3 vooruitdenktips als je elke week of elke 4 weken salaris krijgt
Krijg jij je salaris niet per maand betaald, maar elke week? Of per vier weken? Dan kan dat lastig zijn voor het betalen van je maandelijkse vaste lasten. Om je financiën niet in de soep te laten lopen, is het verstandig om vooruit te denken. Wij zetten drie tips op een rij
#1 Open twee betaalrekeningen
Als je maandelijks rond de 25ste salaris krijgt, is dat ideaal voor het betalen van je vaste lasten: alle rekeningen kun je direct (automatisch) laten afschrijven of betalen. Daarna moet je rondkomen tot de 25ste van de volgende maand. Als je elke week of elke vier weken geld van je baas krijgt, ligt dat anders. De oplossing: word je eigen baas. Dit kan door twee betaalrekeningen te openen. Je salaris laat je door je echte baas iedere week of vier weken storten op rekening één. Vervolgens keer je jezelf op de 25ste van de maand salaris uit op rekening twee. Zo creëer je een maandelijkse salarisuitbetaling en kun je je vaste lasten aan het einde van de maand (automatisch) laten afschrijven van rekening twee. Wat je overhoudt, kun je vrij besteden of sparen.
#2 Breng je inkomsten en uitgaven in kaart
Twee rekeningen dus. Maar hoe weet je hoeveel je jezelf maandelijks moet uitbetalen? Door je inkomsten en uitgaven goed in kaart te brengen. Het Nibud heeft hiervoor verschillende tools ontwikkeld, zoals het Persoonlijk Budgetadvies. Ook kun je op de website van het Nibud checken hoeveel mensen gemiddeld kwijt zijn aan vaste lasten, zoals boodschappen, verzekeringen en energiekosten.
#3 Zorg voor een buffer
Door twee rekeningen te openen, voorkom je dat je geldzaken in de soep lopen. Toch betekent dit niet dat een financiële buffer niet meer nodig is. Juist wel! Met een buffer kun je onverwachte tegenvallers makkelijker opvangen. Denk aan je wasmachine die plotseling kapotgaat of de APK die duurder uitvalt dan verwacht. Welk bedrag je het best apart kunt zetten verschilt per persoon. Je kunt het voor jouw situatie nagaan met de Nibud BufferBerekenaar. Je financiële buffer dekt:
- De vervanging van je inboedel
- Onderhoud aan huis en tuin
- Onverwachte rekeningen
- Vervanging en reparaties aan je auto
Naast een financiële buffer is het dus belangrijk om te sparen voor dingen als vakantie, het kopen van een huis en de studie van je kinderen.