Wat moet je als 18-jarige verzekeren?

Het bijzondere moment is daar: je wordt 18 jaar! Yes! Met deze magische leeftijd mag je eindelijk stemmen, een biertje drinken en zelf een telefoonabonnement afsluiten. Maar hoe zit dat met verzekeringen? Mag je nog steeds meeliften op die van je ouders of moet je eigen verzekeringen afsluiten? We zetten dit voor je op een rij.

Image
Verzekeringen Aegon

Vanaf je 18e verandert er best veel, óók financieel

Je bent vanaf deze leeftijd officieel volwassen. Dat betekent dat je meer mag. Zo mag je zelfstandig autorijden als je je rijbewijs hebt gehaald. Relaxed! Ook op het gebied van geld verandert er van alles: je wordt zelf financieel verantwoordelijk. Je kunt bijvoorbeeld zónder toestemming abonnementen of leningen afsluiten. Tegen sommige risico’s moet je je nu ook zelf verzekeren.

Check of je eigen verzekeringen nodig hebt

Of je zelf ook schadeverzekeringen – zoals een woon- of reisverzekering - moet regelen, hangt af van je situatie. Bij Aegon zijn de volgende drie vragen belangrijk: 

  1. Woon je nog thuis of ga je het ouderlijk nest verlaten?
  2. Studeer je?
  3. Ben je getrouwd of ga je samenwonen?

Thuiswonend = meeverzekerd met je ouders

Woon je nog thuis en ben je niet getrouwd? Dan vallen je spullen in deze woning onder de inboedelverzekering van je ouders. Tenminste: als de kinderen zijn meeverzekerd. Dat geldt ook voor hun aansprakelijkheids-, woonhuis-, rechtsbijstand-, doorlopende reis- en ongevallenverzekering. Je kunt dus meeliften op deze verzekeringen. Studeer je niet en ga je uit huis? Dan moet je de verzekeringen wél zelf afsluiten. Tip voor je ouders: ze moeten niet vergeten om de gezinssamenstelling aan te passen als alle kinderen uit huis zijn. Dat scheelt premie!

Als je studeert, ben je meestal ook meeverzekerd

Uitwonende studenten zijn bij Aegon ook meeverzekerd met de ouders - als de kinderen zijn bijgeschreven op de polis. Denk bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheidsverzekering. Maar stop je met je studie? Of ga je trouwen of samenwonen met je partner? Dan stopt de dekking op de polis van de ouders. En moet je dus zélf je eigen verzekeringen afsluiten…

Maarrr: vergeet niet de boel te verzekeren in je studentenkamer

Je kleren, smartphone en tablet. Wil je de spullen in je studentenkamer meeverzekeren? Bij de royaaldekking van de Aegon Inboedelverzekering kunnen je ouders eenvoudig de module ‘Uitwonende studerende kinderen’ aanvinken. Ook kun je de inboedelverzekering zelf eenvoudig afsluiten. Hier kun je aangeven dat je slechts een deel van het pand bewoont, zo verzeker je niet meer dan nodig is. Brand of diefstal? Dan zijn je spullen in je studentenkamer voor een standaard bedrag goed verzekerd. Dat geeft rust.

En hoe zit het dan met een autoverzekering?

Een autoverzekering is verplicht voor iedereen die een auto heeft: je hebt dan minimaal een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) nodig. Dus heb je net je eerste mooie auto gekocht? Sluit dan meteen een verzekering af. Bij Aegon kan dat vanaf je 18e verjaardag via een adviseur als je dat papiertje hebt gehaald. Zo ga je goed verzekerd de grote weg op!

Image
Oversluittest Aegon

Doe de Verzekering Fit-Check!

Een kindje, verhuizen of nieuwe spullen? Veranderingen horen bij het leven. Je wilt er wel op voorbereid zijn. Check daarom of je woonverzekeringen nog up-to-date zijn. Dat kan met onze Verzekering Fit-Check. Wie vooruitdenkt, laat zich niet verrassen!

Bekijk de Verzekerings Fit-Check
Author Image

Amke Durville

20 January 2020 19:01