Nieuwe koppeling tussen WGA en ZW ERD

Vanaf 1 januari 2017 verandert de wetgeving rond ziekte en arbeidsongeschiktheid van werknemers in loondienst. Het WGA-risico voor werknemers met een vast dienstverband wordt samengevoegd met het WGA-risico voor werknemers met een tijdelijk dienstverband. Uw klant heeft de keuze om het totale WGA-risico bij een verzekeraar of bij het UWV te verzekeren.

Kiest uw klant voor een WGA-Eigenrisicodragenverzekering bij Aegon, dan is dit alleen mogelijk in combinatie met het ZW-eigenrisicodragerschap. Hieronder vertellen wij u meer over deze koppeling, en de tijdslijnen die u samen met uw klant in de gaten dient te houden.

Op wie is de WGA-Eigenrisicoverzekering van toepassing?

De WGA-Eigenrisicodragenverzekering gaat gelden voor alle vaste medewerkers én alle werknemers met een tijdelijk dienstverband.

Waarom een verplichte koppeling tussen WGA-Eigenrisiodragenverzekering en ZW-Eigenrisicodragenverzekering

Een combinatie tussen de WGA-Eigenrisicodragenverzekering en het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewetuitkering (ZW-ERD) geeft werkgevers meer grip op het ziekteverzuim én de WGA-lasten. Een goede begeleiding van de (ex-)werknemer verhoogt de kans op succesvolle gehele of gedeeltelijke terugkeer naar het werk.

Onderneem tijdig actie met uw klant

1. Uw klant is al WGA-eigenrisicodrager
Elke werkgever die nu al WGA-eigenrisicodrager is voor vaste werknemers, moet vóór 31 december 2016 een keuze maken of hij privaat of publiek verzekerd wil zijn voor het totale WGA-risico.

  • Kiest uw klant ervoor om eigenrisicodrager te blijven? Dan moet hij voor 31 december 2016 een nieuwe garantieverklaring aanleveren bij de Belastingdienst. De WGA-Eigenrisicodragenverzekering gaat in per 1 januari 2017.
  • Dit betekent dat uw klant uiterlijk 15 december 2016 het antwoordformulier ondertekend terugstuurt naar Aegon.
  • Heeft uw klant niet voor 15 december gereageerd? Dan zegt Aegon de
  • WGA-Eigenrisicodragen- verzekering op én treedt uw klant terug naar het UWV. Uw klant is dan verplicht drie jaar lang verzekerd bij het UWV.
  • Wij geven u en uw klant graag de tijd om goede keuzes te maken. Daarom heeft uw klant tot uiterlijk 1 januari 2018 de tijd om eigenrisicodrager te worden voor de ZW. Uw klant moet dan vóór 2 oktober 2017 een aanvraag ZW-eigenrisicodragen opsturen naar de Belastingdienst. De verzekering voor ZW-ERD gaat in per 1 januari 2018. In de loop van volgend jaar informeren wij u en uw klant over de mogelijkheden.

2. Uw klant is nog geen WGA-eigenrisicodrager
Als uw klant kiest om eigenrisicodrager te worden voor de WGA moet uw klant een aanvraag eigenrisicodragerschap voor de WGA en ZW opsturen naar de Belastingdienst.

  • Voor de WGA-ERD moet uw klant ook een garantieverklaring ondertekend door zijn verzekeraar meesturen.
  • Voor de ZW-ERD moet uw klant ook een kopie van de afspraken die zijn gemaakt over de verzuimbegeleiding van de zieke (ex-)werknemers meesturen.
  • Uw klant kan het eigenrisicodragerschap voor de WGA en ZW jaarlijks op 1 januari of op 1 juli laten ingaan of beëindigen. De aanvragen daarvoor moeten tenminste 13 weken voor de beoogde ingangsdatum (dus voor 2 oktober of 1 april) bij de Belastingdienst binnen zijn.
  • Wilt uw klant eigenrisicodrager worden per 1 januari 2017? Dan betekent dit dat uw klant uiterlijk 15 september 2016 het antwoordformulier of aanvraagformulier ondertekend terugstuurt naar Aegon. De verzekeringen WGA-ERD en ZW-ERD gaan dan in per 1 januari 2017.