Beter voorkomen dan genezen: een pensioengat
Leven in het hier en nu. Carpe diem. Klinkt goed, maar… je zorgeloze leven nu, kán de oorzaak zijn van geldzorgen later. Denk vooruit als het gaat om je geldzaken. En in het bijzonder: voorkom een pensioengat nu het nog kan. We geven 5 tips.
Wat is een pensioengat?
Wanneer je met pensioen gaat, krijg je AOW van de overheid. Heb je in loondienst gewerkt? Dan krijg je ook pensioen via je werkgever. En misschien spaar je ook wel voor je oude dag. Of je voldoende inkomsten hebt als je met pensioen bent, hangt af van jouw eigen situatie. Heb je na de pensioenleeftijd niet genoeg om van te leven? Dan spreek je over een pensioengat. Een extra pensioenpot opbouwen kan dus nodig zijn. Sparen ligt voor de hand, maar er zijn meer mogelijkheden.
Tip 1: denk vooruit met FinSnap
Bekijk goed wat je nu hebt én wat je wensen en uitgaven zijn voor later. Dit kan met FinSnap. Tegelijk met je lief met pensioen, eerder met pensioen om te genieten van de kleinkinderen of een tweede huis in Frankrijk . Wat je plannen ook zijn, voldoende geld om van te leven is belangrijk. Bereken je uitgaven voor de toekomst vandaag met FinSnap. En kom er simpel en snel achter hoe je ervoor staat.
Tip 2: Spaar zelf voor je pensioen
Zet maandelijks geld opzij op een spaarrekening. Het voordeel daarvan is dat je geld altijd bereikbaar is. Dat is ook gelijk de adder onder het gras. Je wil het geld juist opzij zetten voor later. Nadeel is ook dat de spaarrente momenteel erg laag is. Goed om te weten: boven een bepaald bedrag op je spaarrekening betaal je vermogensbelasting.
Tip 3: Los extra af op je hypotheek
Als je een hypotheek hebt, kan het verstandig zijn om meer af te lossen. Dat kán een paar honderd euro in de maand schelen. Als je extra aflost, daalt je hypotheekschuld. Hierdoor valt je hypotheekschuld misschien in een andere tariefklasse met een lagere rente. Het is dus mogelijk dat je hier op lange termijn goed geld mee bespaart voor later. Goed om te weten: als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, geldt dit voordeel niet. Zo'n hypotheek heeft áltijd de laagste rente. Aan het extra aflossen zitten ook nadelen, laat je dus vooraf goed adviseren.
Tip 4: Kies voor een pensioenproduct
Een andere mogelijkheid is geld opzij zetten via een lijfrenterenteverzekering of bankspaarrekening. Je legt structureel of eenmalig een bedrag in en betaalt daarover geen vermogensbelasting. Voldoe je aan de voorwaarden, dan is je inleg aftrekbaar voor inkomstenbelasting. De uitkering die je krijgt wanneer je de pensioenleeftijd behaalt, wordt wél belast. Het voordeel van een pensioenproduct is dat je er zelf weinig omkijken naar hebt. Bovendien kun je tussentijds niet bij je geld. Dat kan óók een nadeel zijn. Als je onverwacht geld nodig hebt bijvoorbeeld.
Tip 5: Leer te beleggen of laat het doen
Beleggen is een meer risicovolle manier om aanvullend pensioen op te bouwen. Je bouwt hiermee een leuk extraatje op voor na je pensionering. Maar.. beleg alleen met spaargeld dat je voor langere tijd kunt missen. Beleggen brengt risico's met zich mee. Dat het minder oplevert dat je inlegt bijvoorbeeld. Je kunt in één keer een bedrag storten of maandelijks een vast bedrag. Ook kun je ervoor kiezen om je geld te láten te beleggen.