Wat een weer! Deze tips wil je weten

Zwoele zomerdagen, snoeiharde wind, flinke regenbuien, hagel, sneeuw en droogte… In Nederland is het weer vaak het gesprek van de dag. Leuk die afwisseling. En soms opletten geblazen. Daarom zetten we voor extreem weer vooruitdenktips op een rij. Per weertype natuurlijk, wel zo handig.

Image
extreem weer

    Storm, wind en regen

    • Check alle losse spullen in je tuin of op je balkon Storm of stevige wind op komst? Zet spullen goed vast of haal ze naar binnen. Keer bijvoorbeeld de trampoline om en maak afdekzeilen – bijvoorbeeld van je loungeset – goed vast. Haal losse spullen zoals bloembakken, stoelen of het speelgoed van je kinderen naar binnen. Zo kan het niet wegwaaien én heb je er langer plezier van.
    • Controleer de takken van bomen in je tuin Als het (veilig) kan, verwijder dan de losse of dode takken. Of schakel een tuinman in.
    • Doe een ‘schutting-check’ Een schutting is een windvanger. Staat deze niet goed vast? Kijk wat je zelf kunt doen om de schutting te verstevigen. Of laat dit doen door een externe partij. Heb je toch schade aan je schutting? Lees verder hoe je schade aan een schutting moet melden.
    • Sluit (dak)ramen en deuren Zo kan de wind hier geen grip op krijgen én voorkom je dat het naar binnen regent. Denk ook aan je screens en zonweringen. Dat zijn echte windvangers.
    • Controleer je dakpannen en afvoergoten Iets wat je eigenlijk regelmatig moet (laten) doen: op het dak kijken of er geen dakpannen losliggen. Je wilt niet dat deze gaan rondvliegen en bijvoorbeeld op je auto vallen. Of op die van de buurvrouw.

    Sneeuw en vrieskou

    • Haal sneeuw van je platte dak Sneeuw lijkt heel licht. Maar niets is minder (z)waar. Haal daarom op tijd de sneeuw van je platte dak. Zo voorkom je dat het instort óf dat het gaat lekken. Smeltwater kruipt namelijk waar het niet gaan kan. Ook naar binnen! Zeker als een zonnetje opkomt, gebeurt dat al snel. En heb je zonnepanelen? Ook daar mag niet te veel sneeuw op liggen.
    • Laat de verwarming altijd op minimaal 15 graden staan Ben je overdag niet thuis? Ga je naar bed? Of ben je op vakantie? Dan kan de verwarming een tikkie lager. Maar zet ’m niet helemaal uit. Zo voorkom je dat er iets kapotvriest én blijft je huis minimaal verwarmd. Een ideale temperatuur is 15 graden. 
    • Tappen maar: buitenleidingen en kranen  Komt de winter eraan? Tap je waterleidingen en buitenkranen af in onverwarmde ruimtes en op vorstgevoelige plekken. Bijvoorbeeld in de schuur of garage. Zo voorkom je dat waterleidingen springen. Is een leiding toch bevroren? Ontdooi deze dan niet met een brander, maar met een föhn.
    • Haal strooizout in huis Zo kun je paden en traptreden sneeuw- en ijsvrij maken. Bij ijzel kun je het beste zout strooien voordat het gaat regenen. Tip: denk vooruit en koop een zak aan het begin van de winter. Dan vis je niet achter het net als de eerste sneeuwvlokken vallen.

    Droogte

    • Let op met barbecueën Heerlijk, die zwoele zomerdagen afsluiten met een lekkere barbecue. Maar is het al lang warm en droog? Dan ontstaat een brand sneller dan je denkt. Houd daarom altijd voldoende afstand tot je huis én let op de rook en windrichting.
    • Stookalarm voor huizen met rieten daken Heb je een huis met een rieten dak? Let dan extra goed op bij droog weer. Een vonkje kan dan al genoeg zijn om brand te veroorzaken. Gebruik je kachel dus even niet als het langere tijd droog weer is.  

    Toch schade? Wij helpen je!

    Heb je toch schade door extreem weer? En heb je bij ons een woonverzekering? We helpen je graag. Als je online je schade meld weet je op werkdagen zelfs binnen 24 uur waar je aan toe bent. Beloofd! Lees ook onze tips om schade te voorkomen

    Veelgestelde vragen

    Het is afhankelijk van je dekking of je verzekerd bent voor stormschade aan je auto
    Op je polisblad in Mijn Aegon lees je welke dekking(en) je verzekerd hebt. 
     
    WA-verzekeringWA-Extra / Beperkte cascodekkingAllrisk Basis, Compleet en Royaal / Uitgebreide cascodekking
    Geen dekking voor stormschade aan je auto. Stormschade aan je auto is verzekerd. Ook in de landen die op de groene kaart staan.Stormschade aan je auto is verzekerd. Ook in de landen die op de groene kaart staan.
    Goed om te weten: 
    Schade aan je auto meld je via jouw adviseur of onze website
    Heeft je je verzekering afgesloten via een adviseur? Neem dan contact op met je adviseur. Op onze website meld je een schade via onze pagina Schade melden en declareren
    Stormschade aan jouw woning en terreinafscheiding is verzekerd met de Aegon Woonhuis-/Opstalverzekering
    Bij stormschade heb je een standaard eigen risico van € 250,-. 

    Stormschade aan jouw inboedel is verzekerd met de Aegon Inboedelverzekering
    Je bent niet verzekerd als regen, hagel, sneeuw of smeltwater in de woning komt doordat ramen, deuren of luiken openstaan. Bij waterschade aan je spullen, doordat het dak beschadigd is geraakt, is er wel dekking. Stormschade aan tuinmeubilair, trampolines en tuingereedschap is niet verzekerd bij de basisdekking, wel bij de allriskdekking. 

    Goed om te weten:  
    • Onder een storm verstaan wij een windsnelheid van minimaal windkracht 7.
    • Schade meld je via jouw adviseur of onze website. Heb je je verzekering afgesloten via een adviseur? Neemt dan contact op met jouw adviseur. Op onze website meld je de schade via onze pagina Schade melden en declareren.
    • Heb je direct hulp nodig? Neem dan contact op met ons noodnummer: 088 344 00 00. Wij staan 24/7 voor je klaar.
       
    Schade aan je schutting is verzekerd met de Aegon Woonhuis-/Opstalverzekering
    Bij de Aegon Woonhuis-/Opstalverzekering is je schutting standaard verzekerd bij zowel de basis- als allrisk-/royaaldekking. Woon je in een huurwoning of appartement? Dan is je schutting verzekerd met de dekking Huurders- of appartementseigenarenbelang bij de Aegon Inboedelverzekering. Of je deze dekking hebt, lees je op je polisblad.  

    Wij vergoeden de schade aan je schutting:
    • voor 50% als je kunt aantonen dat je de kosten met de buren hebt gedeeld.
    • voor 100% als de schutting op de erfgrens staat en je kunt aantonen dat je deze volledig betaald hebt. Als je dit niet kunt aantonen, vergoeden wij 50%.
    Aanvullend bij de dekking Huurders- of appartementseigenarenbelang
    Er is dekking als:
    • de schutting door jou is betaald; of
    • is overgenomen van de vorige huurder of eigenaar en je dit kunt aantonen; of
    • bij een huurwoning op basis van de huurovereenkomst schade aan de schutting voor rekening en risico van de huurder is en je dit kunt aantonen.
    Schade melden 
    Schade meld je via jouw adviseur of onze website. Heb je je verzekering afgesloten via een adviseur? Neemt dan contact op met jouw adviseur. Op onze website meld je de schade via de pagina Schade aan je schutting
     
    Author Image

    Annieck Verkerk

    21 April 2022 08:00