Pensioengat? Anna geeft tips om het ongemerkt te dichten

Veel Nederlanders hebben er eentje: een pensioengat. Je bouwt dan te weinig pensioen op. Uit onderzoek blijkt dat vooral vrouwen ermee te maken hebben. De oorzaken: veel vrouwen kiezen voor (een periode van) deeltijd of niet werken. Ook verdienen vrouwen vaak minder dan mannen. Anna van Vliet, communicatie- en activatiespecialist bij Aegon, staat erbij stil tijdens International Womens Day. Ze geeft tips hoe je ongemerkt geld opzij kunt zetten voor je pensioen.

Image
Anna International Womens Day Aegon

#1 Gebruik je loonsverhoging om extra in te leggen

Krijg je loonsverhoging? Bijvoorbeeld door een promotie of aangepaste CAO? Dan kun je die loonsverhoging gebruiken om zelf extra in te leggen voor je pensioen. Dat is fiscaal voordelig, want het bedrag wordt ingehouden van de bruto salaris. Kleine bedragen kunnen op de lange termijn veel opleveren. Stel bijvoorbeeld dat je nu 30 jaar bent. En je gaat op je 69ste met pensioen. Dan spaar je 39 jaar maandelijks 25 euro. Dat is ruim een halve ton! Goed om te weten: er zit een maximum aan wat je extra kunt inleggen. Hoeveel dit is, kun je checken bij jouw pensioenuitgever. Ook is extra inleggen alleen mogelijk met een beschikbare premieregeling.

Bouw jij via een middel- of eindloonregeling pensioen op? Dan is het de moeite waard om je te verdiepen in extra sparen via bijvoorbeeld banksparen of een lijfrente. Ook hierbij kun je je loonsverhoging gebruiken. Kijk op de website van het Nibud voor meer informatie.

#2 Kies bewust je beleggingsprofiel van je pensioenregeling

Een andere manier waarmee je invloed kunt uitoefenen op je pensioen, is door het aanpassen van je beleggingsprofiel van je pensioenregeling. Een beleggingsprofiel geeft aan hoe de verhouding is tussen rendement en risico. Het wordt daarom ook wel risicoprofiel genoemd. Iedere pensioenuitgever kan zelf een indeling van profielen bepalen. Bijvoorbeeld:

  • Defensief beleggingsprofiel: laag risico, je bent voorzichtig
  • Neutraal: gemiddeld risico, je durft een beperkte gok te nemen
  • Offensief: hoog risico, je streeft naar een zo hoog mogelijk rendement

Leuk weetje! Vrouwen beleggen voorzichtiger en kijken meer dan mannen naar de langere termijn. Hierdoor behalen vrouwen vaak een hoger rendement.

#3 Deel je bankrekening op in spaardoelen

Mensen vinden sparen voor hun pensioen vaak lastig. Je vergeet het, het komt niet goed uit of je geeft je geld liever uit. Toch is sparen voor je pensioen altijd een goed idee. Een truc: deel je bankrekening op in spaardoelen. Dit motiveert. Want met een concreet doel voor ogen is het makkelijker om geld opzij te zetten. Tegenwoordig kun je bij veel banken je rekening verdelen in verschillende potjes en daar spaardoelen aan koppelen. Zo zie je precies hoeveel je al spaarde voor die mooie vakantie en je pensioen. Maak het extra visueel en voeg leuke afbeeldingen toe aan je doelen.

Image
Anna International Womens Day Aegon

#4 Spaar met je flexbudget

Veel organisaties werken met een flexbudget. Meestal zit hierin onder meer je vakantiegeld en dertiende maand. Vaak kun je dit maandelijks laten uitbetalen. Ook kun je ervoor kiezen om het elke maand te reserveren. Dat kan haast ongemerkt een groot verschil maken. Want per maand 100 euro minder salaris, merk je minder snel dan aan het einde van het jaar zo’n 600 euro netto uitbetaald krijgen.

Een andere leuke spaartip: spaarzegels! Het klinkt misschien ouderwets, maar sparen met zegels kan je een rendement van maar liefst 6 procent opleveren. Hoe het werkt? Bij iedere euro aan boodschappen kun je een koopzegel kopen. Die kost dan bijvoorbeeld 0,05 euro (Coop) of 0,10 euro (Albert Heijn). Stel, jij gaat koopzegels sparen bij een supermarkt waar een zegel 0,10 euro kost. Zodra je een vol zegelboekje hebt, lever je het boekje in. Er zit dan een rendement van 3 euro op. Want je investering is 49 euro en voor een vol boekje krijg je 52 euro terug.

Al dat gespaarde geld kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld verder te sparen of te beleggen voor je pensioen. 

#5 Sta stil bij je uren in je contract

Hoe meer uren je werkt, hoe meer pensioen je opbouwt. Daarom is het zinvol om stil te staan bij de uren in je contact. Misschien heb je een contract van 38 uur, maar werk je 40 uur per week en bouw je wekelijks 2 uur vakantie op? Kies je in plaats daarvan voor een 40-urig contract? Dan krijg je meer salaris en bouw je meer pensioen op. Je hebt wel minder vakantie-uren. Goed om bij stil te staan en te kiezen wat bij jouw situatie past. Wil je meer weten over wat niet of parttime werken voor invloed kan hebben op je pensioen? Lees dit interview met Jolanda van Schaik van KMPG.

#6 Vul FinSnap in

Vraag jij je af of je later genoeg geld hebt om het beste uit het leven te halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. Dat kan heel eenvoudig met FinSnap. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor straks. Daarna kun je spelenderwijs ontdekken hoe je zelf je geldzaken beïnvloedt. Misschien wil je eerder met pensioen? Of minder gaan werken? Met FinSnap ontdek je jouw mogelijkheden. Een adviseur kan jou vervolgens helpen om actie te ondernemen.

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap