"Toekomstplan: wat kost een tweede kindje?
Plannen maken doen we allemaal. Van wat je eet vanavond tot je volgende reis. Een plan voor je geldzaken, dat is andere koek. Aegon's blogster Leonie duikt in de wereld van financieel vooruitdenken. Want het leven gaat alle kanten op en daar wil ze op voorbereid zijn. Ook als het gaat over.... een tweede kindje.
Vraag van Leonie:
Wat kost een tweede kindje?
Waarom deze vraag?
De laatste tijd praten mijn man en ik steeds vaker over een tweede kindje. Onze vierjarige dochter vraagt dagelijks of er al een baby komt. En als je kind erom vraagt, dan ga je er toch serieuzer over nadenken. Nog een baby dus? Je weet al een soort van wat je te wachten staat, dus de emotionele weegschaal draait overuren. Er zijn ook financiële overwegingen. Wat kost een tweede kindje ons? We hebben de spullen van onze dochter. En we kunnen ook wel aardig rekenen. Maar zijn er dingen die we over het hoofd zien? Wat kost een tweede kindje nou eigenlijk echt?
Vooruitdenken als het gaat om kinderen
Je kunt er blind ingaan, een tweede kindje. Maar een slimme keuze is om nu even stil te staan bij de financiële consequenties voor later. Om vooruit te denken en af te wegen of je het kind een goed leven kunt bieden. Als je het hebt over studeren, het ontplooien van een talent, eventueel bepaalde zorg als het nodig is. Kun je een kind financieel alles geven wat hij of zij nodig heeft?
Expert Karin Radstaak (Nibud) vertelt...
“Jullie denken na over een tweede kindje. Wat leuk! Om de vraag te beantwoorden, gaan we eerst even terug naar wat een eerste kindje je kost. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat voor een tweeoudergezin, wat jullie zijn, één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van dit inkomen. Dat betekent dus dat een tweede kind je 10 procent meer kost”, aldus Karin.
Naast de kosten optellen, zijn er ook weer een hoop dingen te regelen voor een tweede kindje. Opfriscursus nodig? Lees wat je allemaal moet regelen in de Checklist Financiële Kraamlijst.
Minder kosten in de eerste jaren
Karin vertelt: “Gebruikelijk is dat je voor een tweede kindje veel spullen gebruikt die je hebt gekocht of gekregen voor je eerste kindje. Denk aan de inrichting van de babykamer, speelgoed en een kinderwagen. Misschien heb je ook veel kledingstukken bewaard die weer gedragen kunnen worden. Die kosten heb je bij een tweede kindje dus niet. De kosten in de eerste jaren zijn daarom vaak minder hoog bij de tweede dan bij de eerste. De kosten tellen wel dubbel als je het hebt over dingen die je niet kunt hergebruiken. Kosten voor de opvang bijvoorbeeld. Of studiekosten.”
Vooruitdenktips
Heb je er al over nagedacht wat je doet als je kind wil gaan studeren? Het Nibud rekende uit wat studeren kost. Of jij als ouder daarvoor kunt en/of gaat sparen of niet, is een individuele beslissing. Maar het is wel slim om daar alvast over na te denken. Net als het idee dat je tweede kindje ineens een tweeling zou kunnen zijn. Bereid je voor op dit soort 'ongebruikelijke' onverwachte dingen. Financieel inzicht in deze situatie krijg je met FinSnap.