Image
Inloggen in Mijn Aegon

Tips om slim te verzekeren (én te besparen)

Het staat niet bekend als het leukste klusje ter wereld: je verzekeringen checken. Toch is het belangrijk om dat wel af en toe te doen. Om te zorgen dat je bent voorbereid op onverwachte financiële tegenvallers én besparingskansen. Zeker in deze dure tijd kan dat veel opleveren. We denken graag met je mee en geven je vier tips om slim te verzekeren. 

1. Voorkom dubbele verzekeringen óf gaten

Het klinkt logisch: voorkom dubbele verzekeringen, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Zonde! Het zit ‘m vooral in overlappende dekkingen van verschillende verzekeringen. Neem bijvoorbeeld medische kosten in het buitenland: dat kan gedekt zijn met je reis- én zorgverzekering. En ga je samenwonen? Dikke kans dat je dubbele verzekeringen hebt, zoals een inboedelverzekering. Maar je kunt ook gaten in je verzekering hebben. Bijvoorbeeld als je je opstal- en inboedelverzekering bij verschillende verzekeraars hebt. Stel de één ziet je laminaatvloer als inboedel en de ander als opstal, dan kan het zijn dat het nergens verzekerd is. Vervelend natuurlijk als je dat nét te laat ontdekt.

Extra tip

Als je zo veel mogelijk verzekeringen bij dezelfde verzekeraar hebt, zijn deze het beste op elkaar aangesloten. Zo voorkom je dat je te veel betaalt. Of dat bepaalde schades nergens verzekerd zijn. Aegon heeft bijvoorbeeld het Woon- & VrijeTijdpakket, waar alle belangrijke woonverzekeringen in zitten. Van je woonhuis- tot je reisverzekering.

2. Kies de dekking die bij je past

En dan nog even de diepte in met de dekkingen, want die zijn belangrijk. Een ruimere dekking is echt niet altijd beter. Het gaat erom dat je verzekerd bent voor wat jij nodig hebt - denk aan een basis- of allriskdekking. Wat bij jou past, hangt af van je situatie. Vind je het lastig om te kiezen? Begin dan eens met de onderstaande vragen: een goede start voor een weloverwogen keuze! 

  1. Houd je van veel financiële zekerheid (ruime dekking) of ben je bereid om zelf risico's te dragen (minder ruime dekking)?
  2. Weinig spaargeld op je rekening? Overweeg dan om je eigen risico te verlagen. Dan is je premie hoger, maar betaal je minder of helemaal geen eigen risico bij een gedekte schade. 
  3. Heb je veel kostbare bezittingen? Bijvoorbeeld aan dure sieraden of horloges. Pas je dekking daarop aan en check of het verzekerde bedrag hoog genoeg is. 
  4. Ga je vaak naar het buitenland? En wil je dan óók goed verzekerd zijn? Let dan goed op het dekkingsgebied van je verzekering. 
  5. Wat is jouw gezinssamenstelling? Woon je alleen, samen, heb je kinderen of huisdieren? Dat heeft invloed op de kans op schade. Kijk goed waar je voor verzekerd bent én wilt zijn. 

3. Staan de juiste mensen op je polis? 

Verandert je gezinssamenstelling? Check ook dan je verzekering. Bijvoorbeeld als je kinderen uit huis gaan én niet studeren. Of als ze getrouwd zijn of een huishouden vormen met iemand anders. In de meeste gevallen zijn ze dan niet meer meeverzekerd - ook al staan ze op je polis. En dan betaal je dus meer dan nodig is…

4. Houd ook de leeftijd van je auto in de gaten

Heb je een auto? Bij de aanschaf koos je wellicht voor een ruime dekking van je autoverzekering. Want de keuze is reuze bij autoverzekeringen: van WA tot Allrisk Royaal. Maar als je auto ouder wordt, kán de uitkering lager zijn dan je verwacht. Zo hebben de leeftijd en dagwaarde van je auto vaak veel invloed op de hoogte van de vergoeding bij schade. Is het een idee om te checken of het tijd is om over te stappen naar een minder ruime dekking? Dat scheelt weer premie: Ka-Ching!