49 jaar en stoppen met werken. Hoe dan?

Nooit meer hoeven werken als je 49 bent. Dát kreeg mr FOB, eigenaar van de Financieel Onafhankelijk Blog, voor elkaar. Hoe? Door op vroege leeftijd vooruit te denken. Gezien dit een droom is die veel van ons hebben, laten we mr FOB aan het woord.

Image
Blog FinSnap Mr FOB

Tot welke leeftijd moet jij werken?

Hot topic tijdens borrelpraat: tot welke leeftijd moet jij werken? Met nadruk op moet. Voor mr FOB (blijft graag anoniem) ging dit moeten er een aantal jaar geleden niet meer in. “Ik merkte dat mijn werk steeds meer van mij vroeg. De werkdruk werd te hoog. Dat maakte dat ik me afvroeg hoe ik het heft meer in eigen hand kon nemen. Ik wilde zelf kunnen kiezen of ik tot mijn 70e zou blijven werken, of dat ik mijn leven voor die tijd over een andere boeg zou gooien. Ik was toen begin 40 en begon met financieel vooruitdenken. Dit voor een zorgeloze financiële toekomst.”

Ook eerder stoppen met werken

Klinkt eerder stoppen met werken jou als muziek in de oren? De eerst stap naar jouw droom waarmaken, is vooruitdenken en je financiële zaken inzichtelijk krijgen. Hoe je dat doet? Wij raden de online tool FinSnap aan. Hiermee heb je in 10 minuten inzicht in je financiën voor nu en voor later. Je speelt hier met mogelijke scenario’s voor de toekomst.

Wisselende reacties

“Ik kreeg wisselende reacties op mijn ideaal om financieel onafhankelijk te zijn. Sommigen snapten mijn motivatie heel goed en herkenden die bij henzelf. Anderen zeiden bijvoorbeeld dat ik van werk zou moeten switchen. Dit in plaats van te streven naar onafhankelijkheid van werkinkomen. Door het switchen zou ik me al beter voelen. Maar ik had een ander idee en hield me meer bezig met financieel vooruitdenken...”

Eerste stap naar financiële onafhankelijkheid

"Mijn inschatting is dat ik nu voldoende financiële middelen heb om de rest van mijn leven te leven zonder geldproblemen”, aldus FOB. Hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen? Allereerst door in te zien dat zijn oude bestedingspatroon hem niet ging brengen naar financiële onafhankelijkheid. Hij dacht dat hij van zijn inkomen elk jaar best wel wat overhield. Totdat hij het ging uitrekenen. De schrik was groot toen hij erachter kwam dat ze (hij en zijn vrouw) dat jaar alles opmaakten wat er binnenkwam. Werk aan de winkel dus...”

Je geld of je leven

FOB las het boek ‘Je geld of je leven’ van Hanneke van Veen en Rob van Eeden. Dat opende zijn ogen. In het boek wordt het FIRE-principe uitgelegd. Het Financial Independence Retire Early (FIRE) staat voor het zoveel mogelijk geld opzij zetten om eerder met pensioen te kunnen. FOB: “Het idee van FIRE was voor mij destijds een openbaring. Het stappenplan uit dit boek doorlopen kan ik iedereen aanraden. Je voelt je direct onafhankelijker als je het stappenplan volgt. Vooral door het berekenen van je ‘echte’ uurloon en het inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven.”

Hoe pakte hij het zelf aan?

"Ik heb een zelfgemaakt huishoudboekje en Excel-sheets gebruikt om inzicht te krijgen in mijn financiën. Het inzicht maakte dat ik mijn geld anders ben gaan besteden. Ook besefte ik dat ik al veel verder op weg was naar onafhankelijkheid dan ik dacht. Dit dankzij een lager uitgavenpatroon in combinatie met mijn al opgebouwde en belegde vermogen.” Deze berekeningen kun je dus ook snel en gemakkelijk maken met FinSnap, de tool die in 10 minuten inzicht en overzicht geeft in je financiële situatie voor nu en later.

Kan ik dit ook?

Financiële onafhankelijkheid is vaak sneller mogelijk dan je denkt. Dat gezegd hebbende: het is niet voor íedereen haalbaar. Een behoorlijk opgebouwd inkomen in combinatie met discipline en doorzettingsvermogen zijn wel vereisten. FOB: “Ik denk wel dat veel mensen verwachten dat je veel meer nodig hebt om financieel onafhankelijk te zijn, dan dat daadwerkelijk nodig is. Velen beseffen niet echt hoeveel geld ze aan niet noodzakelijke dingen uitgeven. En dat zijn dan zaken die het eigenlijk voor henzelf niet waard zijn om er zoveel aan uit te geven. Mits je er veel waarde aan hecht. Als je bijvoorbeeld heel ambitieus bent en erg gehecht bent aan status en werkgerelateerde macht/identiteit kan niet werken wellicht onaantrekkelijk voor je zijn.” Hetzelfde geldt voor het kopen van veel kleding, accessoires, gadgets etc.

Hoe leef je financieel onafhankelijk?

“Ik kan zelf kiezen waar ik tijd en energie aan besteed. Of dat nou werk is of niet. Ik besteed veel tijd aan creatief bezig zijn, bijvoorbeeld aan meubelmaken. Ook voor anderen. Ik leef relatief zuinig ten opzichte van wat ik zou kunnen uitgeven. Maar ik heb het gevoel dat ik niets tekort kom. Integendeel. Voorbeelden van dingen die ik laat: ik koop kleren zodra mijn oude kleren versleten zijn, niet wanneer de mode gewijzigd is. En ik rijd mijn auto helemaal op. Die is nu 13 jaar oud en gaat hopelijk nog 13 jaar of langer mee”, aldus FOB.

Ik wil dit ook…

Enthousiast geworden van het verhaal van mr FOB? Hieronder vind je een tiplijst om de eerste stappen te kunnen zetten naar financiële onafhankelijkheid:

  1. Denk vooruit en besef waar je je geld aan wilt uitgeven
  2. Maak in 10 minuten je financiële situatie inzichtelijk met FinSnap
  3. Ken je echte uurloon
  4. Stel een doel en houd vorderingen bij
  5. Leer investeren
  6. Meer hierover lees je op het blog van mr FOB.
Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap
Author Image

Leonie Rozemulder

23 November 2020 10:18