Van krot naar duurzaam droompaleis. Hoe doe je dat?

Heb je het gevoel dat je alleen maar een krot kunt kopen? Omarm die gedachte en maak er het beste van! Koop een oud huis en verbouw het! Wij vertellen je puntsgewijs waar je op moet letten.

Image
van krot naar duurzaam droompaleis

De huidige huizenmarkt is lastig voor starters en mensen met een beperkt budget.Prijzen gaan door het dak! En de woningen die wel betaalbaar zijn, laten vaak wat te wensen over. Toch kan een oude woning het antwoord zijn als je steeds achter het net vist. Als je door cosmetische obstakels heen kunt kijken ben je al goed op weg. De avocadokleurige badkamer en schrootjesoverdosis zijn het probleem namelijk niet…

1. Een bouwkundige keuring is een must

Oké, je gaat voor een oud huis. Hoe weet je wat je koopt? Laat er een expert op los. Veel gebreken zijn niet met het blote oog te zien. Tijdens een bouwkundige keuring bekijkt een onafhankelijk keuringsbedrijf het pand van top tot teen. Je krijgt daarna een rapport waarin staat wat er aan het huis moet gebeuren. En hoeveel geld de reparaties zullen kosten. Dat is handig! Zo koop je geen kat in de zak en weet je wat je te wachten staat.

2. Oud huis + verduurzamen = nutteloos

Juist niet. In oude woningen kun je veel winst behalen. Plus dat verduurzamen een goede investering ‘voor later’ is. Je energiekosten gaan omlaag en je woningwaarde omhoog. Maar dan moet je de verbouwing wel op de goede manier doen. Begin bij de basis. Leg dus niet direct zonnepanelen op je dak, maar start met het huis zelf. Oude huizen zijn tocht-technisch zo lek als een mandje. Vloer- dak- en muurisolatie zijn redelijk goedkoop, simpel te doen en leveren veel op. Hoe energiezuiniger je huis, hoe lager je maandlasten. Je hoeft natuurlijk niet meteen van energielabel E naar A. Dus pak aan waar je op korte termijn het meeste profijt van hebt.

TIP: Als je in energiebesparende maatregelen investeert, kun je een Energiedepot krijgen. Lees meer over het financieren van verduurzaming.

3. Ik hoef de ramen niet te vervangen. Toch?

Veel oude huizen hebben nog enkel glas. Zit er al wel dubbel glas in je verbouwproject? Vraag dan hoelang dit erin zit. Dubbel glas heeft namelijk een levensduur van zo’n 25-30 jaar. Voor sommige mensen zijn de 90’s nog maar eergisteren. Maar als de vensters in die tijd van dubbel glas zijn voorzien, moeten ze nu dus mooi vervangen worden. Je herkent ‘lekke’ beglazing door condensvorming tussen de ramen. Moet je de ramen vervangen? Laat dan gelijk ventilatieroosters plaatsen. Dan sla je twee vliegen in één klap!

4. Fabel: al dat verbouwen ‘kost duur’

Oké, een oud huis volledig verduurzamen is waarschijnlijk duurder dan een nieuwbouwhuis energiezuinig maken. Kijk dan eens of je op woonoppervlak kunt besparen. Ga voor een kleinere woning die bouwtechnisch goed in elkaar steekt. Dan heb je een goede basis voor een grondige verbouwing waarmee je meer ruimte creëert. Het mooie is: die verbouwing kan je meefinancieren in je hypotheek! Zijn je plannen ook nog duurzaam, dan kan je zelfs nog wat meer lenen. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Die weet daar álles van. Wat er allemaal mogelijk is, lees je hier. Of vraag het je hypotheekadviseur. Die weet daar álles van.

Meer informatie over advies van Aegon of van een onafhankelijke adviseur vind je op de hypotheekadviespagina

Image
ALT TEXT

Slimme keuzes voor straks

Het leven gaat álle kanten op. Ook financieel. Daar wil je je op voorbereiden. Je mogelijkheden voor straks beginnen namelijk met slimme keuzes nu. Of het nou gaat om je hypotheek, verzekeringen of pensioen. Wij noemen dat ‘vooruitdenken’.

Start met vooruitdenken
Author Image

Lonneke van Oostveen

20 March 2021 19:27