Toekomstplan: voor als je er niet meer bent
Plannen maken doen we allemaal. Van wat je eet vanavond tot je volgende reis. Een plan voor je geldzaken, dat is andere koek. Aegon's blogster Leonie duikt in de wereld van financieel vooruitdenken. Want het leven gaat alle kanten op en daar wil ze op voorbereid zijn. Adviseur Henk helpt haar op weg met haar toekomstplan. Ook als het gaat over.... Er niet meer zijn.
Vraag van Leonie:
Waar en wanneer begin je met financieel vooruitdenken als het gaat om je overlijden? Kun je daarvoor een plan maken? En hoe dan?
Waarom deze vraag?
Leonie: "Laatst overleed er iemand in mijn persoonlijke kring. Op dat moment lijkt de dood ineens weer heel dichtbij. Het komt ongepland de dood, maar wil je je er, ondanks dat gegeven, op voorbereiden? Financieel vooruitdenken voor de dood? Ik merk dat ik wel vind dat ik een toekomstplan zou moeten hebben. Maar ook heb ik het te druk met leven. En vaak is het onderwerp te beladen voor een gesprek. Je gaat niet op een vrijdagavond met je partner om de tafel om te praten. Over het hoe en het wat voor de dood. Er zijn wel leukere dingen te bedenken. Maar is het slim om het niet te doen?"
Wanneer beginnen met vooruitdenken?
Leonie: "Ik denk dat het slim is om nu toch wel keuzes te maken voor straks. Dus ik wil gaan praten met mijn man over de dood. Nu echt. Maar waar beginnen we. Met je favoriete liedje op papier? Te vergankelijk zou je denken. Met het papierwerk? Testament? Te zakelijk wel misschien. Ik weet het eigenlijk niet. Waar je dan mee begint. Vandaar de vraag aan financieel expert Henk. Waar en wanneer begin je met financieel vooruitdenken als het gaat om het moment waarop je er niet meer bent? "
Financieel expert Henk vertelt…
"Het onverhoopt overlijden van een dierbare is een droevige gebeurtenis voor alle naasten. Veelal zit je in een emotionele rollercoaster. Ondanks deze emotionele kant moeten er veel zaken worden geregeld. Veel zaken worden door de melding van het overlijden automatisch opgestart. Denk hierbij aan het gaan uitkeren van een nabestaandenpensioen of de melding bij de bank. Zo komt er ook een aangifte erfbelasting naar je toe die je binnen een bepaalde tijd moet hebben ingeleverd."
Je kunt je voorbereiden...
Henk vertelt: "De praktijk leert dat je je toch kunt voorbereiden op de financiële gevolgen van overlijden. De onderstaande vragen helpen je op weg als het gaat om vooruitdenken en de dood. Stel jezelf onderstaande vragen zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan op je verdrietigste moment."
1. Is er voldoende inkomen na het overlijden?
Is er voldoende inkomen na het overlijden voor mijn nabestaande(n)? Ook kun je een gesprek aanvragen met een adviseur. Zij helpen je graag op weg met deze vraag.
2. Studie betalen na overlijden?
Heb je (oudere) kinderen? Dan vraag je je misschien het volgende af... Kunnen mijn kinderen bij mijn onverwachte overlijden hun studie wel blijven financieren? Ook hier raden we aan om in gesprek te gaan met een adviseur.
3. Waar gaat mijn nalatenschap heen?
Gaat mijn nalatenschap naar de personen waarvan ik wil dat die ontvangen? Als dit belangrijk voor je is, overweeg dan om een testament op te stellen. In dit testament kun je je nalatenschap precies zo verdelen, zoals je het wenst. Voor het opstellen van een testament, benader je een notaris. Deze kan je goed advies geven over het wettelijk erfrecht en de eventuele erfrechtelijke consequenties.
Er zijn heel veel meer dingen waar je rekening mee kunt houden. Maar als je bovenstaande vragen hebt gedekt, ben je financieel al een stuk beter voorbereid op dat ene moment.