Hulp van je ouders bij het kopen van een huis: de opties op een rij

Als kind wil je graag alles ‘zelluf doen’. Maar soms is de hulp van je ouders heel welkom. Zoals bij het kopen van een huis. In deze hysterische huizenmarkt hebben starters het moeilijk. Heb je wel eens gecheckt of je ouders een financieel handje kunnen helpen? Er is vaak meer mogelijk dan gedacht. Vooruitdenken is daarbij de truc. Waarom? Joanna Hildering, senior beleidsadviseur en trainer bij Aegon, vertelt. 

Image
Hypotheek Aegon

Allereerst: wat zijn de opties als je ouders om hulp wilt vragen bij het kopen van een huis?

Joanna: “Ouders kunnen op verschillende manieren financieel bijspringen. De meest benutte opties zijn:

1. Cadeautje! Geld schenken

Je ouders mogen jou jaarlijks maximaal € 6.633 belastingvrij schenken. Dit bedrag geldt voor de ouders samen, óók als ze gescheiden zijn. Heb je het geluk van gulle ouders met geld? Dan mag je als kind eenmalig een schenking ontvangen van € 31.813 belastingvrij. De voorwaarde hierbij is: je bent tussen de 18 en 40 jaar. 

Goed om te weten: voor deze schenking doe je altijd aangifte schenkbelasting. De vrijstelling voor de eigenwoning (jubelton) is in 2024 afgeschaft.

2. The bank of mom and dad

Je kunt ook van je ouders lenen. Dan is een familiebank een goede optie. Een familiebank werkt hetzelfde als een gewone hypotheek, alleen wordt het geld niet geleend van een bank maar van een familielid. Samen met je ouders bepaal je de voorwaarden. Denk aan het bedrag, een marktconforme rente, de looptijd - maximaal 30 jaar-  en de manier van aflossen. Bijvoorbeeld annuïtair, zodat je in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek. Deze voorwaarden leg je vast in een overeenkomst. 

Waarmee moet je rekening houden als je ouders om hulp vraagt bij het kopen van een huis?

“Bij financiële afspraken tussen ouders en kinderen is het belangrijk om vooruit te denken. Helaas zie ik dat in de praktijk nogal eens misgaan. Vooral bij schenkingen aan vrijgezelle kinderen. Vaak komt er na een paar jaar een liefde om de hoek kijken. Gaan jullie samen een ander huis kopen? Dan is het belangrijk om stil te staan bij de schenking.”

Hoezo?

“Stel, je hebt van je ouders geld gekregen voor het kopen van een huis. Je wordt verliefd en jullie besluiten te gaan samenwonen in jouw koophuis. Na een paar jaar willen jullie een ander huis kopen. Door de schenking van je ouders breng jij meer geld in bij de koop. Het is belangrijk om dit vast te leggen in een zogenaamde interne draagplichtovereenkomst. Zodat jouw hypotheekdeel wordt verlaagd met jouw inbreng.” Vooruitkijken is namelijk ook aan de minder leuke dingen denken voor je grote beslissingen maakt. Mochten jullie uit elkaar gaan dan is het fijn dat de verdeling van de hypotheek in vredestijd vastgelegd is. Het leven kan tenslotte alle kanten opgaan… 

Image
Verhuizen Aegon

Vooruitdenken voor je nieuwe huis

Er komt veel kijken bij de koop van een woning. Denk vooruit en bereid je goed voor met onze flinke (verhuis)dosis aan tips.

Alles over verhuizen
Author Image

Annieck Verkerk

05 July 2021 11:53