Kostgeld: verplichte kost voor werkende kinderen?

Je kinderen om kostgeld vragen: voor sommige ouders is het de normaalste zaak van de wereld. Maar voor anderen voelt het een beetje gek. Toch is kostgeld vaak nuttig en leerzaam. Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rijtje. Waar kun je op letten?  Hoeveel kostgeld vraag je? En hoe ga je het gesprek aan?

Image
Kostgeld Aegon

Kostgeld is een stap richting zelfstandigheid

Werkende kinderen die thuis wonen hebben vaak veel te besteden. Zéker als er geen kostgeld wordt betaald. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over de huur, boodschappen en belastingen. Maar zodra kinderen uit huis gaan, kunnen die dagelijkse kosten flink tegenvallen. Met kostgeld bereid je je kinderen hier alvast op voor. Ze wennen aan vaste lasten en leren beter met geld omgaan. Het Nibud adviseert dan ook om kostgeld te vragen zodra thuiswonende kinderen 18 jaar zijn. 

Tip!

Heb je de inkomsten uit kostgeld zelf niet nodig? Maak er dan een aparte spaarrekening voor aan. Zo went je kind aan vaste lasten én spaart het tegelijk voor later. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis.

Let op: door kostgeld kun je je recht op toeslagen verliezen

Wil je je kinderen kostgeld vragen? Let dan eerst op het volgende. Zodra thuiswonende kinderen geld verdienen, stijgt het gezinsinkomen. Daardoor kunnen ouders hun recht op toeslagen verliezen. Bijvoorbeeld zorgtoeslag, bijstand of huurtoeslag. Informeer daarom eerst bij de Belastingdienst of gemeente wat de gevolgen in jouw situatie kunnen zijn. Meestal hoef je over kostgeld trouwens geen belasting te betalen. Maar het kan geen kwaad om ook dit te checken bij de Belastingdienst.

Zó bereken je hoeveel kostgeld je kunt vragen

Er is geen standaard bedrag als het om kostgeld gaat. De hoogte hangt af van je eigen situatie. Bedenk van tevoren welke kosten je allemaal wilt meenemen. Zet die voor jezelf op een rijtje. Je kunt denken aan:

  • Huur of hypotheek
  • Gas, water en licht
  • Heffingen van de gemeente
  • Telefoon, televisie en internet
  • Boodschappen
  • Abonnementen
  • Diensten, zoals de was en schoonmaak

Reken alles terug naar maandbedragen. Vervolgens kun je de kosten op verschillende manieren berekenen:

  • Deel alle kosten door het aantal personen in je huishouden
  • Verdeel de kosten naar inkomen
  • Of verdeel de kosten naar verbruik

Ga een eerlijk gesprek aan met je kind

Heb je een bedrag in je hoofd? Dan wordt het tijd om het gesprek met je kinderen aan te gaan. Wees open, en laat zien hoe je aan dit bedrag bent gekomen. Je kunt rekeningen en afschriften laten zien. Zo is het duidelijk hoe je aan dit bedrag bent gekomen. Zijn jullie het eens? Leg dan de afspraken over kostgeld vast. Zo voorkom je discussies in de toekomst. 

En hoe nu verder?

Iedere paar maanden kun je bekijken of het bedrag nog klopt. En of het misschien hoger of juist lager kan worden. En gaat je kind straks toch het huis uit? Dan is dat een mooie gelegenheid om je geldzaken weer eens onder de loep te nemen. Maak het jezelf gemakkelijk, en bekijk onze Checklist Kind op eigen benen

Author Image

Marlies Touburg

03 October 2017 08:57