Bewust besparen op je boodschappen? Zó doe je dat...

Houd jij aan het eind van je geld altijd een stuk maand over? Of loop je misschien non-stop achter met je huur of andere rekeningen? Onze tip: boodschappen zijn vaak een grote hap uit je inkomen. Hier kun je absoluut op besparen. Wil je weten hoe? Bekijk deze 10 tips.

Image
header boodschappen blog

1. Start met nadenken over besparen

Denk je nooit na over je geld? Dan zit daar al een hele grote win. Als je je 'mindset' op besparen zet, dan komen er al heel snel goedkopere producten in je winkelmandje terecht. Maak er een sport van!

2. Maak een weekplanning

Een goede weekplanning is onmisbaar om zo goedkoop mogelijk de week door te komen. Kijk eerst wat je nog in de kast hebt staan; zo koop je niets dubbel én je weet meteen welke producten de basis gaan vormen voor je nieuwe gerechten. Probeer ingrediënten in meerdere gerechten te verwerken zodat alles op gaat.

3. Niet met honger boodschappen doen

Honger doet kopen, want plotseling ziet alles er lekker uit. Vaak kom je dan met héél andere boodschappen naar huis dan je eigenlijk van plan was te kopen. Wie honger heeft, koopt niet alleen meer, maar ook ongezondere en duurdere producten. Dus ga met een volle maag naar de supermarkt.

4. Grootverpakkingen

Het kost even wat ruimte in je keukenkastjes, maar producten die lang houdbaar zijn kun je het best in een zo groot mogelijke verpakking kopen. Wel alleen als je ze ook écht gebruikt, anders is de kans groot dat ze toch ongebruikt in de kast blijven staan.

5. Minder met frisdrank

Wordt er bij jou thuis regelmatig frisdrank gedronken? Daar geef je ongemerkt best wat geld aan uit. Probeer jezelf aan te leren vooral water te drinken, dat komt immers (vrijwel) gratis uit de kraan. Toch liever een smaakje? Voeg wat fruit of munt (van de markt) toe.

6. Check aanbiedingen

Dit betekent niet dat je voor elke aanbieding naar een andere supermarkt hoeft te gaan. Tenslotte: hoe vaker je een supermarkt inloopt, hoe groter de kans dat je tóch weer extra dingen meeneemt. Het is wel slim om alle aanbiedingen goed in de gaten te houden. Sla van je favoriete producten, die lang houdbaar zijn, meteen wat extra’s in.

7. Gebruik de diepvries

De diepvries wordt je nieuwe beste vriend. Want van groentes die niet zo vers meer zijn kun je nog prima een flinke pan soep maken en invriezen. Dat geldt trouwens ook voor andere restjes of aanbiedingen die je groot hebt ingeslagen. Daarnaast is fruit uit de diepvries hartstikke lekker, handig én goedkoper.

8. Koop seizoensgroenten & fruit

Grote kans dat je te veel betaalt voor groente en fruit als je deze ‘buiten het seizoen’ koopt. Koop groenten uit het seizoen; dat is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens verser en lekkerder.

9. Eet bewuster, bijvoorbeeld gered voedsel

De initiatieven voor gered voedsel schieten als paddestoelen uit de grond. Door bewust producten te kopen die 'gered' zijn, ga je voedselverspilling tegen en bespaar je op je boodschappen. Foodello en Too Good to go zijn bedrijven waar je producten koopt die anders weggegooid worden.

10. Gebruik alles

Heb je een flinke voorraad tomaten of andere groenten ingeslagen voor weinig, maar krijg je het niet op tijd op? Vaak kun je er nog prima soep of hartige taart van maken. Van bananen die wel erg rijp zijn, kun je nog een bananenbrood maken en appels waar een rot plekje op zit verwerk je in een zelfgemaakte appelmoes.

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Slimme keuzes voor straks

Wil jij het beste uit je leven halen? En kun je daarbij hulp gebruiken als het om geldzaken gaat? Doe de Geldfit-test van de Nederlandse Schuldhulproute. Deze helpt met vooruitdenken, zodat je nú slimme keuzes kunt maken voor een financieel gezonde toekomst. 

Doe de GeldFit-test
Author Image

Leonie Rozemulder

26 September 2023 23:26