Vijf vragen aan verduurzamingsexpert Aroen Bechan: ‘Isoleren levert je meer geld op dan sparen’

De gas- en energieprijzen rijzen de pan uit. Koken, douchen en je huis verwarmen was nog nooit zo duur als nu. Veel mensen zetten daarom de thermostaat standaard een graadje lager dan zij gewend zijn. Maar de echte besparing schuilt ‘m volgens verduurzamingsexpert Aroen Bechan in isolatie, dubbel- of driedubbelglas, zonnepanelen of de aanschaf van een warmtepomp. Oftewel, vooruitdenken is ook: slimme vragen stellen over de mogelijkheden van verduurzamen.

Image
Duurzaamheidexpert Aroen
Author Image

Annieck Verkerk

28 June 2022 13:03

Welke vraag krijg je het vaakst op verjaardagen?

“Grappig dat je het vraagt. Wanneer ik mensen voorheen vertelde dat ik energieadviseur ben, gingen ze gauw op zoek naar iemand met een sexyer beroep. Inmiddels zijn ze niet meer bij mij weg te slaan. De reden daarvoor is simpel: iedereen betaalt zich blauw aan de energierekening. Dus een paar goede bespaartips zijn meer dan welkom.

Zelfs mijn eigen ouders zijn inmiddels ‘om’. Zij wonen in een huurwoning waar na het koken standaard de condens op de ramen staat. Erg onder de indruk waren ze daar nooit van. Ondanks dat ik al vaker had uitgelegd dat dit foute boel is. Vochtige ramen betekenen warmteverlies en hoge stookkosten. Iets wat ook zij momenteel in hun portemonnee voelen. Zij bellen nu regelmatig met deze bevinding de verhuurder op.”

Hoe help je met jouw kennis mensen vooruit te laten denken?

“Toegegeven, als huurder blijft het behelpen. Je kunt de verwarming een graadje lager draaien, tochtstrippen plaatsen, minder lang douchen of ledlampen installeren. Maar de écht grote besparingsmaatregelen, zoals isolatie, dubbel- of driedubbelglas, zonnepanelen of de aanschaf van een warmtepomp, zullen voor rekening van de verhuurder moeten komen.

Huiseigenaren verkeren in de gelukkige positie dat zij vandaag nog kunnen verduurzamen. Al wachten ook zij veelal af. Bijvoorbeeld omdat zij het maar raar vinden dat Nederland van het aardgas af wil.

Rustig leg ik hen dan uit dat het sowieso slim is om je huis te isoleren. Je bespaart op energiekosten, vermeerdert de waarde van je huis en je woongenot wordt alleen maar groter. Voor mij zijn dat een heleboel plussen. En het mooie is: veel van deze maatregelen kun je eventueel financieren met de overwaarde van je woning.”

Veel isolatie­maat­re­ge­len kun je financie­ren met de overwaarde van je woning

Kun je de overwaarde van je huis voor alle verduurzaamoplossingen gebruiken?

“In principe wel ja. Mijn devies is en blijft: als je niet hoeft te lenen, doe dat dan ook niet. Maar als je onvoldoende spaargeld hebt, kun je prima de overwaarde gebruiken om een duurzame verbouwing te financieren. Je haalt als het ware geld uit de stenen, maar stopt het er ook weer in. Bijvoorbeeld door je huidige hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten.

Image
Verduurzamen Aegon

Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. Huiseigenaren die willen verduurzamen, kunnen tot 106 procent van de woningwaarde lenen. En vergeet niet: vrijwel voor elke energiebesparende maatregel bestaan er vanuit de overheid landelijke, provinciale of gemeentelijke subsidies en renteloze leningen.”

Welke slimme keuzes maak of maakte je zelf voor het verduurzamen van je huis?

“Ik woon in een nieuwbouw hoekwoning die bij aflevering al beter geïsoleerd was dan de meeste bestaande woningen. Maar na het maken van een warmtescan, waarop je dankzij infraroodbeelden precies ziet waar warmte ‘weglekt’, heb ik ook deze laatste kiertjes weggewerkt en zonnepanelen op het dak geplaatst.

Als gevolg daarvan verbruikt ons gezin momenteel zo’n 800 kuub aan aardgas, waarbij het gemiddelde vaak het dubbele is. Maar zelfs daar wil ik nu vanaf. Daarom ben ik nu een all-electric warmtepomp met eventueel een thuisbatterij aan het onderzoeken, waardoor wij op termijn helemaal zelfvoorzienend worden. Zonder gebruik te maken van een ander toestel, zoals een cv-ketel.”

Wat is de beste tip die je tot slot nog kunt geven?

“Voor de mensen die al bezig zijn met duurzamer leven raad ik aan: neem eens een kijkje op de website van Milieu Centraal. Je kunt daar heel gemakkelijk uitrekenen hoeveel broeikasgas jouw huishouden precies uitstoot en ziet daardoor ook meteen hoe je nog verder kunt besparen op je CO2-uitstoot.

Voor alle anderen die wellicht een energiebesparende maatregel overwegen: staar je niet blind op de terugverdientijd van bepaalde investeringen zoals zonnepanelen. De terugverdientijd neemt namelijk niet alle besparingen mee over de gehele levensduur van de maatregel. Wat het je op de langere termijn oplevert, wordt vaak over het hoofd gezien, evenals energieprijsstijgingen en eventuele rente op besparingen.

Heel serieus: ik heb meermaals de rekensom gemaakt en iedere keer kwam ik tot dezelfde conclusie. Je huis isoleren of zonnepanelen kopen levert meer geld op dan je geld op een spaarrekening zetten.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de commerciële redactie van AD.nl en fotograaf Mark Kuipers

 

Je huis verduurzamen

Het leven kan alle kanten op. Daarom kun je met onze hypotheken óók alle kanten op. Misschien wil je je huis isoleren? Of investeren in een warmtepomp of zonnepanelen? Bereid je nu al voor met slimme keuzes voor straks. Met ons stappenplan kun je direct aan de slag.

Start met verduurzamen

Wij helpen jou

Hoe krijg je nu genoeg geld bij elkaar om te kunnen verduurzamen? En wat als je al aan het verduurzamen bent, maar je dit door je stijgende maandlasten niet meer kunt betalen? Wij helpen jou. Met handige tips om geld en/of energie te besparen. Of een gesprek met een van onze specialisten. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Ontdek het zelf