerst aanbiedingen te vergelijken, zonder dat hij het hele dossier naar verschillende aanbieders moet sturen. Met een offerte op basis van een aanvraag kunnen wij bovendien eenvoudig aangeven welke stukken wij wensen te ontvangen.

Na beoordeling van alle opgevraagde stukken zullen wij bevestigen, dat de door de klant geaccepteerde offerte voor ons een bindende status heeft gekregen. Dit doen we door in alle gevallen een bindende offerte ter kennisgeving met ESIS formulier naar de adviseur van de klant te sturen. Ook worden dan de notarisstukken verstuurd. Wanneer de beoordeling van de ontvangen stukken daartoe aanleiding geeft, brengen wij een gewijzigde (voorlopige) offerte uit. Na ontvangst van deze gewijzigde offerte en de eventueel daarin opgevraagde voorbehouden vindt wederom een finale beoordeling plaats. Indien akkoord, zullen we een bindende offerte ter kennisgeving met ESIS formulier naar de adviseur van de klant sturen. Ook worden dan de notarisstukken verstuurd.

Bovenstaande is een beschrijving van de richting die Aegon op basis van de voorhanden zijnde informatie omtrent de implementatie van het MCD voor ogen heeft

Wijzigingen in het wetsvoorstel en/of andere inzichten kunnen tot gevolg hebben dat andere keuzes worden gemaakt.

Downloads

MCD Offerteproces (pdf 186 kb)

Vragen en antwoorden MCD (msword 47 kb)