“We hadden ons beter in ons pensioen moeten verdiepen”

Je kinderen in Nederland én Nieuw-Zeeland laten opgroeien. Daar kozen de reislustige Dirk en zijn vrouw voor. Financieel vooruitdenken deden ze nauwelijks. Nu het stel bijna met pensioen gaat, brengen ze met de online tool FinSnap hun inkomsten en uitgaven in kaart. De uitkomst was even schrikken.

Image
Blog FinSnap Aegon

Je kinderen grootbrengen in twee landen hoor je niet vaak. Vertel eens...

“Toen ik 22 was, studeerde ik voor scheepswerktuigkundige. Mijn eerste stagereis was naar Nieuw-Zeeland. En jawel hoor... ik werd verliefd op een Nieuw-Zeelandse. Vanaf dag één wisten we dat het geen bevlieging was. We wilden écht bij elkaar zijn. We trouwden al snel en met mijn scheepswerktuigkundigediploma op zak verhuisden we naar Nieuw-Zeeland. Maar varen en gehuwd zijn, is niet ideaal. Ik besloot een baan aan wal te zoeken en kon aan de slag als constructeur. In de jaren die volgden, waren we gelukkig getrouwd en kregen we onze eerste dochter.”

Waar groeide je dochter op?

“Hoewel we het in Nieuw-Zeeland erg naar ons zin hadden, bleef Nederland trekken. We besloten onze spullen te pakken en terug naar Nederland te verhuizen. Daar werd onze tweede dochter geboren. Na een aantal jaar misten we Nieuw-Zeeland tóch enorm. We besloten voor drie jaar terug te gaan. Uiteindelijk settelden we twintig jaar geleden definitief in Nederland. De afgelopen jaren werkte ik met plezier als projectengineer.”

En nu bijna pensioen?

“Ja, maar mijn laatste jaar werken, is wel iets anders dan gedacht. Ik begin binnenkort als freelancer. Eigenlijk wilde ik nog een jaar in loondienst werken, maar mijn jaarcontract werd niet verlengd. Volgend jaar bereik ik de AOW-leeftijd en ben ik officieel pensionado. Maar goed, eigenlijk verandert er dan niet zoveel. Behalve financieel.”

Weet je hoe je financiële plaatje eruit komt te zien?

“Na het invullen van FinSnap wel. Maar eerlijk gezegd, was dat daarvoor niet het geval. Mijn vrouw en ik hadden het altijd prima. We woonden op fijne plekken, konden reizen en hoefden nauwelijks op onze uitgaven te letten. Vooruitdenken deden we nauwelijks. Het regelen van ons pensioen schoven we voor ons uit. Wel sloten we jaren geleden een lijfrenteverzekering af. Voor later... Onlangs dacht ik: wat kunnen we met het geld dat bijna vrijkomt? Daarom klopte ik aan bij een financieel adviseur. Die raadde aan om FinSnap in te vullen, zodat we onze toekomstige inkomsten en uitgaven in kaart konden brengen.”

Welke inzichten kreeg je?

“In de eerste instantie schrokken we een beetje. We ontdekten dat we een stuk minder AOW gaan ontvangen en hogere vaste lasten hebben dan leeftijdsgenoten. Dit komt door onze jaren in Nieuw-Zeeland. In die tijd bouwden we geen AOW op. Bovendien hebben mensen van onze leeftijd hun hypotheek vaak bijna of helemaal afgelost. Door al onze reizen, is dat bij ons niet het geval. Hierdoor zijn onze maandelijkse hypotheeklasten relatief hoog.”

En nu?

“We hebben de uitkomsten van FinSnap laten bezinken. Ook gingen we in gesprek met onze financieel adviseur. Die raadde aan een deel van onze hypotheek af te lossen. Bovendien bleek dat we in een andere tariefklasse vallen door onze huidige WOZ-waarde. Hierdoor zijn onze hypotheeklasten nu lager. Al met al redden we het gelukkig wel. Nu en straks!”

Fijn om te horen dat het goed komt. Heb je een tip voor mensen die weinig vooruitdenken voor hun pensioen?

“Stel het niet te lang uit en vul FinSnap in. Echt hoor, het is belangrijk. Wij kunnen in ons huis blijven wonen, maar dat had ook anders kunnen zijn.”

Vanwege zijn privacy wilde Dirk niet herkenbaar in beeld.

Image
Aegon finsnap 4 momenten HC

Denk vooruit met FinSnap

Wil jij het beste uit het leven halen? Dan is het belangrijk om vooruit te denken. FinSnap helpt daarbij. Met deze online tool krijg je in 10 minuten inzicht in jouw financiën. Voor nu en voor later.

Gebruik FinSnap
Author Image

Annieck Verkerk

08 December 2020 09:51