Nabestaandenpensioen: dit wíl je regelen!
Samen oud worden klinkt als een sprookje als je net samenwoont. Maar wat als het onverwachts allemaal anders loopt? Als één van jullie overlijdt? Dan wil je dat in ieder geval de geldzaken goed geregeld zijn. Daarom is het belangrijk om na te denken over je nabestaandenpensioen.
Uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van Aegon, blijkt dat Nederlanders weinig snappen van nabestaandenpensioen én de financiële gevolgen die een overlijden van een nabestaande kan hebben. We helpen je daarom op weg en leggen precies uit wat het is.
Nabestaandenpensioen in een notendop
Een nabestaandenpensioen is een maandelijkse uitkering die één van jullie en eventuele kinderen krijgen als de ander overlijdt. In de volksmond wordt het ook wel partnerpensioen genoemd. Eigenlijk is dat niet hetzelfde. Een nabestaandenpensioen kent twee regelingen: een partner- en een wezenpensioen. Een partnerpensioen is meestal een levenslange uitkering voor de partner van de overledene. Een wezenpensioen is een tijdelijke uitkering voor het kind. Meestal stopt het wezenpensioen als het kind 18 of 21 jaar is.
Automatisch geregeld of zelf aan de slag?
Heb jij een (werknemers)pensioenregeling en ben je getrouwd of heb je geregistreerd partnerschap? Dan heb je automatisch recht op het nabestaandenpensioen uit de pensioenregeling. Woon je wél samen, maar ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan moet je een samenlevingscontract laten opstellen als je wil dat je geliefde nabestaandenpensioen krijgt als je overlijdt. Dat kun je doen bij een notaris. Vervolgens geef je aan je pensioenuitvoerder de naam van je partner door. Op de website van het Nibud kun je hierover meer lezen. Let op: bekijk goed jouw pensioenreglement. Het verschilt per uitvoerder wanneer jouw geliefde ‘als partner’ wordt gezien (bijvoorbeeld hoelang je moet samenwonen op hetzelfde adres).
Verschillende soorten
Er zijn verschillende soorten nabestaandenpensioenen: op risico- of opbouwbasis. Bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis bouw je een vast bedrag op. Stopt je pensioenregeling? Dan kan je partner blijven rekenen op het opgebouwde bedrag. Een nabestaandenpensioen op risicobasis steekt anders in elkaar. Zolang je werkgever of jij premie betaalt, heeft je partner recht op uitkering van het verzekerde pensioenbedrag. Wordt er geen premie meer betaald, bijvoorbeeld omdat je uit dienst bent gegaan en als zzp’er bent begonnen? Dan vervalt het nabestaandenpensioen. Welk soort nabestaandenpensioen jij hebt, hangt af van je pensioenregeling. Je kunt dit bekijken in het Pensioen 1-2-3 van je regeling.
Hoeveel krijg je?
Als het ooit zover komt dat je een nabestaandenpensioen ontvangt, is de hoogte van de uitkering afhankelijk van de pensioenregeling. Op Mijnpensioenoverzicht.nl kun je jouw pensioenoverzicht bekijken en zien hoeveel je geliefde ontvangt als jij overlijdt. Andersom kan je partner dit ook doen via Mijnpensioenoverzicht.nl.
Geen (werknemers)pensioenregeling
Allemaal leuk en aardig, hoor ik je denken. Maar wat als je geen (werknemers)pensioenregeling hebt? Bijvoorbeeld omdat je zzp’er bent of je werkgever dit niet heeft geregeld? Dan zijn er mogelijkheden. Een (onafhankelijk) adviseur kan je hierbij helpen.
Download de checklist!
Ga jij binnenkort samenwonen met je geliefde? Of wonen jullie al onder één dak? En hoe zit het met de financiën? Je kunt natuurlijk alles op een grote hoop gooien, of je houdt de boel strikt gescheiden. Samenwonen: daar komt meer bij kijken dan alleen een verliefde blik en een verhuiswagen. Deze checklist loodst je er zónder financiële kleerscheuren doorheen. Bekijk snel de handige tips!