Zo krijg je snel die (ellendige) energierekening omlaag!

Stijgende energielasten en een torenhoge inflatie. Niet de meest populaire combinatie. Wacht jij jouw energierekening ook met spanning af? Zonnepanelen, warmtepompen en een slimme thermostaat helpen natuurlijk om je energierekening te verlagen. Toch heb je dat soort maatregelen niet ‘ff’ geregeld – ook heb je daar (spaar)geld voor nodig. Daarom geven wij je een paar slimme besparingstips, die je wél meteen vandaag kunt toepassen. Omlaag met die energierekening!

Image
Zo krijg je snel die (ellendige) energierekening omlaag!
Author Image

Sanne Steensma

14 November 2022 13:00

Kleine investeringen die geld opleveren

Het is de moeite waard om eens door een bouwmarkt te struinen. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  • Tochtstrips voor naden en kieren bij ramen en deuren. Zo ontsnapt er geen warmte. En voorkom je vervelende kou langs je nek of voeten.
  • Brievenbusborstels: ook een mooie uitvinding! Met die borstels stroomt er minder kou door de brievenbus naar binnen. Tocht het onder je voordeur? Ook daar zijn handige tochtborstels voor.
  • Radiatorfolie – om tussen de buitenmuur en radiator te plakken. Hiermee voorkom je dat er warmte verloren gaat via de muur, zeker als deze niet goed geïsoleerd is. De folie wijst de warmte de goede kant op: terug de kamer in!
  • Waterbesparende douchekoppen – daarmee bespaar je water én energie. Terwijl je vaak het verschil met een gewone douchekop niet eens merkt. Het geheim: er komt meer lucht bij.
  • Zuinige lampen, zoals spaar- en ledlampen in plaats van gloei- en halogeenlampen. Scheelt flink wat energie.
  • Stekkerdozen – om meteen meerdere apparaten tegelijk uit te zetten. Helemaal handig als er zo’n aan-/uitknop op zit. Kozijnfolie – span dit voor de binnenkant van het glas en plak het op het kozijn vast. Een goede oplossing als je nog enkel glas hebt of dubbelglas dat niet voldoende isoleert. Met deze folie krijg je er als het ware een isolerend laagje bij.

Extra tip!

Gemeenten bieden ook vaak hulp. Bijvoorbeeld met subsidies voor isolerende maatregelen. Energieboxen met energiebesparende producten – zoals tochtstrips. Of een energieloket waar je terechtkan voor vragen en advies. Neem eens een kijkje! Wie weet…

De gewoon-doen-checklist

Verder kan je ook veel energie besparen door routines aan te passen. Gewoontes. De tips die we hieronder geven, lijken open deuren. Maar wedden dat je ze niet allemaal toepast? Bespaar al snel een hoop geld. Ka-Ching!

  • Verwarm alleen de kamers waar je bent en houd deuren dicht. Zonde als de warmte namelijk ontsnapt – zeker via een gang weet warmte snel naar boven te glippen.
  • Doe in de avond de gordijnen dicht, zodat je de warmte binnenhoudt. Wel goed om te checken: of je gordijnen niet vóór je radiatoren hangen, want dan blijft de warmte aan de verkeerde kant hangen. En dat is natuurlijk niet handig – kort ze in indien nodig.
  • Zet de thermostaat ’s nachts lager. Stel ‘m al een uur voordat je gaat slapen in op 15 graden. Daar merk je praktisch niets van. Heb je vloerverwarming? Zet ‘m dan niet lager dan 17 of 18 graden. Want dan duurt het te lang om je huis te verwarmen. En je kunt natuurlijk die warme trui of deken pakken om áltijd je verwarming een graadje lager te zetten. Om je een idee te geven: gemiddeld kan je zo’n 200 euro per jaar besparen met één graadje lager.
  • Doe de cv-ketel check! Misschien niet het leukste klusje om te doen, maar dat levert wel serieus geld op. Zo zijn veel ketels ingesteld op de ‘comfortstand’, waarmee je supersnel warm water hebt. Standje standby, zeg maar. Kijk of er een ecostand is, waardoor je je ketel pas verwarmt als je de kraan opendraait. Hierdoor verbruik je minder gas. Vul daarnaast je cv tijdig bij en ontlucht deze ook. Ook dat heeft invloed op je verbruik.  
  • Bye-bye stand-by: zet je apparaten uit en bespaar zo’n €100 per jaar. Sluipgebruik is echt een ding. Je denkt misschien dat het rode lampje van de tv niet zoveel verbruikt. Maar wat dacht je van laptops, game consoles en keukenapparatuur zoals je magnetron of waterkoker? En vergeet de opladers van mobiele apparaten niet, die vast door je hele huis liggen. Stekkers in stopcontacten verbruiken stroom - ook als het apparaat niet wordt gebruikt.
  • Douche kort(er) en misschien zelfs minder. Weet jij hoe lang je onder de douche staat? De tijd vliegt – of beter gezegd stroomt - voorbij. En hoe vaak per week is het écht nodig om te douchen? Ook voor je huid is het beter om niet elke dag te douchen… En voor de echte bikkels onder ons: douche eens koud. Goed voor je lichaam en je energierekening.
  • Wist je dat koken met deksels op de pan energiebesparend werkt? En stofzuig jij ook regelmatig de spiralen aan de achterkant van je koelkast en vriezer? Dit zorgt ervoor dat ze minder hard hoeven te werken en dus minder stroom verbruiken. Hetzelfde geldt voor zo min mogelijk ijsaanslag in de vriezer. Als je de lades met bruut geweld in beweging moet krijgen, is het hoog tijd om je vriezer eens te ontdooien. Dit verbetert de werking en bespaart stroomverbruik. IJskoud de beste tip!
  • Gebruik je de oven? Zet ‘m open na gebruik: dan stroomt de warmte lekker je kamer in.

Geldfit

Wat kan jij doen als je energielasten stijgen? Hoe bespaar je nog meer op energie? Heb jij recht op energietoeslag? Het antwoord vind je op geldfit.nl. Check het zelf! 

Ga naar Geldfit

Wonen

Maak van je huis een veilige plek. Hoe je dat doet?

Lees verder

Verduurzamen en verzekeren

Ga je zonne-energie door je huis laten stromen? Triple glas scoren of van het gas af? 

Lees verder