Van één boerderij uit 1850 naar twee duurzame woningen
Twee zussen uit Hauwert: Beiden op zoek naar een nieuwe woning met hun partner. Knap lastig op een oververhitte huizenmarkt. De oplossing? Vooruitdenken en met z’n vieren één grote boerderij kopen. Lees mee hoe Marieke Houtsma en haar familie deze nieuwe manier van wonen hebben aangepakt.
Waarom kochten jullie met z’n vieren een boerderij?
Marieke: “In 2019 zochten mijn zus en haar vriend een huis. Dit was precies de tijd van de grote woninggekte waarin heel veel overbieden de norm was. Ook mijn vriend en ik hadden de wens om te verhuizen: het liefst naar Hauwert waar ik ben opgegroeid. Toen deze boerderij te koop kwam hebben we wel de foto’s bekeken op Funda, maar het was veel te duur voor ons alleen. Een dag later bedacht mijn vriend: wat nou als we deze oude boerderij met zijn vieren kopen? We besloten om de boerderij te gaan bezichtigen. Vier dagen later zijn we gaan kijken en we waren allemaal heel enthousiast. We brachten een bod uit en het werd geaccepteerd.”
Van één boerderij naar twee aparte woningen op een erf: hoe werkt dat?
“We hebben eerst gekeken of het überhaupt mogelijk was om de boerderij op te splitsen. Nog voor de koop. We schakelden een architect in. Om officiële tekeningen te maken over hoe de splitsing en de huizen er ongeveer uit zouden komen te zien. Met die splitsingstekening is de gemeente na lang wachten akkoord gegaan. De boerderij ligt in de regio West-Friesland. Daar willen ze een boerderij als deze graag behouden in het straatbeeld. Daarom is de gemeente flexibel met de vergunningen voor het opsplitsen en opknappen van dit soort woningen. Ze zijn blij dat oude erfgoedpanden worden opgeknapt.”
Wat hebben jullie allemaal moeten verbouwen?
“We hebben alles verbouwd; alleen twee van de vier buitenmuren zijn blijven staan. We hebben alles volgens de hoogste normen laten isoleren en HR++ glas gebruikt met het oog op duurzaamheid. Door meerdere duurzaamheidsmaatregelen te treffen, kwamen we in aanmerking voor subsidie. In ons geval hebben we ook gekozen voor een warmtepomp en zonnepanelen. Ons huis is daardoor nu zo goed als energieneutraal. Het was wel een ‘hell of a job’ om alles uit te zoeken qua restricties en subsidies om je huis te kunnen verduurzamen. Dat moet toch gemakkelijker kunnen zou je zeggen...”
Hoe ging de verbouwing?
“Het eerste half jaar konden we nog in de boerderij blijven wonen. Daarna werd de leefruimte steeds kleiner omdat we steeds meer kamers uit de boerderij weg sloopten. De oplossing? We zijn in augustus 2019 met zijn vieren bij m’n ouders gaan wonen. Dat was intens. Zeker omdat in februari 2020 de coronacrisis begon. De hele eerste covid periode hebben we dus met 6 man in een ‘normaal’ huis gewoond en zaten we echt op elkaars lip, maar het was vooral heel gezellig. Doordat onze ouders ons deze mogelijkheid boden hoefden we geen dubbele woonlasten te betalen en waren we altijd dichtbij ons klusproject. We zijn onze ouders heel dankbaar hiervoor. De verbouwing heeft uiteindelijk zo’n 1,5 jaar geduurd. Nu is het zo goed als af.”
Ben je blij met de keuze voor deze manier van wonen?
“We hebben een fantastische boerderij aan het vaarwater met een mooie tuin. Hadden wij dit niet met z’n vieren gedaan, dan hadden we het huis nooit kunnen kopen. Dan was het financieel niet haalbaar geweest. Dus ja, ik ben blij met de keuze. Het is ook heel gezellig en bijzonder om dit zo te doen met de hele familie. Ouders en vrienden hebben veel geholpen, het was echt een ‘family business’. Ik ben enorm trots dat we zo’n 95% van de verbouwing zelf hebben kunnen doen, daardoor hebben we dit kunnen realiseren. En er samen van kunnen genieten nu, is de kers op de taart.”